Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Rasizam, seksizam, a sad još i akcentizam

Slučaj koji je osvijestio problem akcentizma u Hrvatskoj slučaj je iz TV emisije “Dobro jutro, Hrvatska”. Neki su gledatelji negodovali zbog dubrovačkog naglaska novog voditelja Vicka Dragojevića.
09. listopada 2021. u 18:35 5 komentara 798 prikaza
Foto: HRT

Svi znamo što su nacionalizam, rasizam, seksizam, ali ovih dana u Hrvatskoj smo možda počeli osvještavati i problem – akcentizma. O akcentizmu se u drugim zemljama, poput Velike Britanije, već dugo piše i govori u medijima, ali kod nas, iako je to jednako stvaran problem, baš i ne. Akcentizam je diskriminacija na temelju naglaska. Akcentizam je kad se ljude promatra kroz to kako govore, pogotovo kad govore naglaskom netipičnim za glavni grad.

PROBLEMATIČNE IZMJENE
Doznajemo: Liječnici će oduzimati vozačke dozvole, MUP odbio njihove žalbe da nisu cinkaroši
REAKCIJE NA ZAKON
Uber, Glovo i Bolt za Večernji komentirali najavu regulacije rada, javio se i poslodavac: 'To je siva zona'
Rafale
DOZNAJEMO
Prvih 12 hrvatskih pilota ide na obuku za avione Rafale
  • vidum:

    Kakva je to Hrvatska televizija u kojoj se ne koristi standardni hrvatski jezik, nego tek jedan od dijalekata, onaj zagrebački? Naježim se slušajući ekavicu (nedelja, ponedeljak, čovek, dve itd, itd), a o naglasku da i ne govorim. To nema nikakve ... prikaži još! veze s našim jezikom. Zna se nekom od novinara dogoditi pravilan izgovor neke riječi, a on se onda ispravi na onaj nepravilan, zagrebački.

  • TORQUEMADA:

    Stvorili smo kulturu netrpeljivosti brižnim radom na podjelama, frustraciji, a sve je pojačala korona. Naravno da su provincijski dijalekti također na meti svima onima koji nedostatkom obrazovanja misle da je zagrebački govor zapravo standard. Naglasni sustav standardnoga jezika ne njeguje ... prikaži još! se u medijima desetljećima, Nađvinski u dnevnicima omane i desetak puta, a u emisijama tipa 'Dobro jutro Hrvatska' više se ni ne trude izbjegavati neobavezan jezik svakodnevice. Dakle, sve je u redu! Jedino se valja prisjetiti kako je dubrovački govor daleko bliži dogovornom standardu od većine lokalizama naše zemlje. Jao svima onima koji misle da će se ovakvim napadima otresti vlastita provincijskog podrijetla! Možda su oni i uspjeli otići iz provincije van, ali provincija iz njih nikako.

  • zlatan456:

    Nekad, kad su se svi više manje držali svojeg malog kruga, bilo je lako. Danas, u "globalnom selu", sve više problema i sve više nezadovoljstva. Prava svijetla budućnost.