Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.11.2020. u 06:47

Terorizam jača, i to ne samo islamski. Indoktriniraš ih i oni postaju tvoji borci, pardon, teroristi

Novi val međunarodnog terorizma nedjelo je islamskog radikalizma/fundamentalizma, ideologija koja nadahnjuje međunarodne terorističke organizacije. Dakako da je islamski radikalizam izraz manjine u toj religiji, ali predstavlja najveću prijetnju među političko-vjerskim ekstremizmom u svijetu. Unutar muslimanskog svijeta postoji i borba između umjerenog, odnosno vjerskog islama, i islamskog radikalizma, odnosno političkog islama.

Čak i neki koji sebe drže pravim muslimanskim vjernicima uklanjanje “nevjernika” smatraju časnim ciljem i pretvaraju se u teroriste. Skupina francuskih muslimanskih intelektualaca potpisala je pismo koje je objavio Le Monde u kojem objašnjavaju kako su svi, ne samo muslimani, zaštićeni jer je u francuskom ustavu upisan laicitet države. Upravo zato što Francuska Republika ne priznaje ni jedan kult, štiti sve, napisali su muslimanski intelektualci, a glede karikatura Muhameda potvrđuju pravo na njihovo objavljivanje.

To je pravo ne samo zaštićeno francuskim zakonima, već muslimanski intelektualci citiraju i Kuran koji o tome govori. Ima i francuskih muslimana koji drže kako bi se satirički list Charlie Hebdo trebao pitati imaju li muslimani pravo da ih se ne vrijeđa. Zbog tih je karikatura islamski terorist odrubio glavu pariškom profesoru Samuelu Patyju. Biskup Nice André Marceau također drži kako bi trebalo izbjegavati objavljivanje takvih karikatura, ali tri osobe ubijene u njegovoj crkvi nisu imale veze s vrijeđanjem muslimanskih osjećaja. Isto je tako atentator u Beču ubijao ne birajući žrtve.

Nažalost, postoje i druge prijetnje osim islamskih. Zar je normalno da američki imunulog Anthony Fauci mora imati tjelesnu stražu jer mu prijete smrću nakon što ga je Tramp napao jer ne dijeli njegove stavove o koronavirusu? Ili, zar talijanska Židovka, koja je preživjela konclogor, Liliana Segre (90) mora imati policijsku pratnju jer se nekome nije svidjelo što je u školama govorila o svome iskustvu? Evo kako nastaju teroristi. Indoktriniraš ih i oni postaju tvoji borci, pardon, teroristi. A, sada smo u nestabilnom vremenu u kojem se lako pada pod nečije ducevanje (Duce) i fürerovanje (Führer).

>> Napad u Beču je imao islamistički motiv

Komentara 1

Avatar Pavel ic
Pavel ic
19:53 07.11.2020.

Kako da ne. Puna ih njemacka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije