Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium

Hrvatsko-srpski odnosi vriju, Crkva nastoji povezati vjere

Izjava patrijarha Irineja da je stradalo "više naših nego vaših" ipak kvari dobar dojam
20. kolovoza 2015. u 12:00 7 komentara 566 prikaza
patrijarh Irinej
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija

Možda će nekome zvučati paradoksalno, ali bi u ovome trenutku na hrvatsko-srpske prilike, koje kreću prema uzavrelosti s više strana, trebalo primijeniti crkvenu praksu i mudrost. Crkva, naime, kako Pravoslavna tako i Katolička, na ovim prostorima potpuno drukčije promišlja nacionalnu, političku, vjersku i društvenu zbilju nego što to čine političke elite i s hrvatske i sa srpske strane. Ponovno pitanje ćirilice u Vukovaru, ruganje s hrvatskom himnom, razapinjanje urednice Nove TV zbog intervjua s Miloradom Pupovcem, a nedugo prije toga vječni prijepor oko Oluje, dokaz su da su političari s ovih prostora posve izgubili svoju pragmatiku i postali taoci jednog te istog obrasca funkcioniranja, koje ne može izaći iz "mi-oni" tabora i unaprijediti hrvatsko-srpske odnose nijedan milimetar.

Najbolji dokaz za to izvlačenje je Jasenovca na površinu, kao što je to učinio Milorad Pupovac, želeći parirati vukovarskoj situaciji. Jasenovcu, kao izrazito bolnoj i teškoj točki međunacionalnih odnosa, ne samo da nije mjesto u ovom aktualnom kovitlacu nego je i posve pogrešno u vremenu u kojemu živimo. Iz Jasenovca se trebala baš za ove aktualne prilike izvući posve druga pouka. A nju je poslala Srpska pravoslavna crkva s jasenovačke komemoracije, koju je obilježila liturgijom, tj. parastosom za jasenovačke žrtve, ne želeći na njoj dati prostora nijednom političaru. Zato što je pijetet prema mrtvima molitva i klanjanje njihovoj žrtvi, a ne vječno prebrojavanje, politiziranje i prepucavanje.

Katolički biskupi i episkopi u ovome trenutku hrvatsko-srpskih odnosa pokazuju da su zreli i mudri, jer inzistiraju na onome što je zajedničko i što povezuje vjere i narode. Premda se i njima zna omaknuti poneka nespretnost, kao patrijarhu Irineju u Krki, da je stradalo više "naših nego vaših", što je doista nepotrebna i nepromišljena izjava, koja može pokvariti dobar dojam koji ostavlja Crkva. Nepotrebno govoreći ratobornim jezikom kojim govori politika.

>>Patrijarh Irinej: Zlo su činili susjedi nama i mi njima, ali mi u mnogo manjoj mjeri

>>Kardinal Bozanić pozvao na jedinstvo oko općih pitanja: Dosta nam je podjela!

Khabib Nurmagomedov
OTAC MU PREMINUO
Ne želi 'uzeti' 30 milijuna eura zbog obećanja koje je dao majci!
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar Vrtlaric
  Vrtlaric:

  Trebaju ti " duhovne vođe " da se dobro zamisle jeli srbske majke mogu roditi koliko ih oni u smrt mogu poslati sa svojim otrovom.

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Bilo bi dobro kad nam bi i Pupavac i Irinej pojasnili kak su nakon "milijunskih" srpskih žrtava u Jasenovcu Hrvati nestali iz čitavih regija, a Srbi postali većina gdje ih nikad nije nit bilo il su bili teška manjina (npr. ... prikaži još! u ovim južnijim krajevima koje obilazi - Udbina, Korenica, Knin...) ?!

 • dalibor.hren:

  Bradonja Irinej zaboravlja da je prije dolaska Turaka na mjestu "manastira" bio franjevački samostan....app. čija je ovo zemlja: Brada nas dijeli na naše i vaše a pritom zaboravlja da je on njihov!