Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.12.2014. u 09:57

Dok se u pismima Kolindi može pronaći poskokova otrova sa sunčanog dijela Kamešnice, dotle su pisma Ivi Josipoviću prava kamilica

Znanstvenica dr. Danica Ramljak, bivša ravnateljica Instituta Ruđer Bošković, unijela je barem malo žara u ovu dosadnjikavu i predvidivu predsjedničku kampanju. Uputila je deset oštrih pitanja Kolindi Grabar Kitarović koja su izazvala zanimljive reakcije. One su se kretale od optužbi da se otvoreno stavila u kampanju Ive Josipovića pa sve do glorificiranja hrabrosti ugledne intelektualke kojoj je jedini interes da se javnost što bolje upozna s dobrim i lošim stranama svih kandidata. Nakon žestokih prigovora da je na zub uzela samo Kolindu, Danica Ramljak uputila je deset pitanja i Ivi Josipoviću. Malo sam razočaran zato što pitanja aktualnom predsjedniku nisu ni približno intrigantna kao ona koja je postavila njegovoj protukandidatkinji.

Načelno uvijek podržavam ljude koji u javnosti otvoreno zastupaju jasna stajališta i pritom izazivaju političare, ali u nastupu poznate Sinjanke nekoliko je stvari koje znatno umanjuju njezinu vjerodostojnost "neovisne intelektualke". Da se razumijemo, legitimno je podržavati nekog kandidata, ali onda bi bilo pošteno da se to na neki način jasno kaže. Ovako sam stekao dojam da Ramljak navija za Josipovića i da je svojih "deset točaka" napisala u dogovoru s nekim iz njegova stožera. Drugim riječima, ona aktivno podupire Josipovića samo što to ne želi javno reći.

Kada se usporedi deset pitanja za Kolindu i Ivu, vidljivo je da su pitanja za kandidatkinju HDZ-a pisana strastvenije, provokativnije, agresivnije i zlonamjernije nego ona upućena aktualnom predsjedniku. Dok se u pismima Kolindi može pronaći poskokova otrova sa sunčanog dijela Kamešnice (planine iznad Sinja), dotle su pisma Ivi Josipoviću prava kamilica. U pitanjima Kolindi zapravo je iznijela svoj nimalo pozitivan stav prema njoj. Neka pitanja postavljena su s ciljem da omalovaže Kolindu, neka su logična i opravdana, a ima i onih koja su nategnuta do nevjerojatnih granica. Pogotovo je neumjesno na Kolindu svaljivati krivnju što se hrvatski građani još uvijek moraju maltretirati vizama kada putuju u SAD. Kao da veleposlanica, pa makar bila i najbolja na svijetu, može ukinuti vize. S obzirom na to da je Danica Ramljak državljanka Hrvatske i SAD-a, trebala je ova pitanja postaviti svojim predsjednicima Ivi Josipoviću i Baracku Obami. Nažalost, u deset pitanja koje je postavila Josipoviću tome nema ni traga. Pitanja koja je Danica Ramljak uputila Josipoviću napisana su birokratski i bez one strasti koja se može gotovo opipati u pitanjima Kolindi. Stoga je sasvim logično da je dobar dio javnosti stekao dojam kako je ova akcija "Deset pitanja" bila u nekoj koordinaciji s izbornim stožerom Ive Josipovića. Ponavljam, najveći je problem u tome što Ramljak sebe predstavlja kao neovisnu intelektualku kojoj je Hrvatska iznad svega, a u stvarnosti je ispalo da je samo jedan kotačić u Josipovićevu "stožeru".

Pismo Danice Ramljak otkrilo je u kakvom patrijarhalnom, gotovo rodovskom društvu živimo. Nevjerojatno je što se javio njezin brat koji je imao potrebu ograditi se od sestrinih pitanja. Nije valjda da je punoljetna sestra trebala pitati "glavu kuće" kada je poželjela nešto reći javno. Nadam se samo da je sada neće kazniti kao što su svojedobno kažnjavali nevjerne Crnogorke koje su "muške glave kuće" vodili u planinu, stavljali im kruh na glavu i onda udarali maljem, što je sve tako lijepo prikazano u filmu "Ljepota poroka". 

>> Danica Ramljak na Facebooku postavila 10 pitanja i za Ivu Josipovića 

>> Danica Ramljak postavila pitanje i Ivi Josipoviću

Komentara 28

LI
Livi
10:21 18.12.2014.

To mogu i slijepci vidjeti. Mjesto da pita Josipovica pitanja: Kako je moguce da je suradnik bio Dokumente te je odlikovao za istrazivanje hrvatskih a ne srpskih zlocinaca, kako je moguce da je zaposlio savjetnika Jovica koji izjednacava Tudmana s Milosevicem, kako je moguce da sin udbasa i Loncar (koji je bio protiv naoruzavanja Hrvatske) budu njegovi savjetnici, kako je mogao odlikovati Bajica koji nije ni pokrenuo procese protiv tolikih zlocina prema Hrvatima... Treba li jos nabrajati? Ona mu postavlja tako bezazlena pitanja da samo slijepci ne mogu vidjeti svu perfidnost ocite pristranosti. Ali dobro je to. To su sve autogolovi i znak da gube kompas i da im lazi nece moci pomoci.

GO
Gomila
10:16 18.12.2014.

Danica je zanimljiva osoba moj radak kaze da bi se prodala za novce napravila se pametana pa ispala tuka

CR
crvenipopivan
10:23 18.12.2014.

Ma dajte molim vas Ivo je sročio odgovor brata Boška Danci Ha hs hs cirkus s čime se sve sluzi pravednik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije