Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.08.2018. u 18:13

Stečaj kao rješenje najizglednija je opcija, ako se zaustavi proizvodnja, a u njemu, osim radnika, najveći je gubitnik država koja je jamčila za 660 milijuna eura vrijedne kredite

Građani Pule izašli su na ulice podržati Uljanikove radnike, ali i po transparentima i po povicima koji su se mogli čuti jasno je da je priča o kašnjenju plaće za srpanj i potencijalnom stečaju jednog škvera prerasla ekonomske okolnosti.

Prosvjed se pretvorio u svojevrsni pokret otpora Istre protiv lokalne vlasti, a uz izražavanje skepse i prema onoj na državnoj razini. Izvan tog konteksta problem Uljanika više se ne može ni pokušati sagledati, a da bi se od iskre mogao zapaliti veliki požar, Banski su dvori morali anticipirati i pokušati riješiti problem prije nego je prerastao u narodni bunt.

Vlada nije u lakoj poziciji jer pomoć u obliku novca ne može odobriti, a kako sada stvari stoje, novac Uljaniku više ne žele dati ni sadašnji suvlasnici ni potencijalni novi vlasnici pulskog brodogradilišta. Radnici se moraju pomiriti s činjenicom da do plaće neće lako doći jer nitko neće odobriti injekciju novca prije nego što Europska komisija potvrdi plan restrukturiranja, a do tada može proći i više od mjesec ili dva dana, i to ako se Vlada potrudi požuriti predmet.

Stečaj kao rješenje najizglednija je opcija, ako se zaustavi proizvodnja, a u njemu, osim radnika, najveći je gubitnik država koja je jamčila za 660 milijuna eura vrijedne kredite potrošene za izradu brodova koji nisu ugovoreni po profitabilnim uvjetima pa su donijeli gubitke umjesto zarade kompaniji.

To kako su uprave dogovarale poslove s naručiteljima i je li tvrtka profitabilna zadnja je briga radnika Uljanika koji su za to najmanje odgovorni, a kojima je trenutno ugrožena egzistencija. Najlakše je otjerati i ovaj škver u stečaj i staviti ključ u bravu jer u njemu rade ljudi čiji je profil stručnosti itekako tražen u europskim zemljama, ali to znači i odustajanje od jedne od industrija u kojima imamo know how i po kojima smo prepoznati.

Da brodogradnja ima budućnost u Hrvatskoj, pokazuju mala brodogradilišta, Viktor Lenac i Brodosplit koji imaju vlasnike koji u tom sektoru žele ostati, a ne one koji sanjaju o apartmanima na nekadašnjim dokovima. 

Radnici Uljanika nastavili štrajk
1/13

Komentara 27

GU
Gustirna
18:59 25.08.2018.

I zasto niti jedan udbaski medij ne javlja kako su radnici uljanika trazili od thompsona do5brotvorni koncetr u areni za skolsku opremu njihove djece..sto je thompson odmah prihvatio...ali onda se je ids drogerska mafija javila da ce oni pokloniti djecii knjige za nastupajucu skolsku godinu...

PP
pp
18:21 25.08.2018.

A kome bi se to Istra trebala odupirati osim IDS mafiji?

DU
Deleted user
18:47 25.08.2018.

Kaj reći osim da smo mi D od Države, ove kokošare iz IDS-a i SDP-a koji drmaju Istrom bi bili ugašeni u jedno prije podne....I nije to samo Istra....ovo u Istri slobodno preslikajmo na cijelu Hrvatsku. Ista je stvar. Pozdrav Istri i Istranima ...ugasite tu bagru lopovsku lažljivu komunjarsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije