Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Pravosuđe u zemlji kojom još vlada “zakon linča”

Jedna “sinkopa” kao opasan presedan ne može biti ocjena općeg stanja u pravosuđu
23. listopada 2017. u 08:10 5 komentara 644 prikaza
Tomislav Horvatinčić
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Tako je jedna “sinkopa”, kao opasan presedan koji nas oslobađa odgovornosti za bilo kakvo nečinjenje i nemar, ponovno podsjetila Hrvate koliko su suci važni, odnosno još jednom potkrijepila čvrst dojam o tomu kako imamo nakaradno i jalovo pravosuđe. Naravno da je opravdano propitivati kako to da se taj presedan dogodio baš bogatom i moćnom. Ali to je pitanje za žalbeno vijeće koje će o tomu morati dati svoj sud, a ne može biti argument za ocjenu općeg stanja u pravosuđu. Uostalom, da je sinkopa umjesto, mnogima i zbog bogatstva te bahatih manira, omraženog optuženika u zemlji materijalnog i duhovnog siromaštva spasila skromnu, dobru i lijepu princezu, svjetina, pa i populističkim osjećajima snishodljivi mediji, sada bi slavili hrvatsku božicu pravde.

Ivica Todorić Goran Gerovac Kolektivna moralna sinkopa kod Hrvata traje 27 godina pa nam je savjest mirna jer Todorić nije naš

Gorčinu je izazvao i slučaj u Splitu gdje se otac ubio jer pravosuđe nije kao silovanje tretiralo spolni odnos 57-godišnjaka s njegovom 16-godišnjom kćeri. Svaki roditelj dijeli taj osjećaj nemoći i suosjeća zbog te nepravde, ali nisu suci pisali zakon prema kojem spolni odnos ni kod takve dobne razlike i zlouporabe djeteta nije kriminaliziran. Sliku o lošem pravosuđu nadopunjuju i toliko puta već viđene predstave kojima počinje svaki veliki proces uz sada predvidljiv sudski epilog.

Nošeni “zakonom linča” kao nekoć na Divljem zapadu, tražili su predstavu s moćnicima Agrokora kakvu su i dobili, a kad je sudbena vlast pokazala da ima snage i drugačije suditi, sav onaj osvetnički žar uperen na donedavno svima milog Gazdu promijenio je metu. Pravosuđe već s nekoliko primjera nije teško prikazati najslabijom karikom u društvu. Ali, osim uobičajenih defetističkih jadikovki o teškoj sudbini koja se nadvila nad jadan hrvatski narod, osim izrugivanja s trećom vlašću u državi zbog nekoliko od milijuna odluka koliko ih se godišnje donese, ni ovaj put ni od političara, analitičara i medija suglasnih u ocjeni stanja nismo čuli ama baš nijednu suvislu ideju što bi trebalo učiniti da se konačno nešto promijeni. I, je li problem pravosuđa baš i isključivo pravosuđe?

Tomislav Horvatinčić Silvije Tomašević Za moćnike se zakoni ne primjenjuju, nego tumače Tomislav Horvatinčić Pokazao smjer Pogledajte skicu koju je Horvatinčić napravio na sam dan nesreće Kulmerovi dvori RENATA RAŠOVIĆ Todorić može mirno spavati, hrvatsko mu pravosuđe neće ništa
Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • Abendblatt:

    Todoric je izasao pravovremeno, dok jos dokazi o prevari nisu bili potvrdjeni, pod sumnjom hapse samo komunisti, u pravnoj Drzavi mora postojati opravdana sumnja potvrdjena cvrstim dokazom da bi se nekog lisilo slobode.

  • bakulušić:

    Ne tako davno, u Večernjaku smo čitali kako pojedini medijski djelatnici ili, bolje reći - aktivisti, imaju plaće oko 35 000 kuna. Isto tako smo u Večernjaku čitali kako pojedini ravnatelji brojnih državnih agencija, za koje nitko ne zna komu ... prikaži još! i čemu služe, imaju plaće oko 20 000 kuna. Jučer smo u Večernjaku pročitali da sutkinja, koja je sudila gospodinu Horvatinčiću, ima plaću oko 10 000 kuna a znam pouzdano da tužitelji u županijskim i državnim odvjetništvima imaju plaće oko 7 000 kuna. Hrvatski policajci imaju plaće oko 4 000 kuna. Društvo u kojem postoji takav nesrazmjer između plaća ljudi koji obavljaju vrlo važne državne i društvene poslove, i aktivista bez kojih hrvatska država može savršeno funkcionirati je, Podravci bi rekli - v riti. Netko nas već dvadesetak godina sanjka a mi ne znamo, ili ne želimo znati, tko je taj. Ili, tko su ti. Ali zato znamo režati i lajati na one u koga oni upru prstom. Dokaz tomu su i brojni komentari na zbivanja, od pravosuđa do Horvatinčića, od Agrokora do Todorića i njegove obitelji...od... do...ima li smisla dalje nabrajati?!

  • elkomadante:

    gdje je ostavka ministra pravosuda i mupa ? kako je todoric izasao iz zemlje a da nije uhicen ?