Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.12.2018. u 13:37

kršćanski Zapad 
(ne)izravno poručuje Hrvatima bih: Ili ćete se asimilirati ili iseliti!

Kardinal Vinko Puljić čovjek je koji svaku riječ odmjeri nekoliko puta. Za njegova službovanja Bosna i Hercegovina i Katolička crkva u njoj proživjele su vrlo traumatična i teška razdoblja. Svih tih godina “kardinal od Bosne” bio je glas mudrosti, strpljenja i suradnje. Ni u najtežim trenucima za svoju zemlju i narod nije želio “prijeći crtu”.

Ovaj put bez okolišanja, u intervjuu Večernjaku, ukazao je na pogubnost pragmatične međunarodne politike i njezinih predstavnika u BiH na štetu Hrvata. Do kraja je razgolitio njihovu perfidnu igru koja bi za epilog mogla imati podijeljenu BiH na dva dijela – srpski entitet (RS) i bošnjačku Federaciju. Bez Hrvata, jer takav koncept nije moguće realizirati ako na tom području žive tri naroda.

Dobronamjerni, svih vjera, nacija i političkih uvjerenja, trebali bi razumjeti da je baš to natjeralo “mirnog” kardinala da otvoreno, jasnim i glasnim argumentima, progovori o onome što proživljava njegov narod u njegovoj BiH i kakvu ulogu u svemu tome imaju međunarodna središta moći i njihovi predstavnici u Sarajevu.

I pred Bogom i pred ljudima kardinal je imao obvezu reći, bez obzira na cijenu, jednu okrutnu istinu – kršćanski Zapad izravno i neizravno poručuje bh. Hrvatima: Ili ćete se asimilirati ili iseliti! Pragmatična politika “građanske Europe” već dugo šalje takve poruke, a sad su postale toliko vidljive da je i kardinal Puljić o tome morao izravno progovoriti.

Hrvati u BiH nemaju problem s Bošnjacima i Srbima, već s onima koji su krojili, kroje i krojit će budućnost ove zemlje, njezinih naroda i građana. Na asimilaciju Hrvati neće pristati, a zaustavljanjem iseljavanja pokazat će da im i ovo drugo međunarodno “rješenje” nije prihvatljivo. Hrvati u BiH vlastitom snagom i pameću trebaju pokazati kako su bili i kako će biti europski narod, ali ne u Njemačkoj ili Hrvatskoj, već u svojoj BiH koju će, kao zajednički dom, graditi s Bošnjacima i Srbima. Uz pomoć međunarodne zajednice ili unatoč njoj.

Ključne riječi

Komentara 3

VI
vinopijem2
22:27 01.12.2018.

Nigdje na svijetu nema kompleksasa kao u hrvatskoj, nazalost je tako. Posljedica je to ne samo strane dominacije nego i svih specificnih okolnosti kroz povijest. Zagrepcani mrze Splicane, svi zajedno Hrvate BiH ili Hrvate iz Vojvodine npr. Zato Hr i jest danas tu gdje jest, drzava tek "na broj", eldorado za prevaru, pljacku. Inace sve veliki uspjeh velikosrpskog projekta i Sanu 2. Daleko sam od Hr i BiH, a i kad dodjem nekad zaprepastim se kolicinom neke sveprisutne negativne energije, neke mrznje i nezadovoljstva. Eventualno stanem na bezinskoj ili na kavu, u prolazu, pa i to mi bude dovoljno da vidim kako se zivi i sta se desava. Nego spremajte stanove, kuce, skole, obdanista novim stanovnicima hrvatske. Ne valjaju Hrvati iz BiH, za nadati se da ce ti novi, imigranti iz Azije, Afrike biti bar malo bolji.

JA
Jania
16:13 03.12.2018.

Taj Zapad ne zna tko mu glavu nosi. Stasi-tetka i traumatizirani francuski fićfirić. Što se od njih uopće može očekivati.

AE
Aedes2017
20:11 01.12.2018.

Politika svih hrvatskih vlada,osim Vlade Milanovića su glavni razlog pražnjenja BiH od Hrvata .Zašto da ostanu kada im se Hrvatska nudi kao obečana zemlja u kojoj postaju vlastodršci a domaći svijet prisiljavaju na emigraciju ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije