Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjednik Max!

Leteći Mostarac: Sa 16 godina bez straha u paklu Tuzle i Trebinja

Bojan Bogdanović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
22.09.2013.
u 14:42

Bio je najmlađi, ali nije se bojao preuzeti odgovornost, to mu je bilo sasvim normalno, kaže njegov prvi trener Nedjeljko Zelenika, piše tjednik Max!

Skauti Brooklyn Netsa koji prate Eurobasket u Sloveniji mogu biti jako zadovoljni jer je Bojan Bogdanović (24) glavni igrač Hrvatske na Eurobasketu.

Mladom Mostarcu NBA je iduća postaja, iako će još jednu godinu provesti u Europi, u turskom Feneru.

Maljković inzistirao na Bojanu

U Mostaru su ponosni na Bogdanovića, nekadašnjeg košarkaša Zrinjskog. On je svojedobno prvu seniorsku sezonu igrao za matični klub kao posuđeni košarkaš Real Madrida. Legendarni Božidar Maljković, sada izbornik Slovenije, kao tadašnji trener Reala 2005. je inzistirao na potpisu mladog Mostarca.

- Bojan je odlično odigrao za kadetsku reprezentaciju Hrvatske na Europskom prvenstvu. Sa 16 godina svima je zabijao po 25–30 poena i puno se europskih klubova “raspametilo”. Tadašnji trener Reala Maljković je inzistirao na njegovu dolasku, a uvjet Bojanovih roditelja bio je da on još jednu godinu ostane u Mostaru prije nego što otputuje u Španjolsku. Tu jednu sezonu proveo je kod nas u Zrinjskom kao posuđeni igrač Reala – kaže Mario Vrankić, jedan od tadašnjih članova uprave Zrinjskog.

Odlasku u Real Madrid presudilo je ime španjolskog giganta. Tau Ceramica nudila je, naime, puno izdašniju ponudu, ali se Bojan odlučio za Real. Spekuliralo se tada kako je transfer iznosio oko 800.000 eura.

Bogdanovića je u prvoj seniorskoj sezoni vodio Nedjeljko Zelenika, koji ne propušta Bojanove utakmice.

- Naravno da pratim Bojanove igre i ne mogu vam koliko sam ponosan na njega. Imao sam priliku raditi s Bogdanovićem dok je tek počinjao sa seniorskom košarkom i jako sam sretan kada vidim koliko je igrački napredovao u svakom pogledu. On je sada definitivno igrač za NBA ligu - rekao nam je Zelenika.

Bogdanovićev kapacitet za NBA, uz visinu (201 cm), evidentnu brzinu i skočnost, Zelenika argumentira talentom u igri jedan na jedan i košarkaškom inteligencijom.

- U NBA ligi dobro prolaze igrači koji uspješno mogu riješiti situacije jedan na jedan, a Bojan je baš takav igrač. Možda se to ne vidi najbolje u europskoj košarci u kojoj se u obrani igra s dosta udvajanja, pomaganja ili se igra zonska obrana. Ipak, NBA stil igre sigurno bi više odgovarao Bojanu i njegovim igračkim sklonostima. Na Eurobasketu Bojan obično čuva najbolje protivničke igrače koje limitira na puno manjem broju koševa nego što oni obično postižu, a uza sve stigne predvoditi momčad u napadu i tražiti loptu u odlučujućim trenucima. Igra dobro u oba smjera i jako se puno troši. Da je kojim slučajem tu Tomas koji je otpao zbog ozljede, Bogdanović bi sigurno o bio rasterećeniji u napadačkom dijelu igre – tvrdi Zelenika.

Glavni igrač već u prvoj sezoni

Nekadašnjeg trenera Zrinjskog ne iznenađuje Bojanova igra. Još dok je igrao prvu sezonu, nametnuo se kao jedan od glavnih igrača momčadi.

- Iako je bio najmlađi, nitko se na njega ne bi ljutio kad bi na parketu ponekad bio igrački drzak i trošio puno lopti, više su mu vjerovali i podržavali ga. Sjećam se nekih utakmica koje smo igrali u Tuzli i Trebinju, a koje je Bojan kao klinac odlučivao posljednjim šutem. Tada su u BiH ligi dvorane bile krcate, a postojali su veliki pritisci domaće publike na suce. Bilo je teško igrati u gostima, a ostvariti pobjedu bilo je ravno čudu. Nije se bojao preuzeti odgovornost na sebe kada je to trebalo, dapače, to mu je bilo normalno. To je mogao već kao klinac, a kada je to tako tada mogao raditi, meni je logično da Bogdanović sada, kada je igrački mnogo napredovao, drži konce igre reprezentacije.

Upitan koliko on kao trener ima zasluga u Bogdanovićevu napretku Zelenika nam je skromno odgovorio:

- Da se razumijemo, meni je bilo zadovoljstvo raditi s njim, ali on je sam postigao sve ono što je sada. Jednostavno je htio uspjeti u košarci, a s obzirom na njegov talent i predanost, sada mu se sve to vraća. On bi svakako postao veliki igrač, bez obzira na to tko mu je bio trener - kaže Zelenika koji već nekoliko godina ne radi kao trener.

- Razočaran sam nekim stvarima u košarci. Treneri su prvi na udaru, a nitko ne spominje katastrofalne uvjete u kojima funkcionira mostarski sport. Nema dovoljno novca za osnovne potrebe klubova. Talentiranih mladića i dalje ima, ali u lošim uvjetima se teško razvijaju. Bojan je rijedak izuzetak, on se uspio probiti na veliku scenu iz grada koji nema košarkašku dvoranu.

>>Bogdanović poručuje: Ne brinite, igrat ćemo muški!

>>Rudež: Medalja je u pitanju, moramo pronaći snage

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije