Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U AUSTRIJI OPTUŽNICE PROTIV TROJICE HRVATA

Pašalić: Ništa se ne brinem, ja nisam Mister P.

Ivić Pašalić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
11.10.2015.
u 19:15

Austrijsko tužiteljstvo podiglo optužnicu protiv trojice Hrvata

Državno tužiteljstvo u austrijskom Klagenfurtu podiglo je optužnicu protiv Ivića Pašalića, Milana Lučića i Igora Mlinara te dvojice bivših šefova Hypo-Alpe-Adria Banka Wolfganga Kulterera i Güntera Striedingera, objavio je jučer Kleine Zeitung.

U “aferi pašnjak” Ivića Pašalića se na više od 60 stranica teksta optužuje da je kao VIP klijent Hypo Banka – kodni naziv mu je bio “Mr. P.”

– sudjelovao u malverzaciji sa zemljištem na otoku Pagu, pri čemu je Hypo Bank oštećen za najmanje 23 milijuna eura, iako se procjenjuje da je stvarna šteta daleko veća.

Ivić Pašalić nam je kazao da o optužnici ništa ne zna i da za nju još nije ni čuo:

Dilanje informacija

– Ne znam što je po srijedi, ali ne brinem se – rekao je.

Pašalić tvrdi da ni u kakvim malverzacijama sa zemljištem na Pagu nije sudjelovao te da ga nitko nikada, ni u Austriji ni u Hrvatskoj, nije službeno ispitao o navodnoj umiješanosti u aferu. Zato u Austriji nikada nije niti angažirao odvjetnika:

– Milana Lučića i Igora Mlinara znam, ali vrlo površno. No, s tim ljudima nikada ništa nisam radio niti sam ja Mister P. – kaže Ivić Pašalić.

Nekadašnjeg savjetnika predsjednika RH za unutarnju politiku Ivića Pašalića, hercegovačkog poduzetnika i bivšeg intimnog prijatelja pjevačice Severine Milana Lučića te Igora Mlinara, poduzetnik iz Zagreba pritvaranog i optuženog zbog dilanja informacija iz istraga, zbog čega je priskrbio titulu “mafijaškog kurira” austrijsko tužiteljstvo sumnjiči da su za 4,37 milijuna eura kupili 143 hektara hektara pašnjaka u Šimunima na Pagu. U vrijeme kad su dobili kredit, sva trojica su već imala dugovanja prema Hypo Banku.

Kulterer u zatvoru

Niti dva mjeseca poslije Hypo Consultants Liechtenstein (HCL), tvrtka kći Hypo Banka osnovana za razvoj turističkih projekata, poslala je Hypu kao “majci koncernu” zahtjev za kupnjom tog zemljišta na Pagu i to – piše u optužnici – na zahtjev člana uprave Hypa Güntera Striedingera. Međutim, pašnjak sada nije stajao 4,3 već gotovo devet puta više – 37,2 milijuna eura.

Zanimljivo je da je cijena zemljišta toliko porasla iako ono u tom kratkom roku nije iz poljoprivrednog bilo prenamijenjeno u građevinsko zemljište.“Novcem od prodaje zemljišta tri su Hrvata podmirili nepodmirene račune u Hypo te platili stare porezne dugove”, piše Kleine Zeitung.Prije no što je podignuta optužnica austrijski su mediji bili izvještavali da je Hypo Banku pašnjak prodala tvrtka u suvlasništvu Ivića Pašalića. Izvještavalo se još i da su se šefovi Hypo Banka – Kulterer i Striedinger – u cijelu priču upustili 2002. godine kako bi pomogli VIP klijentu banke – Misteru P. – da se izvuče iz poslovnih problema u koje je zapao.

Sve je trebalo izvesti brzo jer je dvjema tvrtkama važnog klijenta prijetila blokada. Spašavanje Mistera P. bilo je moguće, izgleda, jedino na teret poreznih obveznika u Austriji. Kulterer i Günter zato su navodno osmislili da se cijela akcija izvede preko Lihtenštajna i tvrtke Hilltop, osnovane samo za tu namjenu. Nju istražitelji povezuju s Pašalićem. a iza Hiltopa stoje još, utvrdili su, i tvrtke Croskan Handels Anstalt, Oprimo Anstalt i Beco AG u kojima su odgovorne osobe Ivić Pašalić, Milan Lučić i Igor Mlinar.Hilltop je u Hrvatskoj osnovao tvrtku kćer Piper koja je od Grada Paga kupila zemljište u Šimunima u jesen 2003. godine za 4,37 milijuna eura. Dva mjeseca poslije Hypo-Consultants Liechtenstein kupuje Hilltop i Piper i tako postaje vlasnik pašnjaka na Pagu.

Ali cijena je sa 4,37 milijuna eura u ta dva mjeseca narasla na 37,2 milijuna eura. Austrijski istražitelji zaključili su da je novac od kupoprodaje otišao dvjema tvrtkama Ivića Pašalića.Bivši predsjednik uprave Hypo Alpe Adria Banka Wolfgang Kulterer već sjedi u zatvoru – osuđen je u svibnju 2014. na 6,5 godina zatvora zbog brojnih poslovnih malverzacija koje su dovele do bankrota ove austrijske banke. U zatvoru je i Kultererov zamjenik Günter Striedinger i još neki istaknuti ljudi iz Hypa.     

Komentara 60

Avatar hdz1848
hdz1848
20:08 11.10.2015.

Gospodo austrijanci, njega u zatvor. Sigurno nećete pogriješit.

IV
ivanhoe1980
19:32 11.10.2015.

Još jedan u nizu velikih domoljuba.

Avatar Marko314
Marko314
20:46 11.10.2015.

Čovjek kojega su se svi miševi na vlasti bojali, kao i Sanadera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije