Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Međusobno poštovanje kronično nam nedostaje u obrazovanju

Trebali bismo više nego ikad cjepidlačiti na znanju, jer njega vidno gubimo, na akademskoj čestitosti, pristojnosti...
28. travnja 2021. u 13:45 0 komentara 778 prikaza
Ilustracija
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Poštovanje! To je ono što kronično nedostaje u obrazovnim ustanovama među svim dionicima, počevši od odnosa nastavnika i učenika, učenika i nastavnika, roditelja i profesora, nerijetko profesora međusobno, studenta i profesora i samog sustava prema samim nastavnicima. Za razliku od izgradnje i težnje k boljem obrazovanju, ne boljoj obrazovnoj formi, mi odnose već godinama zasnivamo i temeljimo na strahu – strahu od otkaza, strahu od osvetničkih roditelja prema nastavnicima, strahu od ocjena, strahu od samih nastavnika. Nerijetko u tome strahu prevagnu oni profesori kojima je lakše uvrijediti nego pokazati, prevagnu oni učenici kojima je lakše ne učiti nego učiti, prevagnu oni roditelji kojima je lakše prijetiti nego u školama graditi partnerski odnos...

PRILIKOM ISPITIVANJA Skandal u zagrebačkoj srednjoj školi: Profesorica od učenika tražila da glave prekriju ručnicima

U konačnici prevagnu oni koji mogu dodati bodove za pogrešne odgovore na državnoj maturi ili oni u najvišim akademskim krugovima koji se boje proturječiti očitim kršenjima autonomije samo da bi u očima “sustava” bili veći. Sami smo krivi, jer pristali smo kao društvo da kukolji, u kojem god području djelovali, uvijek bolje prođu, pa štite ih slični ili isti njima.

Trebali bismo više no ikad cjepidlačiti na znanju, jer njega vidno gubimo, trebali bismo više no ikad u obrazovnom polju cjepidlačiti na poštenju i akademskoj čestitosti s obje strane, trebali bismo više no ikad cjepidlačiti u činjenici da nisu svi nastavnici loši, niti sva djeca prepisivači nezainteresirani za ikakva nova znanja.

Ilustracija STALI U OBRANU KOLEGICE Sindikat o nastavnici koja je tražila da učenici prekriju glavu ručnikom: Što nam drugo preostaje?

To nećemo postići dok god se međusobno u obrazovnim ustanovama svi dionici nazivaju budalama, moronima, lijenčinama, dok si ne vjerujemo do te mjere da tražimo od učenika da se ručnikom pokrivaju po glavi pri odgovaranju gradiva ili dok od nastavnika kao roditelji zahtijevamo, umišljeni da više znamo od onoga tko podučava, da učeniku pokloni ocjenu...

Dokle god su na prvome mjestu interesi pojedinaca svjesnih da za njih nema posljedica, a promjene u obrazovanju kozmetičke i naruku kukoljima i s učeničke i s profesorske strane, nemamo pravo govoriti da je obrazovanje bitno... Bitno je samo tko je u sustavu “jači i luđi”... Žalosno!

GER, 1.FBL, VFB Stuttgart vs SV Werder Bremen
VELIKI PREOKRET
Borni Sosi propali planovi! Definitivno neće igrati za Njemačku
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.