Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Kako su stranci uvrijedili mirnog kardinala

kršćanski Zapad 
(ne)izravno poručuje Hrvatima bih: Ili ćete se asimilirati ili iseliti!
01. prosinca 2018. u 13:37 3 komentara 1473 prikaza
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Kardinal Vinko Puljić čovjek je koji svaku riječ odmjeri nekoliko puta. Za njegova službovanja Bosna i Hercegovina i Katolička crkva u njoj proživjele su vrlo traumatična i teška razdoblja. Svih tih godina “kardinal od Bosne” bio je glas mudrosti, strpljenja i suradnje. Ni u najtežim trenucima za svoju zemlju i narod nije želio “prijeći crtu”.

Dragan Čović Mislav Šimatović O mostarskom Aluminiju ovisi sudbina Hrvata u BiH, i više nego o izborima

Ovaj put bez okolišanja, u intervjuu Večernjaku, ukazao je na pogubnost pragmatične međunarodne politike i njezinih predstavnika u BiH na štetu Hrvata. Do kraja je razgolitio njihovu perfidnu igru koja bi za epilog mogla imati podijeljenu BiH na dva dijela – srpski entitet (RS) i bošnjačku Federaciju. Bez Hrvata, jer takav koncept nije moguće realizirati ako na tom području žive tri naroda.

Dobronamjerni, svih vjera, nacija i političkih uvjerenja, trebali bi razumjeti da je baš to natjeralo “mirnog” kardinala da otvoreno, jasnim i glasnim argumentima, progovori o onome što proživljava njegov narod u njegovoj BiH i kakvu ulogu u svemu tome imaju međunarodna središta moći i njihovi predstavnici u Sarajevu.

I pred Bogom i pred ljudima kardinal je imao obvezu reći, bez obzira na cijenu, jednu okrutnu istinu – kršćanski Zapad izravno i neizravno poručuje bh. Hrvatima: Ili ćete se asimilirati ili iseliti! Pragmatična politika “građanske Europe” već dugo šalje takve poruke, a sad su postale toliko vidljive da je i kardinal Puljić o tome morao izravno progovoriti.

Vinko Puljić Odbacuju optužbe Tomašević: Puljić nije nikada usporedio Komšića s Hitlerom

Hrvati u BiH nemaju problem s Bošnjacima i Srbima, već s onima koji su krojili, kroje i krojit će budućnost ove zemlje, njezinih naroda i građana. Na asimilaciju Hrvati neće pristati, a zaustavljanjem iseljavanja pokazat će da im i ovo drugo međunarodno “rješenje” nije prihvatljivo. Hrvati u BiH vlastitom snagom i pameću trebaju pokazati kako su bili i kako će biti europski narod, ali ne u Njemačkoj ili Hrvatskoj, već u svojoj BiH koju će, kao zajednički dom, graditi s Bošnjacima i Srbima. Uz pomoć međunarodne zajednice ili unatoč njoj.

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
  • vinopijem2:

    Nigdje na svijetu nema kompleksasa kao u hrvatskoj, nazalost je tako. Posljedica je to ne samo strane dominacije nego i svih specificnih okolnosti kroz povijest. Zagrepcani mrze Splicane, svi zajedno Hrvate BiH ili Hrvate iz Vojvodine npr. Zato Hr i ... prikaži još! jest danas tu gdje jest, drzava tek "na broj", eldorado za prevaru, pljacku. Inace sve veliki uspjeh velikosrpskog projekta i Sanu 2. Daleko sam od Hr i BiH, a i kad dodjem nekad zaprepastim se kolicinom neke sveprisutne negativne energije, neke mrznje i nezadovoljstva. Eventualno stanem na bezinskoj ili na kavu, u prolazu, pa i to mi bude dovoljno da vidim kako se zivi i sta se desava. Nego spremajte stanove, kuce, skole, obdanista novim stanovnicima hrvatske. Ne valjaju Hrvati iz BiH, za nadati se da ce ti novi, imigranti iz Azije, Afrike biti bar malo bolji.

  • Jania:

    Taj Zapad ne zna tko mu glavu nosi. Stasi-tetka i traumatizirani francuski fićfirić. Što se od njih uopće može očekivati.

  • Aedes2017:

    Politika svih hrvatskih vlada,osim Vlade Milanovića su glavni razlog pražnjenja BiH od Hrvata .Zašto da ostanu kada im se Hrvatska nudi kao obečana zemlja u kojoj postaju vlastodršci a domaći svijet prisiljavaju na emigraciju ?!