Naslovnica Premium

Hrvatsko-srpski odnosi vriju, Crkva nastoji povezati vjere

Izjava patrijarha Irineja da je stradalo "više naših nego vaših" ipak kvari dobar dojam
20. kolovoza 2015. u 12:00 7 komentara 563 prikaza
patrijarh Irinej
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija

Možda će nekome zvučati paradoksalno, ali bi u ovome trenutku na hrvatsko-srpske prilike, koje kreću prema uzavrelosti s više strana, trebalo primijeniti crkvenu praksu i mudrost. Crkva, naime, kako Pravoslavna tako i Katolička, na ovim prostorima potpuno drukčije promišlja nacionalnu, političku, vjersku i društvenu zbilju nego što to čine političke elite i s hrvatske i sa srpske strane. Ponovno pitanje ćirilice u Vukovaru, ruganje s hrvatskom himnom, razapinjanje urednice Nove TV zbog intervjua s Miloradom Pupovcem, a nedugo prije toga vječni prijepor oko Oluje, dokaz su da su političari s ovih prostora posve izgubili svoju pragmatiku i postali taoci jednog te istog obrasca funkcioniranja, koje ne može izaći iz "mi-oni" tabora i unaprijediti hrvatsko-srpske odnose nijedan milimetar.

Najbolji dokaz za to izvlačenje je Jasenovca na površinu, kao što je to učinio Milorad Pupovac, želeći parirati vukovarskoj situaciji. Jasenovcu, kao izrazito bolnoj i teškoj točki međunacionalnih odnosa, ne samo da nije mjesto u ovom aktualnom kovitlacu nego je i posve pogrešno u vremenu u kojemu živimo. Iz Jasenovca se trebala baš za ove aktualne prilike izvući posve druga pouka. A nju je poslala Srpska pravoslavna crkva s jasenovačke komemoracije, koju je obilježila liturgijom, tj. parastosom za jasenovačke žrtve, ne želeći na njoj dati prostora nijednom političaru. Zato što je pijetet prema mrtvima molitva i klanjanje njihovoj žrtvi, a ne vječno prebrojavanje, politiziranje i prepucavanje.

Katolički biskupi i episkopi u ovome trenutku hrvatsko-srpskih odnosa pokazuju da su zreli i mudri, jer inzistiraju na onome što je zajedničko i što povezuje vjere i narode. Premda se i njima zna omaknuti poneka nespretnost, kao patrijarhu Irineju u Krki, da je stradalo više "naših nego vaših", što je doista nepotrebna i nepromišljena izjava, koja može pokvariti dobar dojam koji ostavlja Crkva. Nepotrebno govoreći ratobornim jezikom kojim govori politika.

>>Patrijarh Irinej: Zlo su činili susjedi nama i mi njima, ali mi u mnogo manjoj mjeri

>>Kardinal Bozanić pozvao na jedinstvo oko općih pitanja: Dosta nam je podjela!

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar Vrtlaric
  Vrtlaric:

  Trebaju ti " duhovne vođe " da se dobro zamisle jeli srbske majke mogu roditi koliko ih oni u smrt mogu poslati sa svojim otrovom.

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Bilo bi dobro kad nam bi i Pupavac i Irinej pojasnili kak su nakon "milijunskih" srpskih žrtava u Jasenovcu Hrvati nestali iz čitavih regija, a Srbi postali većina gdje ih nikad nije nit bilo il su bili teška manjina (npr. ... prikaži još! u ovim južnijim krajevima koje obilazi - Udbina, Korenica, Knin...) ?!

 • dalibor.hren:

  Bradonja Irinej zaboravlja da je prije dolaska Turaka na mjestu "manastira" bio franjevački samostan....app. čija je ovo zemlja: Brada nas dijeli na naše i vaše a pritom zaboravlja da je on njihov!