Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Horvat od prijatelja radnicima postao 'tamničar'

Horvat je bio primjeran poslodavac i tužno je da će zbog ove epizode postati predmet zgražanja i istrage inspektora.
29. listopada 2020. u 09:15 12 komentara 2119 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Đuro Horvat, tvorac jedne od najpozitivnijih poduzetničkih priča u Hrvatskoj, međimurskog Tehnixa, pogubio se pod utjecajem opake korone.

Vlasnik uspješne međimurske tvrtke: 'Radnici koji završe u samoizolaciji bit će destimulirani s 10% plaće'

Ljutit što mu pandemija prijeti smanjenjem tempa proizvodnje, pa mu je 20-ak od 500 zaposlenika u samoizolaciji, odlučio se na “home made” pedagoške mjere. Najprije će skinuti 10 posto plaće radnicima koji ne mogu dolaziti na posao jer su u samoizolaciji, a onda, hvaleći se na HTV-u, kaže da će ih, za dobrobit obitelji, internirati u hotelu Kralj, inače također u njegovu vlasništvu, gdje će dobiti “tri obroka dnevno”.

Horvat je tim činom, najavom kako će on uvesti reda i utamničenjem radnika, sebi navukao veliku nevolju jer će njegovo ponašanje biti ocijenjeno sramotnim, on sam izazvat će javne sumnje u svoju razboritost, a ujedno si je natrpao za vrat državne inspektore koji će morati doći u inspekciju i uvjeriti se je li Horvat doista primijenio ta luda rješenja za svoje zaposlenike koja je javno najavio.

Tehnix Biramo gospodarstvenika godine Đuro Horvat, vlasnik Tehnixa: šifra uspjeha zadovoljni su radnici

Horvat je do sada bio primjeran i izuzetno inovativan poslodavac i zapravo je tužno što će zbog ovakve nekontrolirane epizode sada postati predmetom ismijavanja i zgražanja. Jer je zamislio da je on ujedno i vlasnik života svojih zaposlenika te ih ima pravo kažnjavati oduzimanjem plaće jer su u karanteni (možda i bez osobne odgovornosti) te si je umislio da ih, poput faraona, poluboga, može u hotel, ali svejedno svojevrstan privatni zatvor, internirati i udaljiti od skrbi njihovih obitelji.

Koliko se može iščitati iz njegovih komentara, on i dalje u tome ne vidi ništa sporno, što jest zabrinjavajuće. Inače, Horvat je znan kao ponosan zagovornik tzv. moralnog kapitalizma, gdje je poslodavac ujedno i prijatelj zaposlenika, što je potvrđivao i izvanserijskom akcijom kada je 2018. godine otkupio dugove svojih kreditno posrnulih radnika i omogućio im da dug vraćaju bez kamata i bez dužničkog ropstva bankama i kamatarima.

TVRTKA TEHNIX Oglasio se poduzetnik koji je donirao SDP i Škoru: Dat ćemo novac i HDZ-u ako nas pitaju

To znači da Horvat, izvan opsjednutosti učincima korone, izgleda nije loš čovjek, naprotiv. Kada i sam uvidi da je prekoračio sve demokratske granice, da su njegovi potezi, u odnosu na standardne ljudske slobode nečuveni i robovlasnički, Horvat će imati prilike pokušati vratiti svoj imidž humanog poslodavca koji je sada i te kako poljuljan.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Zagreb: Počelo antigensko testiranje testiranje u srednjim školama
UČINKOVITOST CJEPIVA
Stručnjaci otkrili što se može dogoditi dođete li u dodir s virusom 10 dana nakon prvog cijepljenja
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
 • Avatar gunner12345
  gunner12345:

  pustite vi đuru, daje on radnicima bonuse, materijal da si rade kuće, darove za djecu za ženidbu i sve ostalo, svatko može dodatno raditi prekovremene da si zaradi ako mu trebaju novce....ovo je samo bilo da se malo uozbilje radnici ... prikaži još!i jer ako mu corona uđe u pogon minusi će biti milijunski a onda će se tek davati otkazi i smanjivati plaće....

 • Talleyard:

  To piše levo piskaralo koji je cijeli život bio trut. Zašto takvi mudrijši ne pokažu primjerom u ovoj slobodnoj zemlji gdje možeš otvoriti bilo kakvu tvrtku i zaposliti ljude. Više nismo u truloj yugi kada nisi mogao otvoriti nikakvu tvrtku, ... prikaži još! pa ni za šivanje gaća.

 • sttipe:

  Jel ovo nije kažnjivo?? Tribalo bi vidit kolika mu je dobit, i malo pročešljat knjige, kao i svima koji smanjuju plaće a nije im ugroženo poslovanje!!