Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osumnjičen za ilegalnu trgovinu s Libijom

Švercer oružja, terorist ili mirni susjed?

Foto: Facebook
08.12.2015.
u 19:00

Kod Omara Hela nađeni su dokumenti o narudžbi milijuna metaka, stotina tisuća granata, desetaka tisuća navođenih raketa...

I dalje traje kriminalistička obrada nad 56-godišnjem hrvatskim državljaninom jordanskog porijekla Omarom Helom koji je uhićen prošlog petka pod sumnjom da je preko Kine preprodavao oružje za Libiju, te zbog posjedovanja vjerskih dokumenata koji govore “o pripremi za odlazak na drugi svijet“. Budući da je u njegovoj kući pronađena veća količina oružja, policija istražuje postoji li mogućnost da se pripremao za teroristički napad ili je oružje bilo namijenjeno preprodaji.

Dovodio Libijce na liječenje

Istražitelji pokušavaju detektirati osobe s kojima je Helo pregovarao u Libiji, ali i pronaći čovjeka od kojeg je namjeravao nabaviti veću količinu oružja. Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska je i službeno zatražila pomoć od Jordana u rasvjetljavanju ovog slučaja. Gotovo svi Omarovi prijatelji i poznanici šokirani su ovom viješću. Nitko ne želi o tome javno govoriti, ali kako kažu oni s kojima smo razgovarali, „Omar sigurno nije nikakav terorist”. Njegov blizak prijatelj i sunarodnjak, koji živi u istom mjestu kod Zaboka kao i Omar te je želio ostati anoniman, kazao je za Večernji list kako se dan prije uhićenja čuo sa Omarom i trebali su se sljedeći dan naći i popiti kavu te popušiti nargilu.

– Ta me vijest šokirala. Znam Omara otkad je došao u Hrvatsku. Imao je nesreću što nije završio fakultet i počeo se baviti raznim biznisom. Živjeli smo jedan pokraj drugog, a i zemljaci smo pa smo često bili zajedno i razgovarali o svemu. Što se tiče naoružanja koje je nađeno kod njega, koliko je meni poznato i kako mi je Omar rekao, radio je u zaštitarskoj tvrtki ili mu je možda to naoružanje ostalo još iz Domovinskog rata jer 1991. priključio se dragovoljcima – govori naš sugovornik ističući kako veza između Omara i Libijaca traje već nekoliko godina.

– On je surađivao direktno s legalnom libijskom vlašću te je u dogovoru sa libijskim ministarstvom zdravlja prošle godine legalno doveo nekoliko libijskih državljana na liječenje u Hrvatsku. Isto tako, često su mu dolazili Libijci koji su imali nizozemsko i američko državljanstvo. Sve što mi je govorio jest da s njima pregovara o mogućem liječenju libijskih ranjenika i teških bolesnika u Hrvatskoj. Vjerujem da će hrvatska policija utvrditi sve činjenice. Ako je kriv, neka odgovara za svoja djela – kazao je naš sugovornik.

Prevode se prepiske

Omar je bio vrlo aktivan u arapskoj zajednici u Hrvatskoj te je bio prisutan sa svim važnijim događajima. Poznato je kako je upravo Omar Helo bio u skupini koja je 2003. godine na trgu Bana Jelačića u Zagrebu, za vrijeme protesta protiv američke invazije na Irak, zapalila američku zastavu.

U pretrazi njegove kuće i drugih prostorija u Hršak Bregu kod Krapinskih Toplica pronašli su 88 komada malokalibarskog streljiva, tromblonski nastavak i – pištolj penkalu. Zaplijenili su mu mobitel i računalo te pronašli niz prepiski na arapskom jeziku i dokumente koji se koriste u međunarodnoj trgovini oružjem što ih je izdalo libijsko ministarstvo obrane, a kojima se naručuje više milijuna metaka, stotina tisuća granata, više desetaka tisuća navođenih raketa, protuzrakoplovnih topova te višecijevnih bacača raketa.

Helova sudbina ovisi o prijevodu njegovih prepiski s arapskog jezika nakon kojeg će biti donesena odluka hoće li biti optužen za terorizam i krijumčarenje oružja ili će biti oslobođen.

>> 'Jordanac kod kojeg je zaplijenjeno oružje nije radio kao volonter u Opatovcu'

Komentara 2

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
20:52 08.12.2015.

A domaća seoska fafaljka nema pojma o tome sa čim joj se muž bavi, prvi glas....

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
20:44 08.12.2015.

To je prava, pravcata nepravda rekao bi nekadašnji Kalimero. Hrvatska Vlada je, u suglasnosti sa Predsednikom države, prodala i transportirala bojovnicima za slobodu, demokraciju i ljudska prava na Levantu, stotinu puta više oružja kao i municije i za to nije odgovarala, već štoviše ima za to priznanje naših transatlanskih partnera (čitaj:gazda), dok "sretnik" Omar će odgovarati što su kod njega nadjene samo narudžbe i u nepupredivo manjim količinama. Quod licet iovi, non licet bovi, rekli bi stari Rimljani, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije