Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KADROVIRANJE

Most je htio izbjeći da Milijan Brkić uđe u MUP i bude nadzornik Orepiću

Milijan Brkić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
23.02.2016.
u 08:40

Zašto glavni tajnik nije odmah mogao biti ministar branitelja nego je trebao spektakl s Mijom Crnojom, zašto je Crnoja bio prihvatljiv, a Brkić nije? Je li Crnoja mora spustiti letvicu da i Brkić bude prihvatljiv?

Možda šef HSLS-a Darinko Kosor, kada je tobože nesmotreno rekao da je ovo tek prva runda ministara te da dolazi druga i treća, i nije bio tako nesmotren. Možda je, zaista, lupio, ali bio je u pravu. Gledajući s odmakom, kako objasniti zašto Milijan Brkić nije odmah mogao biti ministar branitelja nego se morao dogoditi slučaj Crnoja da bi Brkić ušao u Vladu? Zašto je Crnoja u startu bio prihvatljiv, a Brkić nije? HDZ-ovom glavnom tajniku, istina, primarni cilj nije bilo Ministarstvo branitelja. To je posve jasno. On je pucao na Ministarstvo unutarnjih poslova, ali to je još pri formiranju Vlade dogovoreno da ide Mostu. Očito je da je Brkić imao veliku želju ući u Vladu, jer stalno su se vrtjele kombinacije kako da on postane dio izvršne vlasti. Stalno su bile "otvorene opcije" i u HDZ-u nisu odustajali od Brkića u prvim redovima Banskih dvora.

Tim je onda nejasnije zašto se Brkića odmah nije predložilo za ministra branitelja. Kad je već u startu otpao MUP. Je li Mijo Crnoja morao toliko srušiti letvicu, da onda i Brkić sa spornim/prepisanim diplomskim radom bude prihvatljiv za ministra? Tako ispada i takav se stvara dojam. Iako je Brkić za Crnoju, po svemu što se o njemu naknadno otkrilo, ipak neki drugi svijet. 

Činjenica jest da je Visoki upravni sud 14. siječnja i pravomoćno presudio da se "fulalo" u proceduri oduzimanja plagirane diplome glavnom tajniku HDZ-a. Iako je srušena procedura, Brkićev diplomski rad i dalje ostaje pod stigmom plagijata. Sud nije ulazio u meritum diplomskog rada i ocjenjivao je li on plagijat ili nije, tek to je li netko imao ili nije imao pravo Brkiću formalno-pravno oduzeti diplomu. Moguće je da se čekala pravomoćna presuda kako bi se Brkića lansiralo u Vladu, no i tada je bilo dovoljno vremena da on uđe u prvu ekipu, budući da je Vlada u Saboru izglasana 23. siječnja. Brkićev diplomski rad spram Crnojinog arsenala mutnih poslova čini se kao sitna nepodopština koja se rješava packom po prstima.

Sada teza Darinka Kosora dolazi do izražaja. Čini se kao da je Crnoja morao napraviti totalni nered da bi onda i Milijan Brkić sa svojim "sitnim grijehom" bio mogući izbor.. Kada sam pokušavajući doći do informacija u HDZ-u propitkivala na kojim bi funkcijama mogao biti Brkić, uvijek mi je u kombinaciji bilo i Ministarstvo branitelja. Brkić je logičan izbor. Branitelj je, dragovoljac, suborci ga cijene i poštuju kao hrabrog ratnika, prepričavaju se legende kako je s Velebita satima izvlačio ranjenog suborca. No čini se da je Most u cijeloj priči izveo presudni kompromis. Izgleda da im je Brkić puno draži kao ministar branitelja, a to je resor koji Most odveć ne zanima, nego da ga HDZ gura za zamjenika njihovom Vlahi Orepiću, ministru unutarnjih poslova, pa da mu Brkić bude svojevrsni nadzor i nadpolicajac. I to je, naime, bio HDZ-ov plan – da operativnog Milijana poture Orepiću u MUP. Nezgodna je situacija kada je zamjenik medijski i realno jača i zanimljivija politička osoba od aktualnog ministra. 

Kada se izbor glavnog tajnika za ministra gleda iz perspektive Tomislava Karamarka i HDZ-a, onda je očito da Karamarko poduzima sve kako bi uoči stranačkih izbora, na kojima će se boriti za još jedan mandat, imao "mir u kući". Brkićev i Karamarkov odnos vrlo je kompleksan. Poznaju se dugi niz godina, Brkić mu je vrlo lojalan, ali to ne znači da su njihovi odnosi baš uvijek idealni. Na stranu mnogi spinovi koji su često govorili o velikom raspadu prijateljstva između šefa i glavnog tajnika, njihovi su odnosi posebno bili zategnuti u vrijeme sastavljanja Vlade, odnosno biranja ministara. Karamarku su tada u HDZ-u zamjerali da se okružio ljudima izvan partije, intimusima s raznim interesima koji ga "savjetuju" i u čijem krugu sastavlja novu Vladu. Uglavnom u predvorju hotela Sheraton. Ni Brkić tada nije bio oduševljen Karamarkovim stilom, ali situacija se, očito, uoči izbora uspješno pegla. Karamarku je jasno da bez Brkića i političkog tajnika Tomislava Čuljka neće moći mirno na izbore u stranci. Brkiću je otvorio put u Vladu, a Čuljka, čovjeka iz sjene, namirit će tako što će uslišiti njegove zahtjeve i prijedloge u popunjavanju pozicija u strukturama vlasti. Brkić će teško kombinirati funkciju ministra s funkcijom glavnog stranačkog tajnika. Ono što je sigurno jest to da će glavni tajnik ostati do završetka izbora u HDZ-u, koje upravo Brkić mora organizacijski pripremiti. Nakon unutarstranačkih izbora, promišljaju u HDZ-u, procijenit će se može li Brkić biti i ministar i glavni tajnik ili će ipak morati ostaviti potonju funkciju. Brkić je Karamarku predragocjen u organizacijskom smislu, pa neće čuditi ni to da Brkić ostane sjediti na dva stolca. Ne bi bio prvi put da je glavni tajnik HDZ-a bio i ministar.

Jedina nezadovoljna iz Karamarkova uska kruga može biti Josipa Rimac, šefica HDZ-ove izborne kampanje, koju Most ne pušta ni blizu vlasti iako je protiv nje odbačena istraga u slučaju stana "prekomjernih kvadrata" koji je njezin muž dobio kao branitelj. Ako ćemo je usporediti s Crnojom, ni njezin grijeh nije toliki da bi bio neoprostiv. Ali izgleda da se J. Rimac, pa i kao mlada i uspješna žena, zamjerila i mnogima u svojoj stranci koji joj nisu mogli oprostiti stranački uspjeh i poziciju miljenice vrha stranke. Rimčeva je više postala meta zbog skupih torbica i sata kojima se voli ukrasiti. To nešto govori o njenim karakternim osobinama i želji za pokazivanjem, ali ne o kriminalu.

>> Prva reakcija Milijana Brkića: Počašćen sam kandidaturom za ministra branitelja!

>> Grbin kritizira Karamarka zbog Brkića: 'Da nije protuustavno i skandalozno, bilo bi smiješno'

Komentara 4

LU
lunar777
11:02 23.02.2016.

Iva Puljić Šego je kao i većina novinara odlično informirana...

AN
Anasta
16:01 23.02.2016.

brkic nije kalibar za ministra, ovi ce jedva docekati da ga prozivaju za diplomski. Sta god da uradi, to ce se uvijek spominjati. Sto se tice Rimac, osudjena je zena koja je omogucila da se docepa stana a Rimac korististi taj stan i ona kao nije kriva. Toliko o njenoj neduznosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije