Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Putin i Merkel podržavaju prosvjede protiv LNG terminala na Krku

Putinu srce naročito zaigra na transparente protiv NATO-a jer to znači da njegova propaganda u Hrvatskoj, državi koja je oduvijek okrenuta zapadu, pada na plodno tlo.
06. ožujka 2018. u 14:59 44 komentara 10527 prikaza
Rijeka: Prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala na Krku
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Nećemo LNG terminal jer će onečistiti naše predivno more i uništiti jadransku floru i faunu. Nećemo naftu i ugljen zato što su teški zagađivači čije vrijeme prolazi.

Rijeka: Prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala na Krku Stigli autobusima Tisuće na prosvjedu protiv LNG terminala: 'Nemojte se s nama igrati, zatvorit ćemo Krčki most'

Nećemo nuklearke jer su tempirana bomba. Nećemo hidroelektrane zbog negativnog utjecaja na riječni ekosustav. Nećemo vjetroelektrane jer su opasne za ptice i šišmiše te nagrđuju krajobraz. Nećemo solarne ćelije zato što je njihova proizvodnja izrazito nečista.

Ali ne bismo ni živjeli poput Amiša ili većeg dijela subsaharske Afrike. Želimo živjeti u suglasju s prirodom, ali tako da to uključuje puno apartmana za iznajmljivanje i to što bliže moru, televizor i klima uređaj u svakoj sobi, jeftino grijanje, iPhone za svakog člana obitelji i barem dva dizelaša uvezena iz Njemačke po kućanstvu. Mnogi Hrvati ekološki svjesni, dakako – podržavaju stožere za obranu sisačke rafinerije i kutinske Petrokemije, dok neki toliko vole prirodu da samo njoj mogu povjeriti svoj stari Obodin i raspadnutog Stojadina na trajno čuvanje.

Kakav narod, takvi političari. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, veliki zagovornik plutajućeg LNG terminala iz vremena dok je kopneni još bio aktualan, preko noći se pretvorio u svog antipoda.

Čovjek koji je u predizbornim kampanjama isticao važnost izgradnje terminala – i to baš plutajućeg – sad predvodi otpor Kvarnera protiv tog rješenja. Prosvjeduje protiv samoga sebe skupa s ljudima koji su ga izabrali na platformi koja odjednom predstavlja ultimativnu izdaju.

Lokalna zajednica, naravno, ima pravo sudjelovati u planiranju i realizaciji ovakvih projekata zato što oni utječu na njezino zdravlje, ekonomiju i životnu dinamiku. Ima pravo i prosvjedovati. Svaki projekt u energetici ima i negativnih strana i one moraju biti uzete u obzir pri odlučivanju. No za sve, pa tako i za to, postoji primjereni trenutak, a u ovom je slučaju on odavno prošao. Lokalni su dionici – od župana Komadine do zelenih aktivista – davno podržali izgradnju plutajućeg LNG terminala, ovo je bio strateški projekt za sve hrvatske vlade, a nedavno nam je odobreno i 102 milijuna eura bespovratnih EU sredstava za izgradnju. Odustajanje od ovako kapitalnog projekta u ovako kasnoj fazi bilo bi krajnje neozbiljno i gurnulo bi Hrvatsku još niže na ljestvici zemalja u koje je poželjno investirati.

ujedinjeni Saborski zastupnici SDP-a, Mosta i Živog zida iz PGŽ protiv plutajućeg terminala

LNG terminal na Krku daje nam mogućnost izbora u opskrbi plinom, što je u trenutnim geopolitičkim okolnostima iznimno važno. Ruski plin jest osjetno jeftiniji, ali sad kad su se Berlin i Moskva dogovorilioko Sjevernog toka 2, čime Njemačka praktički postaje ekskluzivni distributer za Europu, dolazit će uz visoku političku cijenu. Želimo li kao narod sami donositi odluke o sebi i svojoj budućnosti, ne smijemo ovisiti o jednom dobavljaču jer tako svoju sudbinu stavljamo u njegove ruke. Partikularni interesi i oportunizam trećerazrednih političara ovdje ne smiju ugroziti nacionalni interes.

Budite sigurni, prosvjedima protiv LNG terminala na Krku najviše se vesele Angela Merkel i Vladimir Putin. Svesrdno ih podržavaju i nadaju se da će uspjeti potkopati projekt. Putinu srce naročito zaigra na transparente protiv NATO-a jer to znači da njegova propaganda u Hrvatskoj, državi koja je oduvijek okrenuta zapadu, pada na plodno tlo. Živi zid je, po svemu sudeći, u SDP-u dobio partnera u širenju antizapadne histerije i teorija zavjere. Najveća oporbena stranka pod Bernardićem je toliko odlutala da je završila u naručju Kremlja.

Rijeka: Prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala na Krku
1 / 9
Rijeka: Prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala na Krku
NATO vidi veliku prijetnju u ruskom naoružavanju NATO: Ruska prijetnja saveznicima "neprihvatljiva" Sabor Maras u Saboru: UŽIVO 'Bandić u centru grada radi reciklažno dvorište građevinskog materijala' Rajko Ostojić Rajko Ostojić: "Agrokor vodi čovjek koji na tržištu vrijedi 5.500 kuna, a Most je u PTSP-u!"
U UREDU
Nakon razvoda od Doris Pinčić glazbenik Boris Rogoznica ima novi posao
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • Avatar heyhay
  heyhay:

  Žele rusi zaradit od prodaje svojeg plina i njemci od transporta ruskog plina preko svoje zemlje drugim zemljama i sve će napravit da Hrvatska ne napravi svoj terminal za dobavu stranog plina da može Hrvatska zaradit na tome

 • Somelier:

  Važno je da oni protestiraju. Hrvatska je svjetski fenomen. Vlada nezaposlenost i male plaće ali svim investicijama STOP. Neznam da li ima takav stručnjak koji će nama dijagnozu postaviti. Ne elektrane, ne spalionice smeća, ne LNG ne golf igralište. Nije ... prikaži još! čudo da ljudi odlaze vani gdje toga ima.

 • koraknaprijed:

  To sam ja komentirao prošlog tjedna,samo slijpci i petokolonasi nisu to primjetili.