Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.06.2017. u 08:46

Bude li Stier ostao na svojim funkcijama, onda jedino može svoju knjigu uzeti i spaliti, i reći svima da to nije tako mislio

Nakon dvije sukcesivne paradigme, državotvorne i euroatlantske, Hrvatskoj predstoji novi izazov: otvaranje političkih i ekonomskih institucija i društveni razvoj. Društvenom integracijom te osmišljenom demokratizacijom institucija hrvatske države pružio bi se otpor determinizmu i sveprisutnoj apatiji koja dominira našim javnim prostorom.

“Kao ‘konstelacija uvjerenja, vrijednosti, (...) koje dijele članovi jedne određene zajednice’, nova paradigma ne traži samo demokratizaciju načina funkcioniranja političkih stranaka već i doktrinarnu profilaciju u skladu sa strateškim ciljevima otvaranja institucija i integracije isključenih ili marginaliziranih hrvatskih građana.

Takvo usmjerenje prema novoj paradigmi neće biti jednoznačno, svaka će stranka razvojnom okviru pristupiti iz svoga kuta gledanja, ali će s drugim relevantnim strankama dijeliti strateško usmjerenje prema društvenoj integraciji kao podlozi za razvoj.

Demokratizacijom stranaka ograničava se moć stranačkog predsjednika i užeg vodstva, povećava se unutarnja i vanjska kontrola, postiže se veća transparentnost u procesu donošenja odluka te na kraju vraća javno povjerenje u političke institucije i potiče veća građanska participacija. Takva demokratizacija političkih stranaka također bitno sužava prostor korupciji generiranoj u interakciji zatvorenih političkih i ekonomskih institucija.”

Ovo je opis knjige koji se može naći kod njezina izdavača, knjige koja je izašla prije dvije godine, i za koju su mnogi tvrdili da je to novi program HDZ-a.

Na njezinu su predstavljanju bili političari različitih opcija, pa i oni bivši i sadašnji i budući premijer Plenković čiji je kolega iz Europskog parlamenta autor knjige pod naslovom “Nova hrvatska paradigma”, i koji je danas ministar vanjskih poslova, i za kojega se upravo danas očekuje da se očituje oko svoje pozicije u HDZ-u i Vladi nakon sklapanja koalicije između HDZ-a i HNS-a.

Da, Davor Ivo Stier danas je na potezu, javnost očekuje što on ima reći o novonastaloj situaciji u Vladi i HDZ-u.

Neslužbeno je već procurilo bilo da je bio pripremio ostavku, pa ju je povukao na Plenkovićevo uvjeravanje, pa je poručio da će danas o svemu javno reći što ima. No ako samo pročitate što je napisao u spomenutoj knjizi, Stier jedino može reći da daje neopozivu ostavku na mjesto ministra i političkog tajnika HDZ-a ako želi ostati vjerodostojan političar, ali i kao osoba. Nije samo stvar u tome da ga je Plenković posve zaobišao oko sklapanja koalicije s HNS-om, iako bi politički tajnik stranke trebao biti u takvim pregovorima do kraja, a ne biti doveden pred gotov čin. To govori i o njegovoj poziciji u stranci, ali i o načinu funkcioniranja vrha stranke. Pitanje nje samo ideološko – može li Stier probaviti suradnju s HNS-om ili ne može – nego je stvar u prvom redu načelne prirode i političkih principa za koje se Stier zalaže ili ih je barem proklamirao u svojoj knjizi. Ne bude li Stier otišao, bude li i dalje ostao na svojim funkcijama, jedino može svoju knjigu uzeti i spaliti, reći svima da nije tako mislio i da to nema smisla, da je spale svi drugi koji su je dosad uzeli i čitali, da zaborave što je u njoj napisao i nakladniku naložiti da spali sve preostale neprodane primjerke, a i da se uništi sva priprema da ne bi nitko više mogao knjigu tiskati. Jer, ako to ne učini, kako dalje izgrađivati povjerenje u političke institucije budući da ovaj brak HDZ-a i HNS-a nije ništa drugo nego obrana vlastitih fotelja i interesa pod krinkom stabilnosti i brige za državu! Taman posla!

O Davoru Ivi Stieru bilo je i prije pitanja, kuloarskih razglabanja baš na tragu njegove “Nove hrvatske paradigme” i pitanja gdje se izgubio, što je s njegovim političkim načelima, zašto se za njih ne bori, pri čemu je bilo jasno da u stranci nema gotovo nikakvo uporište, potrebnu bazu, osim u Plenkoviću. Zaključak je bio da ga je sustav preuzeo, da nema prostora, a ni vremena budući da se ubacio u vrlo zahtjevno ministarstvo. Međutim, u stranci je sve otišlo još dalje od onoga za što se Stier zalaže, ili se zalagao.
 Jer u HDZ-u nema demokratizacije stranke, ne ograničava se moć stranačkog predsjednika i užeg vodstva, ne povećava se unutarnja i vanjska kontrola, i ne postiže se veća transparentnost u procesu donošenja odluka kako bi se vratilo javno povjerenje u političke institucije.

Danas ćemo valjda čuti što Davor Ivo Stier misli o svojim načelima. Ili je sve prohujalo s vihorom?     

Komentara 17

AL
Alkana
16:43 12.06.2017.

Stier je izvrstan suradnik, pošten političar i neće napustiti ni HDZ ni hrvatske interese. Više će učiniti za državu kao saborski zastupnik naroda. On će sigurn o zaraditi svoju plaću za razliku od mnogih njegovih kolega koji uopće ne dolaze na posao a kamoli da bi i u slobodno vrijeme nešto radili. Puna podrška g. Stieru!

DU
Deleted user
09:26 12.06.2017.

Bolje mu je da sam sto prije ode. Slijede ponizavanja kao kod Zlatka.

DU
Deleted user
13:37 12.06.2017.

zašto bi dao ostavku , nije njegova zadaća da provodi svoja načela...ili pojedine skupine, on je predstavnik hrvatskog naroda... a narod smo mi ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije