Naslovnica Premium Kolumne

Hrvatska nema zašto Vučiću i Vulinu dokazivati suverenost

Radi postizanja vlastitog mira Hrvatskoj je važno ujediniti se oko Jasenovca
23. travnja 2018. u 22:17 10 komentara 3806 prikaza
Aleksandar Vučić
Foto: Srđan Ilic/Pixsell

Svaki put kad ga njegov poslodavac pošalje u Hrvatsku, Aleksandar Vulin funkcionira uspješno kao nagazna mina koja razara i ono malo povjerenja u hrvatsko-srpskim odnosima koje takvi tipovi još nisu uspjeli do kraja raznijeti.

vulin odgovara 'Ovo je pokušaj Hrvatske da ušutka nekoga tko govori istinu o Jasenovcu'

Nikoga više ne može čuditi što moćni čovjek Srbije u svakoj osjetljivoj (ne)prilici, pa tako i za komemoraciju jasenovačkim žrtvama, delegira svoga omiljenog ministra da zajedno demonstriraju kako je hrvatska država samo nužno zlo, a ne partner s kojim će Srbija ravnopravno i u dobroj vjeri zatvarati ratna poglavlja iz zajedničke prošlosti.

Sve je već viđeno, ali svaki put je sve drastičnije. No hrvatska država nije rehabilitirala ustaše; netko je u Srbiji rehabilitirao četnike koji ni u hrvatskoj, ni u europskoj memoriji nemaju pozitivnu ulogu. Gost, evidentno, ne dolazi s dobrim namjerama. Ima li ipak boljih načina da hrvatske vlasti obrane svoje državne i nacionalne interese i dokažu prijateljima da Vučićeva Srbija, ni takva ni drukčija, ne može vladati Hrvatskom i praviti ponovno nered po Hrvatskoj od toga da notornoga trabanta proglašava nepoželjnim na svome tlu? Zašto mu dizati cijenu i davati političku važnost koju objektivno nema?

Pa on je problem Srbije mnogo više nego problem Hrvatske. Svoju suverenost Hrvatska nema što dokazivati ni Vučiću, ni Vulinu; kad bi do njih bilo, Hrvatska nikad ne bi ni bila suverena država. Neka se sjete što su govorili dok je grmjelo po Hrvatskoj! Ili ih treba stalno na to uzaludno podsjećati?

Bit će Vulina sve dok je Vučića, s tim Hrvatska mora računati; vladajuća srbijanska garnitura – za razliku od hrvatske – izišla je iz rata sa svim ratnim opterećenjima gubitnika koji ne može priznati poraz. Za Hrvatsku je, ne zbog ratobornih susjeda nego radi postizanja vlastitoga mira, bitno da se ujedini oko Jasenovca, da raščisti do zadnjega detalja činjenicu da ustaški režim nije nikome donio ništa dobra.

U tom će slučaju svakome Vulinu moći odgovarati superiornošću Bernarda Shawa i (o)tjerati kokoši vičući im „iš“ umjesto da na njih puca topovima. 

MVEP ODLUČIO Srpski ministar obrane Vulin je nepoželjan i neće prijeći hrvatsku granicu Aleksandra Jerkov Tko je Aleksandra Jerkov? Šešeljeva noćna mora govori četiri jezika Vojislav Šešelj Talac jednog egzibicionista Srbija sa Šešeljem neće moći u Europsku uniju
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • prajdali100:

  Galiću, Srbiji možda i jeste mjesto u EU ali nigdje ne piše da će je uvesti Vučić, Dačić, Vulin....i slični tipovi, jednog dalekog dana.A zbog svinjarija koje rade treba im maksimalno otežati taj put.Za prijem Srbije u EU treba donijeti ... prikaži još! saborsku odluku da se o tome na referendumu izjasne hrvatski građani. Pa nek se misle !!!

 • onako_ovlaš:

  galić bi najrađe šutio odnosno govorio kroz šutnju a opet večernji ga plaća za govor/pisanje no nije siguran koliki je taj njegov omiljeni međuprostor,sve u svemu on opet sve svali na hrvatsku koja bi trebala ovo i ono

 • Avatar southman
  southman:

  Što god Hrvatska napravila Srbija će uvijek raditi i trubiti isto ! Zna to dobro i stari partijaš Galić !