Naslovnica Premium Kolumne

Rezultat drastične državne 'štednje' izgubljeno je desetljeće

Samo je Hrvatska, pokazao je guverner Vujčić, jedina, nakon izbijanja globalne krize 2007. svoje javne investicije - prepolovila!
23. studenoga 2017. u 10:11 6 komentara 1384 prikaza
Novac
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Na nedavnom predstavljanju Strategije za uvođenje eura pred više stotina vodećih i najutjecajnijih osoba na hrvatskoj političkoj i gospodarskoj sceni potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić projicirala je na veliki ekran i jedan slajd koji je otkrio svu promašenost hrvatskih ekonomskih politika u zadnjih 15 godina.

Plenković i Marić Kreditni bonitet Rast rejtinga nužan za stabilnost

Od svih zemalja srednje i jugoistočne Europe (Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske, Rumunjske, Bugarske...) od 1995. do 2000. godine jedino se hrvatski BDP po stanovniku mjeren kupovnom snagom nije ni najmanje približavao (“realno konvergirao”) prosjeku 12 starih članica EU. Od svih novijih članica EU od 2002. do 2016. jedino je Hrvatska imala pad produktivnosti, a sve su ostale postigle prosječni rast između jedan (Mađarska, Estonija) i tri posto (Latvija, Rumunjska, Slovačka). Pritom je Hrvatska imala negativni “rast” tzv. ukupne faktorske produktivnosti (koja se ne može objasniti samo ulaganjem rada i kapitala), unatoč tome što joj je potencijalni rast bio gotovo 1,5 posto. Nažalost, čelnici Vlade i HNB-a koji su predstavljali Strategiju za euro nisu ni pokušali objasniti što su to druge zemlje s kojima se Hrvatska uspoređuje u zadnjih 10-15 godina u Velikoj globalnoj recesiji činile da su realno sustizale najbogatije Europljane, a Hrvatska nije.

Odnosno, što je to Hrvatska krivo činila, a drugi nisu, da je ostala tapkati na mjestu. Odgovor na to pitanje, posve neočekivano, u ponedjeljak u Zagrebu u muzeju Mimara, na promociji “Bijele knjige 2017” Udruženja stranih ulagača, dao je guverner HNB-a Boris Vujčić. Hrvatska, naravno, pati od mnogih kroničnih ekonomskih slabosti, pokazao je guverner Vujčić.

Primjerice, ima najnižu stopu zaposlenosti, ili među najnižima udjel proizvoda visoke tehnologije u ukupnom izvozu robe. Ili, uz prosječna europska izdvajanja za obrazovanje ima ispodprosječne rezultate na PISA-inim testovima u matematici. Ali, to je svrstava tek u zlatnu sredinu ili srednju žalost (kako već tko gleda) novijih Unijinih članica, i ne govori da je Hrvatska činila nešto upravo suprotno svim ostalim državama s kojima se uspoređuje. No, ono u čemu se Hrvatska u godinama globalne i europske Velike recesije drastično otklonila od svih ostalih zemalja srednje i jugoistočne Europe bila su javna ulaganja.

Sve su te druge zemlje nakon izbijanja krize te pada privatnih ulaganja i potrošnje svoje javne investicije smanjile vrlo malo (Litva, Češka), ili su ih održale na istoj razini kao i prije krize, ili su ih osjetno povećale (Slovačka, Poljska). Samo je Hrvatska, pokazao je guverner Vujčić, jedna jedina, nakon izbijanja globalne krize 2007. godine svoje javne investicije - praktički prepolovila! Od Velike depresije 1929. godine standard makroekonomske politike je da se države padu privatnih investicija i slomu potrošnje građana, da bi spriječile veći pad BDP-a i izbijanje recesije, suprotstavljaju privremenim povećanjem državnih investicija. U Hrvatskoj je, međutim, prevladala politika drastične državne “štednje”, a rezultat je izgubljeno desetljeće.

Strategija EBRD-a Šeficu EBRD-a ljuti što smo na 132. od 138 zemalja po kapacitetu za zadržavanje talenata BIRAMO IZVRSNOST Vlada planira javni dug spustiti ispod 70 posto BDP-a do 2020. Agrokor EUROPSKA KOMISIJA: Hrvatska raste, ali rizik Agrokora još postoji, i 2019. ćete se tek vratiti na BDP prije krize
Mala škola financija
Edukativni projekt
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  Kako je autor zaboravio objasniti nesukladnost između pada ulaganja i rasta državnih proračuna? A objašnjenje je sasvim jednostavno, kompartija HDZSDP teži da SVE novce koje prigrabe troše isključivo na plaće svojih vjernih uhljeba. Ta same zgrade ministarstava se raspadaju, a ... prikaži još! napučene se nebrojenim prekobrojnim neradnicima. Oni niti ne pomišljaju ni na jednu invisteciju iz koje ne mogu izreketariti ogroman dio novca same investicije, ili ga izvući na drugi način, na nabijanje svojih "stručnjaka" poput ovog Ramljaka, s ekstra-plaćama a bez ikakvih referenci na slobodnom tržištu. Novci su tu isklučivo da se izvuku i natrpaju u džepove kompartijaša. Nikad se oni više neće izvući iz tog modusa, previše im se osladilo. Nestanak tih stranaka prvi je preduvjet bilo kakve budućnosti Hrvatske.

 • Darchi2612:

  uveli su na početku krize monetarnu kontrakciju...... kao da nitko nije slušao makroekonomiju i da ne znaju da je BDP=C+G+I+Ex-Im gdje G označava državnu potrošnju

 • Avatar southman
  southman:

  Pazi ti Vujčića kako je pametan. A to što je Gazdin pijun Rohatinski kojem je on bio viceguverner godinama održavao nerealno visoki tečaj kako bi stimulirao uvoznike svega i svačega ( prvenstveno najveće kao Agrokor ) na uštrb izvoznika i ... prikaži još! potencijalnih investitora, o tome pametni guverner niti riječi !? Ma smijeniti ga odmah !!