Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tko je dosad vjerovao Plenkoviću i Mariću, nakon ovoga više nema zašto

Robert Anic/PIXSELL
28.08.2018. u 14:37

Ministar financija sastajao se s Todorićem prije sastanka u Vladi i predložio je jednog člana Grupe Borg, a Plenković je o svemu bio obaviješten od prvog dana

Agrokor je završena priča, ponavlja premijer Plenković uvjeravajući više sebe nego nas da je opasnost za njega i njegovu vladu doista prošla. “To je zatvorena tema”, komentirao je ministar financija Marić iskaz bivše kolegice Dalić DORH-u, dodajući da je kaznena prijava odbačena. No upravo iskaz bivše potpredsjednice Vlade sugerira da je slučaj Agrokor sve samo nije završen ni zatvoren.

Kaznene odgovornosti možda neće biti, ali to ne znači da ne bi trebalo biti političke. Ako Dalić nije lagala DORH-u, a u ovom trenutku nemamo razloga sumnjati u vjerodostojnost njezinog iskaza, Marić je lagao Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa i – što je još važnije – Plenković je lagao Hrvatskom saboru.

Suprotno od onoga što su tvrdili pred institucijama, ministar financija sastajao se s Todorićem prije sastanka u Vladi i predložio je jednog člana Grupe Borg, a Plenković je o svemu bio obaviješten od prvog dana, po njegovu su nalogu Dalić i Marić otišli na inicijalni sastanak s Todorićem, a zatim je i osobno u priču uveo odvjetnika Šavorića.

Obojica su, dakle, svjesno lagali i zato moraju otići.
Pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa svjesno laže samo onaj tko i sam zna, ili se barem pribojava, da je u sukobu interesa. Sama činjenica da je Marić lagao priznanje je njegove krivice. No ono što je napravio on mačji je kašalj prema onome što je napravio Plenković.

Stranačke i svjetonazorske simpatije i lojalnosti na stranu, Hrvatsku vodi čovjek koji je kao čelnik izvršne vlasti mrtav hladan obmanjivao najviše predstavničko tijelo kojemu je Vlada dužna polagati račune. Sabor ne može nadzirati rad Vlade ako ne zna pravo stanje. Apsolutna dominacija izvršne vlasti, doduše, nije od jučer jer Sabor je već dugo za Banske dvore obična dvorska luda.

No jedno je kad saborska većina zbog slijepe poslušnosti stranačkom šefu i vlastitog oportunizma dozvoljava da se parlamentarni rad svede na puko vježbanje jezika i ruku, a nešto je sasvim drugo tolerirati podrivanje trodiobe vlasti i ponižavanje Sabora.

Neovisno o stranačkoj pripadnosti, nijedan zastupnik koji drži do sebe i – što je još važnije – svojih birača i hrvatske države ne bi smio Plenkoviću prijeći preko ovoga. Tužna hrvatska realnost ogleda se i u tome što ovo pitanje Sabor neće ozbiljno potegnuti. Ozbiljno bi značilo da su u to uključeni i zastupnici vladajuće većine.

Najviše što možemo očekivati nekoliko je patetičnih istupa oporbenih pojedinaca koji će to napraviti zbog sebe i pokojeg retka u medijima. Plenković može mirno spavati zato što u Saboru nema svijesti – ni o tome koga oni koji tamo sjede predstavljaju, ni koliko je on kao institucija važan za hrvatsku demokraciju i političku samobitnost. A ta se svijest neće roditi dok zastupnici ne budu više odgovarali biračima, a manje stranačkom šefu.

Put od partitokracije do demokracije vodi preko reforme izbornog sustava i zato ne čudi to što ova vlada čini sve da spriječi održavanje referenduma. Kuščević će brojiti koliko god treba dok ne izbroji onoliko koliko Plenkoviću odgovara. Možda zvuči pretenciozno, ali vlada koja hladnokrvno laže predstavnicima naroda u Saboru bez većih će problema lagati i samom narodu o broju valjanih potpisa.

Iskaz Martine Dalić raskrinkao je Plenkovića i Marića i bacio sjenu sumnje na sve što ova vlada radi i govori. Tko im je dosad vjerovao, sad više nema razloga. Kronični manjak povjerenja u ljude koji nas vode, ali i one koji se predstavljaju alternativom, glavno je obilježje ovog razdoblja najveće društveno-političke nestabilnosti od osamostaljenja.

Vjerojatno se pitate kako je moguće da vrhunac tog razdoblja koincidira s vladavinom onih koji su se zakleli da će očuvati stabilnost. Jednostavno, i to su nam lagali.

>> Pogledajte video što građani kažu o stadionu koji bi se trebao izgraditi u Blatu

Komentara 149

Avatar Toni Broo
Toni Broo
15:13 28.08.2018.

Koji je vaš problem? Todorić je početkom 2017. Agrokor i cijeli niz velikih, srednjih i malih dobavljača ostavio u totalnom kolapsu što je u konačnici moglo rezultirati čak i ozbiljnom krizom hrvatskog financijskog sustava. Što je tebao ministar finacija, stajati po strani ili rješavati probleme? Todorić je Agrokor ostavio s 0 kn na računu u travnju 2017., danas Agrokor ima 2 milijarde kn na računu, radnici u npr. ledu koje su izrabljivni za 3.200kn, danas rade za 4.500kn, a zarađivat će i više kako se dug leda bude smanjivao. Radnicima Agrokora rastu plaće, dobavljači su prodisali. Agrokor je stabiliziran i spašen od kolapsa, bavi se danas svojim core biznisom, a ne financiranjem lovišta i ostalih hedonističkih potreba bivšeg vlasnika. Mediji skup sa Todorićem stalno prodaju svoje provokativne teorije zavjera i nebuloze koje Bernardić i Petrov dalje selektivno prosljeđuju javnosti.. Samo oni i njihovi trolovi prodaju maglu neobrazovanima po stoti put i pokušavaju javnost uvući u opći osjećaj ogorčenosti i opasnu nihilističku igru pod krinkom borbe za “veliku pravdu”. Ljubomora vas uništava jer je Agrokor na zdravim nogama, u depresiji ste jer ogromna tvrtka nije gurnuta u stečaj te državu nije kaosu. Patite sdp gubitnici i lažni medijski desničari.

SO
sokodnaranče
14:57 28.08.2018.

Koja bljuvotina od clanka. Ministar Maric i vlada vade drzavu iz krize. Ocito to Mati smeta. Mlade Hrvate bi vise volio vidjet u Minhenu.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
15:03 28.08.2018.

Svaka koncerna, tvrtka , poduzece ima pravo na zastitu podataka, -radi konkurencije, postoji industrijska spijunaza i ekonomski rat medju drzavama - za koga rade rvatski novinari, koliko stranih lobija imamo u drzavi, nije kriminal takvima nesto prikriti , kriminal je ukrasti lagati iz osobne materijalne koristi , tebi Mijicu bi sve zatajio da zastitim drzavu. Svejedno vjerujem Plenkovicu i Ministru Maricu, govorili su istinu i to ce opet dokazati , ti novinaru vrati se odakle si dosao, jedan Frljic je dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije