Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Još jedna prilika za novi početak u odnosima sa Srbijom

Sa Srbijom treba racionalno, hladne glave, shvatiti ih kao susjede te tu zemljopisnu zadanost najbolje iskoristiti
22. listopada 2020. u 08:24 24 komentara 2743 prikaza
Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Dobro je da se u razgovorima hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića govorilo i o sadašnjosti i o budućnost. Dobro je što ispunjeno prethodno obećanje te je rodnu kuću bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu otkupila i obnovila vlada Srbije te je predala na korištenje hrvatskoj zajednica koja će tamo imati svoj kulturni i administrativni centar. Dobro je što je Vučić zainteresiran za gospodarsku suradnju i što je apelirao da se sastane zajednički odbor za poticanje gospodarske suradnje, čija je prva sjednica bila u ožujku, a sad traju pregovori za datum druge, koja će se održati u Beogradu.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, u službenom posjetu Banja Luci Susret s Grlićem Radmanom Vučić Hrvatima u Srbiji poručio: Srbiju doživljavajte kao svoju domovinu

Vučić je govorio i o modernizaciji željezničkih veza, autoceste, plovnog puta Sava - Dunav... Isto tako, pozitivne su najave da bi u novoj srbijanskoj vladi mogli biti predstavnici Hrvata kao državni tajnici ili pomoćnici ministra. Ako je ovo prilika za novi početak, izvrsno. Sa Srbijom treba racionalno, hladne glave, shvatiti ih kao susjede te tu zemljopisnu zadanost najbolje iskoristiti. Ovo bi mogao biti veliki korak naprijed, ali previše puta su se tako najavljivali slični događaju da bi se bilo sigurno ili ushićeno. Kako ponavlja vlada, pokažite nam rezultate. Budućnost, u ovom smislu, neraskidivo je vezana uz prošlost i s tim se Srbija mora suočiti. Gdje ima volje ima i načina, kaže poslovica. Gotovo je apsurdno da se dva desetljeća nakon rata – u civiliziranim zemljama – uopće još govori o nestalima, da obitelji traže svoje mrtve.

Beograd: Veleposlanik Hrvatske u Srbiji Hidajet Bišćević susreo se s Vučićem OTKRIO PLANOVE Vučić najavio reformsku vladu za krizna vremena: Objavio rat mafiji i otkrio nove prioritete

Rane su duboke i teške, ali neće ni početi zacjeljivati dok istina na izađe na vidjelo, a mrtvi budu dostojno pokopani. Srbija pregovara s EU o članstvu. I to je dobra stvar jer uz taj poticaj može sebe reformirati. Hrvatska joj tu pruža podršku i pokazala se na kao ucjenjivačka sila, što je prilično lako mogla biti, iako to ne bi bilo baš politički mudro, već naprotiv, kao država koja inzistira i pomaže regiji istočno od nje da se uključe u europski klub. Uz veliko “ali”, koje se javno ne spominje, ali čega su ostali, pa i Beograd, itekako svjesni i vrlo lako mogu pročitati iz postupaka i izjava hrvatske strane. Hrvatska je posebice ovog ljeta podigla ljestvicu još i više – imenovanje Borisa Miloševića potpredsjednikom Vlade, obilježavanje Oluje, Grubori... Kredit na hrvatskoj strani u međunarodnoj zajednici raste. I toga je svjesna i Srbija. Stoga, čekamo rezultate.

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • ivica puljic:

  Svaki i bilo kakovi pocetci sa srbijom ce imati imali su i imaju kobne posljedice za hrvate i hrvatsku drzavu...okupirali su nas 18.okupirali su nas 45...pokusali su i 91....oprez ...zlo ne miruje..

 • Avatar Adminjetrica
  Adminjetrica:

  Minimalni preduvjeti za normalizaciju odnosa sa srbijom: 1. Ratna odšteta 2. Suđenje za ratne zločine 3. Pokajanje i priznanje agresije sa srpske strane 4. Odsteta zarobljenicima u konc logorima u srbiji 5. Karte minskih polja 6. Povratak opljačkanog kulturnog blaga ... prikaži još!aga 7. Srbi moraju reći gdje su masovne grobnice u kojim je još barem 1.100 Hrvata čiji ostaci nikada nisu pronađeni. 8. Najpouzdaniji partner mora otkriti što zna o ubojstvu dr. Ivana Šretera.

 • Pahor:

  Dok su slabi svima se ulaguju. Cim ojacaju grizu sve oko sebe