Naslovnica Premium Život i stil

Sisčanke su napisale 80-ak recepata i objedinile ih u knjizi prve domaće halal kuharice

Zabranjeno je meso svih mesoždera, kao i žabe te krokodili, sve otrovne i opasne morske životinje pa bi haram bili i neki omiljeni sastojci sushija
18. svibnja 2018. u 23:20 1 komentara 317 prikaza
Foto: Midhat Mulabdić
Pogledajte galeriju 1/7

Sultanovi prepečenci, seoski smotuljci, crvena infuzija, zelena snaga, fildžan burek, turska uspomena, Alma – kraljica noći... To su samo neki od osamdesetak recepata koji se odnedavno mogu pronaći u prvoj hrvatskoj halal kuharici.

Halal CERTIFIKAT Vodeći proizvođači robe široke potrošnje uvode halal oznaku

Kuharica “Iz Nahline halal kuhinje” dolazi iz Siska, napisalo ju je dvadesetak djevojaka, Siščanki, članica Vijeća žena Medžlisa islamske zajednice Sisak “Nahla”. A riječ “nahla” u prijevodu s arapskog znači pčela, koja je sinonim za trud, kreativnost, harmoniju, sklad i zdravlje. Upravo tim bi se riječima mogla opisati i halal kuhinja, kažu nam simpatične Siščanke koje su 200-tinjak stranica “tešku” knjigu stvarale nekoliko godina.

– S obzirom na to da takvu vrstu hrane pripremamo u našim domovima te su takvu vrstu hrane pripremale i naše majke i bake, osjetile smo potrebu za jednom ovakvom kuharicom. Smatrale smo da bi to bio odličan poklon društvu u kojem je ovakav oblik prehrane sve češći zbog toga što je halal hrana prepoznata kao hrana koja je zdrava i ispravna – kazuje nam jedna od autorica i članica Nahle Nermina Hafizović. S njom se slaže i jedna od urednica knjige, prof. Zrinka Hafizović.

– Jedan od glavnih razloga upuštanja u ovaj projekt bilo je podizanje svijesti o dobrobiti halal prehrane. Mi prijateljice primijetile smo da, kad razgovaramo o receptima, često spominjemo i dodatne pogodnosti koje je to naše kuhanje proizvelo. Odlučile smo da to ne zadržimo samo unutar naše zajednice, nego tu spoznaju prenesemo svima – ističe prof. Hafizović, također članica Nahle.
I doista, kako se sve više pazi na zdravu hranu, tako je i halal hrana sve prisutnija. Stručnjaci je preporučuju svima upravo zbog njenih zdravih i raznovrsnih sastojaka.

– Halal prehrana po svojim načelima u punoj je suglasnosti sa suvremenim principima pravilne prehrane, a to je jesti često, umjereno i raznovrsno. Nekako smo htjeli da nas ova kuharica potakne da jedemo često i raznovrsno, a na nama samima je da to bude umjereno – ističe Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kuhinje, koji je i izdavač sisačke kuharice.
Halal kuhinja već je dugo prisutna na ovim područjima, no često se ona poistovjećuje s tradicionalnom hranom iz susjedne nam Bosne i Hercegovine. Autorice ističu da je halal hrana puno više od same te tradicionalne kuhinje iako su tradicijska jela zbog svoje popularnosti najčešća u tom kontekstu. No među receptima u kuharici su, uz popularne i neizbježne baklave, zeljanice i bureke, i sastojci netipični za ovo područje, primjerice ananas u “svježem zajutarku” ili banane u čokobananama.

Jer, sve je to halal prehrana koja inače podrazumijeva i danas popularno pravilo kod ekohrane – od uzgoja do stola. Kod halal hrane to znači da je važno i kako i čime se životinja hrani, u kakvim je uvjetima uzgajana, kako se prema njoj odnosi tijekom uzgoja ili rasta, kako se životinja ubije ili žrtvuje i na kraju sam način konzumacije. Danas čitava jedna grana nutricionističke znanosti o tome govori, a halal se pak s nutricionistima u svemu može složiti.

– Halal hrana je hrana koja je dozvoljena za konzumaciju prema zahtjevima halal standarda. Obuhvaća sve vrste prehrane na svijetu u skladu s tim. Najčešće to podrazumijeva zabranu korištenja svinjetine i alkohola, kao i ptica grabljivica, mazgi i domaće magaradi, GMO hrane, krvi itd. – objašnjava Aldin Dugonjić.

No zabranjeno je, recimo, i meso svih mesoždera pa bi tako psi kao hrana, što se jede u Kini, bili haram, što znači zabranjeno i suprotno od halal. Zabranjeni su kao hrana i žabe te krokodili, sve otrovne i opasne morske životinje pa bi haram bili i neki omiljeni sastojci sushija. No sve što se smije koristiti zajamčeno je zdravo, što je prednost halal kuhinje, koju onda cijene i nemuslimani.

A upravo oni koji nisu upoznati s bogatstvom halal kuhinje i njenom raznolikošću ostanu iznenađeni šarolikošću recepata u ovoj knjizi, što omogućava i njenu praktičnu primjenu u svim domovima bez obzira na to vole li slatko, što je odlika bosanske kuhinje, slano ili pak i egzotično, mediteransko, orijentalno... Tradicija je u ovoj knjizi modernizirana kako bi se halal hrana približila i nemuslimanima. Jer, kao što je u recenziji knjige napisao chef Goran Raguž, “jedini način stvarnog čuvanja tradicije jest njeno stalno moderniziranje”.

– Recepture su primjerenije kuhanju u vremenu kada ne treba pristaviti japrak ujutro u šest sati da bi bio gotov kad dajdža u 16 sati dođe s posla – dodaje Raguž. No autorice ističu kako su ih upravo te uspomene na dugotrajno pripremanje japraka (sarme umotane u listove vinove loze) i sličnih jela u njihovim obiteljima navele da napišu kuharicu. Jer to je dio njihove tradicije u ovom gradu u koji su muslimani se iz Bosne naseljavali nakon 2. svjetskog rata, najčešće kao radnici u sisačkoj Željezari. Sa sobom su donijeli i svoju kuhinju koja se proširila i izvan bošnjačkih obitelji. No, kako se razvijao halal u Hrvatskoj, preko Centra za certificiranje pa tako sada u našim trgovačkim centrima više od 3500 proizvoda nosi i oznaku halal kvalitete, tako su i prijatelji autorica kuhinje, nemuslimani, sve više počeli postavljati pitanja o halalu.

– Naši prijatelji prepoznaju halal kuhinju kao zdravu kuhinju, ali isto tako im i mi ističemo to. Kad nam dolaze u goste, imaju priliku probati i okusiti jela halal kuhinje te ostanu oduševljeni. Uvide kako jela mogu biti ukusna i bez nekih, recimo, umjetnih i štetnih aditiva, kojih danas ima u mnogim proizvodima. Oznaka halal certifikata na nekom proizvodu jamstvo je da tu toga nema – govori Azra Mulabdić, još jedna od urednica ove prve hrvatske halal kuharice.

Halal certifikat može pomoći i kod izbjegavanja nekih “začkoljica” koje proizvođači znaju stavljati pred građane. Tako je, primjerice, sastojak jednog od recepata, kolača „Alma – kraljica noći“, i vanilin šećer. Ako je na kupljenom vanilin šećeru oznaka halal proizvoda, to znači da je korištena prava vanilija, a ne jeftiniji ekstrakt koji nije halal jer se dobiva uz pomoć alkohola. Tu halal oznaka jamči kvalitetu.

I u Hrvatskoj halal certifikati počinju dobivati sve veću važnost, i zbog turizma, ali i zbog izvoza na bogata arapska tržišta. Kako se ističe u Centru za certificiranje halal kvalitete, koji djeluje u sklopu Islamskog centra u Zagrebu, svjetsko je halal tržište posljednjih godina raslo 40 posto te se procjenjuje na 635 milijardi dolara. Uz klasična arapska tržišta, potrošnja halal hrane sve je veća u europskim zemljama, naročito u Francuskoj i Velikoj Britaniji. Procjenjuje se da je vrijednost halal tržišta u Europskoj uniji 66 milijardi dolara. Stoga i ne čudi i veliki interes za sisačku halal kuharicu.

– U nepunih desetak dana od izdavanja razgrabljeno je već nekoliko stotina primjeraka kuharice. A prvi primjerci kuharice već su u Kuvajtu i Kataru. Budući da nam se bliži mjesec ramazan kada se senzibilnije biraju namirnice za pripremu iftara i sehura, već dobivamo upite iz BiH kada će i njima knjiga biti dostavljena – kaže urednica Ilvana Crnkić.

Muslimani Suprotno vjerskim propisima Pariški lanac dućana koji nudi hranu za muslimane, u ponudi želi svinjetinu i alkohol 20.04.2017., Kranj, Slovenija - Restoran ana roš Teran je vaš koliko i naš, štrukle su vaše koliko i naše Princeza Diana Zabranjena namirnica Glavna kuharica princeze Diane otkrila što kraljevska obitelj nikada nije jela

Sočna puretina

SASTOJCI:

500 g purećih prsa | 1 crvena paprika | 1 žuta paprika | 100 g gaude | 1 tikvica | 100 g sušene govedine | 200 ml vrhnja za kuhanje | 2 režnja češnjaka | 1 grančica peršina | maslinovo ulje

PRIPREMA:

Puretinu narežite na odreske te istucite batom. Nasjeckano suho meso kratko popržite na maslinovu ulju, dodajte narezane paprike, tikvicu i peršin pa propirjajte. Kad se ohladi, dodajte naribanu gaudu. Odreske punite smjesom povrća, zarolajte i pecite na grill tavi. Pečene odreske izvadite iz tave te na njoj propirjajte nasjeckani češnjak i dodajte vrhnje za kuhanje. Nakon toga rolice vratite da nekoliko minuta kuhaju u umaku.

Narančina rapsodija

SASTOJCI:

BISKVIT

3 jaja | 140 g glatkog brašna | 90 g šećera |

50 g čokolade za kuhanje | 50 g maslaca |

60 ml mlijeka | 2 žlice kakaa | 1 vanilin šećer |

1 prašak za pecivo | 100 ml soka od naranče

KREMA

6 jaja | 300 g šećera | 150 ml soka od naranče | korica jedne naranče | 1 goveđa želatina |

60 g maslaca za kreme | 300 ml vrhnja za šlag

ŽELE

700 ml soka od naranče | 80 g šećera |

2 vrećice pudinga od vanilije

PRIPREMA:

Biskvit

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Otopite maslac i čokoladu na pari. Pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo te prosijte. Miksajte žumanjke, šećer i vanilin šećer dok se ne zapjene i tada im dodajte prvo otopljenu čokoladu i maslac, a nakon toga i mlijeko te 40 ml vrele vode. U tu smjesu pomalo dodajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Kad smjesu sjedinite, lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Pecite na 180°C 30 minuta. Ostavite biskvit da se ohladi te ga prerežite na tri kore.

KREMA

Izmiksajte jaja i šećer. Dodajte sok i naribanu koricu naranče. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne te stalno miješajte da ne zagori. Nakon što se zgusne, maknite kremu s vatre i dodajte maslac. Miješajte da se dobro sjedini, a nakon toga pustite da se ohladi. Umiješajte izmiksano vrhnje za šlag te zatim i otopljenu želatinu.

ŽELE

Od ukupne količine uzmite 100 ml soka te u njemu razmutite pudinge od vanilije. Preostali sok stavite na vatru da provrije te polako u njega uspite razmućeni puding uz stalno miješanje. Dodajte šećer i kuhajte oko dvije minute te nakon toga ostavite da se samo malo ohladi.

SLAGANJE

Prvu koru biskvita položite u kalup te je poprskajte sokom od naranče. Po njoj premažite trećinu kreme, a potom i trećinu još mlakog želea. Stavite u hladnjak da malo očvrsne te nakon toga još dva puta ponovite postupak. Tortu ukrasite po želji.

Buket mahuna

Buket mahuna

SASTOJCI:

450 g zamrznutih žutih mahuna |

300 g pilećih prsa ili 100 g sušene govedine |

1 crvena paprika | 1 žuta paprika | 1 tikvica |

1 glavica luka | 150 ml vrhnja za kuhanje |

250 g zamrznutog miješanog povrća |

100 g edamera | 2 režnja češnjaka |

1 žlica curryja | sol | papar |

mješavina začina | maslinovo ulje

 

PRIPREMA:

Mahune desetak minuta kuhajte u slanoj vodi. U drugoj posudi propirjajte luk na maslinovu ulju, dodajte nasjeckane paprike, usitnjeno meso i tikvicu izrezanu na kockice te nastavite pirjati. Kad je meso napola gotovo, dodajte mješavinu zamrznutog povrća i pirjajte dok ne ispari tekućina. Ocijeđene mahune, nasjeckani češnjak, začine i vrhnje za kuhanje dodajte tek kad je meso gotovo. Sve dobro promiješajte te istresite u nauljenu vatrostalnu posudu. Po smjesi pospite naribani sir i pecite 15 minuta na 200°C.

ČUDOTVORNA METODA
Kim Kardashian svoju mladolikost duguje tretmanima kisikom

A1 izdvaja za Vas

  • Direkt:

    Kada nagrnu migranti imat ćemo ih čime počastit.