Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.06.2016. u 10:41

Tomislav Karamarko pokazao je popriličnu političku nepismenost, nedostatak “samokritike” i svijesti o općem dobru

Tomislav Karamarko napokon odlazi iz Vlade. Ovakav epilog afere Konzultantica, koja gotovo dva mjeseca potresa Hrvatsku, jedino je logično rješenje. Postavlja se, međutim, pitanje zašto je vrhu stranke i mnogobrojnim stratezima koji se motaju oko HDZ-a trebalo tako puno vremena za jedinu moguću i racionalnu odluku.

Postoje barem dva razloga zašto je Karamarko došao do ruba provalije. Vrlo često precjenjujemo političku pamet naših vlastodržaca koji uglavnom dolaze na visoke pozicije bez prave provjere i bez dostatnih kvalifikacija. Drugi razlog leži u tome što naši političari, čast izuzecima, još uvijek ne žele, a vrlo često i ne znaju, razlučiti opće državne interese od onih osobnih. Tomislav Karamarko pokazao je popriličnu političku nepismenost, nedostatak “samokritike” i svijesti o općem dobru.

Nevjerojatno je da je političar, koji se pripremao za premijersku poziciju, dopustio da mu supruga poslovno surađuje s lobistom MOL-a te da je to uporno skrivao od javnosti. Još je gora njegova reakcija kada su mediji objavili aferu. Karamarko je sve to minorizirao govoreći da su on i Josip Petrović prijatelji te da se ne odriče svojih prijatelja. To što je u njegovu kućnu blagajnu stizalo oko 19 tisuća kuna mjesečno smatrao je samo po sebi razumljivim.

Na ovom primjeru vidi se da je Karamarko živio u prošlosti te da je jednostavno nastavio s praksom koja je donedavno bila društveno i politički prihvatljiva. Ali vremena se mijenjaju pa je tako trenutačno u Hrvatskoj neprihvatljivo ono što je do jučer bilo posve normalno. I dobro je da je tako. Iako se hvali da je stručnjak za obavještajne službe, Karamarko nije najbolje svladao geopolitiku koja se jako dobro zrcali na ovim našim prostorima. Nije utvrdio gradivo da je Hrvatska u Europskoj uniji i jako bitna članica NATO saveza. Nevjerojatno je da je Karamarko smatrao normalnim da njegova supruga postane jedan od glavnih promotora ruskog kapitala u Hrvatskoj. Pogotovo je nevjerojatno da je lobirala da neke ruske tvrtke grade nuklearne elektrane. Nešto slično gurao je i Karamarko dok je bio prvi potpredsjednik Vlade, a njega je u stopu slijedio ministar obrta Darko Horvat.

Još je interesantnija Karamarkova neosjetljivost na štetu koju je nanio ne samo svojoj stranci nego i Vladi pa onda i cijeloj zemlji. Inzistirajući na svom ostanku Karamarko je potpuno paralizirao rad Vlade, zatrovao međuljudske odnose među ministrima, a daleko najveću štetu nanio je svome HDZ-u. Da je ostavku podnio odmah nakon nastanka afere, sve ovo loše što se dogodilo u posljednja dva mjeseca, a toga je bilo jako puno, moglo se izbjeći. Ignorirajući opravdane kritike i primjedbe, Karamarko je pokazao da su mu bitniji osobni interesi od stranke i države. Ovo treba biti pouka građanima Hrvatske za neka buduća vremena. Nije bitno što političari govore, nego isključivo ono što rade. 

>>Tuđman je okupljao ljude i kontrolirao ekstremiste, a Karamarko samo izaziva nove podjele

Komentara 1

DU
Deleted user
09:37 17.06.2016.

Komentari koji su koliko toliko objektivni crvena su krpa pred očima HDZejcima i njihovim pristašama. Razotkrivanje njihovog prljavog rublja napad je na državu i odmah traže protutežu na drugoj strani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije