Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

U nestabilna vremena lako se pada pod nečije fürerovanje

Terorizam jača, i to ne samo islamski. Indoktriniraš ih i oni postaju tvoji borci, pardon, teroristi
04. studenoga 2020. u 06:47 1 komentara 896 prikaza
Knife Attack Aftermath - Nice
Foto: Rousseau Pierre/ABACA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Novi val međunarodnog terorizma nedjelo je islamskog radikalizma/fundamentalizma, ideologija koja nadahnjuje međunarodne terorističke organizacije. Dakako da je islamski radikalizam izraz manjine u toj religiji, ali predstavlja najveću prijetnju među političko-vjerskim ekstremizmom u svijetu. Unutar muslimanskog svijeta postoji i borba između umjerenog, odnosno vjerskog islama, i islamskog radikalizma, odnosno političkog islama.

Sebastian Kurz Sebastian Kurz: 'Lovit ćemo osobe koje stoje iza ovog, ovo je islamski ekstremizam, a ne vjera'

Čak i neki koji sebe drže pravim muslimanskim vjernicima uklanjanje “nevjernika” smatraju časnim ciljem i pretvaraju se u teroriste. Skupina francuskih muslimanskih intelektualaca potpisala je pismo koje je objavio Le Monde u kojem objašnjavaju kako su svi, ne samo muslimani, zaštićeni jer je u francuskom ustavu upisan laicitet države. Upravo zato što Francuska Republika ne priznaje ni jedan kult, štiti sve, napisali su muslimanski intelektualci, a glede karikatura Muhameda potvrđuju pravo na njihovo objavljivanje.

To je pravo ne samo zaštićeno francuskim zakonima, već muslimanski intelektualci citiraju i Kuran koji o tome govori. Ima i francuskih muslimana koji drže kako bi se satirički list Charlie Hebdo trebao pitati imaju li muslimani pravo da ih se ne vrijeđa. Zbog tih je karikatura islamski terorist odrubio glavu pariškom profesoru Samuelu Patyju. Biskup Nice André Marceau također drži kako bi trebalo izbjegavati objavljivanje takvih karikatura, ali tri osobe ubijene u njegovoj crkvi nisu imale veze s vrijeđanjem muslimanskih osjećaja. Isto je tako atentator u Beču ubijao ne birajući žrtve.

People protest in Karachi Gnjev diljem muslimanskog svijeta Erdogan: Europa frontom prema muslimanima priprema svoj kraj

Nažalost, postoje i druge prijetnje osim islamskih. Zar je normalno da američki imunulog Anthony Fauci mora imati tjelesnu stražu jer mu prijete smrću nakon što ga je Tramp napao jer ne dijeli njegove stavove o koronavirusu? Ili, zar talijanska Židovka, koja je preživjela konclogor, Liliana Segre (90) mora imati policijsku pratnju jer se nekome nije svidjelo što je u školama govorila o svome iskustvu? Evo kako nastaju teroristi. Indoktriniraš ih i oni postaju tvoji borci, pardon, teroristi. A, sada smo u nestabilnom vremenu u kojem se lako pada pod nečije ducevanje (Duce) i fürerovanje (Führer).

>> Napad u Beču je imao islamistički motiv

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan