Naslovnica Premium Kolumne

Hoće li vlada popustiti Kujundžiću i dići plaće?

Mariću treba priznati da on u svemu tome dobro pliva, ali u idućim mjesecima pred njim će biti priličan broj izazova
31. srpnja 2019. u 11:12 3 komentara 630 prikaza
Milan Kujundžić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tek koji mjesec dijeli nas od ulaska u izbornu godinu, a po aktivnostima i prohtjevima stranaka, posebice onih vladajućih, posve je jasno da se približavaju parlamentarni izbori.

POREZNO RASTEREĆENJE Obrtnici i ugostitelji zadovoljno trljaju ruke: Najavili povećanje plaća i investicije

Ministar financija Zdravko Marić, od ministra zbog kojeg se raspala koalicija HDZ-a i Mosta i gotovo pala Vlada, postao je potpredsjednik Vlade i čovjek koji će u izbornoj godini trpjeti najveće pritiske. Iako nije član HDZ-a, Marić će se s pozicije potpredsjednika Vlade ipak nešto lakše braniti od financijskih nasrtaja što koalicijskog partnera HNS-a, što ministara iz redova HDZ-a.

Zdravko Marić prije koji dan predstavio je četvrti krug porezne reforme, na poreznoj reformi počeo je raditi još 2015. godine, i njegova su porezna rasterećenja dosad bila prilično dobro prihvaćena u javnosti jer su građanima na plaći donijela koju kunu više. Nije Marić čarobnjak koji je odjednom stvorio suficit, smanjio javni dug, povećao BDP, sve su to i posljedice ekonomskog oporavka u našem okruženju.

Mariću treba priznati da on u svemu tome dobro pliva, ali u idućim mjesecima pred njim će biti priličan broj izazova. HNS već zahtijeva dodatnu poreznu reformu i predlaže uvođenje jedinstvene stope poreza na dohodak od 20 posto, ukidanje PDV-a u putničkom prijevozu te uvođenje 20 posto poreza na isplaćenu dobit. Marić će morati balansirati između odbijenice ili djelomičnog prihvaćanja HNS-ovih zahtjeva i političkog mira u Vladi. HNS traži i veće plaće u sustavu obrazovanja od šest posto, i od toga ne odustaju jer su svjesni da uoči parlamentarnih izbora moraju, barem pokušati, popraviti rejting i percepciju te stranke.

ivana rimac lesički Pušenje je luksuz i cigaretama takva treba biti i cijena

Ali pritisci na Marića idu i od HDZ-ovih ministara. Tako Milan Kujundžić, ministar zdravstva, gura kolektivni ugovor za zdravstvo prema kojem bi se plaće povećale četiri posto. Marić je sigurno ostavio prostor za Vladine izborne darove, ali oni će se krojiti po želji premijera Plenkovića. HNS je u rekonstrukciji Vlade upisao bod jer je ministar Kuščević morao otići iz Vlade, hoće li im Plenković i dalje popuštati?

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar VinkoL
  VinkoL:

  Ma podigli budu oni plaće. Članovima Vlade, zastupnicima u Saboru, podobnima svih fela... Onak tiho, neprimjetno. Smanjili budu porez na plaće veće od 15-20.000 kuna, a onima sa 3.000 kuna budu ...

 • golub Vaso:

  a učitelji će raditi za šest tisuća i raditi reformu

 • ZG U SRCU:

  Iva, nemoj biti naivna! Marić i Plenki će smanjiti poreze potencijalnim glasačima HDZ-a. Sad budu pratili populaciju između 20-30 god.da vide učinak reforme i da li će isti glasat za njih!