Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA PRESLAGANJE

48 sati drame koja je promijenila Hrvatsku: ni Plenković nije znao da će Vrdoljak dati ostavku

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
11.06.2017.
u 13:45

Danas je i više nego jasno da je spajanje HDZ-a s HNS-om bio proces koji se vrlo pomno pripremao i da je scenarij dramatičnih političkih obrata posljednjih dana dobrim dijelom bio insceniran

Da bi u slučaju “ispadanja” Mosta iz prve Vladine postave upravo narodnjaci mogli postati novi glavni partner premijeru Andreju Plenkoviću, u kuloarima je brujalo mjesecima. Dalo se to, zapravo, naslutiti još početkom godine kada je HNS započeo proces odvajanja od svog dotadašnjeg partnera SDP-a (nisu potpisali SDP-ovu Deklaraciju o dobrom društvu, Ivan Vrdoljak se predstavljao kao lider oporbe...).

Danas je i više nego jasno da je spajanje HDZ-a s HNS-om bio proces koji se vrlo pomno pripremao i da je scenarij dramatičnih političkih obrata posljednjih dana dobrim dijelom bio insceniran. Danima prije drugog kruga lokalnih izbora informacije iz najužeg kruga premijera Plenkovića govorile su da HDZ računa na samo pet HNS-ovih ruku u Saboru. Dakle, Ivan Vrdoljak, sada bivši šef HNS-a, unaprijed im je vrlo precizno izložio tko u HNS-u podržava Vladu s HDZ-om, a tko ne.

Istovremeno, informacije najbližih Plenkovićevih suradnika govorile su da premijer ne računa na podršku trojke oko Zlatka Hasanbegovića niti je s njima o novoj većini razgovarao. Iz toga je već trebalo biti jasno da Andrej Plenković ozbiljno kalkulira s HNS-ovom potporom jer Hasanbegović – Esih – Glasnović i ne bi (kao što i nisu) podržali Vladu u kojoj je HNS. Izvori bliski Plenkoviću, uoči tjedna istine kada je HNS odlučivao o savezu s HDZ-om, govorili su da je Ivan Vrdoljak uvjerio Plenkovića da kontrolira većinu u Središnjem odboru HNS-a i da će HNS ući u Vladu s HDZ-om.

1/16

U trenucima dramatičnih zapleta bilo je teško vjerovati tim informacijama, a nisu im vjerovali ni svi u vrhu HDZ-a. Pogotovo zato što je Ivan Vrdoljak u posljednjih petnaestak dana izgovorio više spinova nego ijedan političar u tako kratkom roku, jedno je govorio javno, a sasvim drugo u off the record dojavama.

Međutim u ponedjeljak, dan prije famozne sjednice Predsjedništva HNS-a na kojoj je Ivan Vrdoljak podnio ostavku i kada se činilo da sve propada, poslali smo SMS premijeru s upitom koje su opcije: je li HNS i dalje u igri s obzirom na to da je Vrdoljak već bio debelo načet izuzetno lošim rezultatom HNS-a nakon drugog kruga lokalnih izbora ili su opcija izbori. Plenković nam je odgovorio da sve ide prema očekivanjima. Dakle, bio je miran, čekao je HNS i izbore nije uzimao kao opciju.

Ipak, sam finiš, sama ta završna izvedba, koja se odigrala u samo 48 sati, točnije u utorak i srijedu, toliko je bio dramatičan da zaslužuje posebnu rekonstrukciju. Posebice zato što iz temelja mijenja hrvatsku političku zbilju, a HNS, unatoč tome što je iz oporbe uskočio među vladajuće, stavlja u do sada, vjerojatno, najtežu situaciju iz koje će izaći ili kao pobjednik ili kao potpuni gubitnik.

Utorak, 15 sati

Počela je sjednica Predsjedništva HNS-a pojačana i saborskim zastupnicima te stranke koji nisu u samom vodstvu. Počeli su analizom rezultata lokalnih izbora. Istovremeno, kada i Predsjedništvo HNS-a, počeo je i sastanak Predsjedništva HDZ-a čiji su članovi prije ulaska u središnjicu novinarima davali izjave kako žele u koaliciju s HNS-om. Prednjačio je Božidar Kalmeta, koji je rekao da HZD-u, bez obzira na različitu ideološku usmjerenost, treba HNS jer ta stranka ima stručnjake. Plenković na Predsjedništvu HDZ-ovcima nije precizirao broj ministarstava koje nudi HNS-u, tek je iznio da je opcija Vlada s HNS-om ili novi izbori. Za suradnju s narodnjacima dobio je jednoglasnu podršku.

Već smo pisali da je na Predsjedništvu bilo izrežirano da se o potpori savezu s HNS-om prvo izjasne šefovi županijskih organizacija (zajedno s Predsjedništvom bilo je i Nacionalno vijeće) koji su tvrđe desno orijentirani kako bi se psihološki poslala poruka da su i oni najdesniji u HDZ-u za HNS. Zanimljivo je da nitko od članova Predsjedništva HDZ-a tada Plenkovića uopće nije pitao koliko je realan dogovor s HNS-om i može li se Vrdoljaku vjerovati, nego su u raspravi isticali koja ministarstva ne bi trebala otići HNS-u.

Izlaganje je imao Miro Kovač, koji je rekao da se obrazovanje ne smije prepustiti narodnjacima.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Utorak, 17 sati

Na Predsjedništvu HNS-a počela je žestoka rasprava u kojoj su četvero zastupnika HNS-a – Vesna Pusić, Nada Turina Đurić, Goran Beus Richembergh i Anka Mrak Taritaš – jasno kazali da ne namjeravaju podržati prijedlog Ivana Vrdoljaka da HNS postane koalicijski partner HDZ-u. Prema izvorima sudionika Predsjedništva, većina je ipak bila za preslaganje, ali se svejedno nije išlo na to jer bi to, govorili su, značilo i podjelu stranke. Isti izvori za preokret su najveći dio krivnje svalili na počasnu predsjednicu stranke Vesnu Pusić jer je, kažu, znala od samog početka da se pregovara s HDZ-om. Puno prije te sjednice Ivan Vrdoljak, Srečko Ferenčak i Vesna Pusić jako su puno, kaže, razgovarali upravo o ulasku u Vladu s HDZ-om, a šef stranke Vrdoljak imao je potporu i Vesne Pusić za pregovore s HDZ-om. U tim razgovorima navodno je Vesna Pusić kazala otvoreno kako nisu stranku napravili da bi je čuvali za sebe bezuvjetno, nego da bi pomogli hrvatskoj državi. Održana su i tri službena sastanka u periodu nakon prvog kruga lokalnih izbora i famozne sjednice Predsjedništva s najužim vodstvom HNS-a i HDZ-a.

– Vesna Pusić bila je o svemu obaviještena, pa i o tome da HDZ nudi tri ministarstva i mjesto potpredsjednika Vlade, ali naravno za potporu svih devetero saborskih zastupnika HNS-a. O pregovorima su bili obaviješteni i Predrag Štromar i Matija Posavec, a Vrdoljak je razgovarao i s Nadom Turinom Đurić i Goranom Beusom Richemberghom – kaže naš izvor.

Svi su, dakle, znali za sve. Jedino je Anki Mrak Taritaš, koja je bila u kampanji za gradonačelnicu, Vrdoljak plan ulaska u Vladu otkrio tek u ponedjeljak. Prema našem izvoru iz stranke, sve je bilo u redu i sve je bilo po planu do petka navečer, dakle dva dana prije lokalnih izbora kada je, kaže naš izvor, Vesna Pusić odlučila od svega odustati uz objašnjenje da ona u to ne ide jer je Pero Lučin odustao od mjesta ministra obrazovanja. Istu se večer zvao i Lučin, ali se nije javljao na telefon. U priču se idućih dana upleo, sasvim slučajno, i Dragan Primorac, koji je jednom HNS-ovcu iz vrha stranke kazao da mu je Pero Lučin rekao da ga je od ideje odgovorila upravo Vesna Pusić .

Utorak, 19 sati

Završilo je Predsjedništvo HDZ-a i pred novinare je izišao Plenković te rekao da je dobio stopostotnu podršku za suradnju s narodnjacima.

Utorak, 22 sata

Nakon sedam sati rasprave na Predsjedništvu pred središnjicu HNS-a izašao je Ivan Vrdoljak.

– Nakon duge rasprave bilo je apsolutno vidljivo da će se stranka podijeliti. Ja to nisam želio dopustiti i odlučio sam predložiti Predsjedništvu da HNS ne ide u Vladu s HDZ-om i da podnosim ostavku na sve političke funkcije – kazao je Vrdoljak.

Utorak, 22.30 sati

Vrdoljakovom ostavkom, čini se, bio je iznenađen i Plenković jer nakon HNS-ove odbijenice saziva sastanak u Banskim dvorima. Pristigli su Branko Bačić, Gordan Jandroković, Tomislav Ćorić, unutra je već bio Davor Božinović. Ostalo je nepoznato što je Plenkovićev najuži krug tu večer dogovorio, ali sudeći po potezima idućeg dana bilo je jasno da su odlučili pričekati odluku Središnjeg odbora HNS-a, koji je sazvan za srijedu. Iako se sada s odmakom čini da je Vrdoljak Plenkoviću najavio scenarij sa svojom ostavkom na Predsjedništvu HNS-a i dramu koja se dogodila, a koja će naknadno biti popeglana na Središnjem odboru, upućeni u HDZ-u tvrde da Plenković to navodno ipak nije znao. Šokirani su bili i članovi Predsjedništva HDZ-a.

– Plenkoviću smo kao i Karamarku vjerovali kao guske! Teško smo se osramotili, skinuli smo gaće, rekli da smo sto posto za HNS i onda nam je od narodnjaka stigao šamar. Bili smo uvjereni da je Plenković sve dogovorio, vjerovali smo mu – bili su prvi komentari očajnih HDZ-ovaca. HDZ-ovci s kojim smo razgovarali te večeri nisu mogli vjerovati da im se dvaput zaredom (prvo s Karamarkom, sad s Plenkovićem) ponavlja isti scenarij. Ni tada ni sada članovi Predsjedništva, osim sad Jandrokovića, Bačića, naravno Plenkovića, Šeksa i Božinovića (ali i Brkića), nisu imali pojma što točno Plenković dogovara u preslaganju saborske većine jer se takvi pregovori i ne vode u širokom krugu ljudi.

Srijeda, 9.30 sati

Nakon burne večeri premijer Plenković oporbi je došao na megdan već u srijedu ujutro kada je počeo saborski aktualac. SDP-ovci su likovali, u njihovim je očima Plenković bio ponižen do kraja, širom je raširio ruke HNS-u, a oni su ga “otkantali”. Svašta su mu izgovorili, među ostalim, Hajdaš Dončić je premijeru rekao da se “probudio popišan”. Nije ni Plenković štedio SDP-ovce, pa im je poručio da su nikad slabiji i da će biti najslabija stranka u ovom tisućljeću. Samo Plenković zna kako se osjećao u noći s utorka na srijedu kada se činilo da se tada potencijalna Vlada HDZ-a i HNS-a raspala kao kula od karata.

Srijeda, 10 sati

Predsjednik varaždinskog HNS-a Predrag Štromar i glavni lobist za opciju preslaganja odjurio je ujutro u Zagreb, gdje se sastao s Ivanom Vrdoljakom. Slažu plan djelovanja za dalje.

Srijeda, 11 sati

Dok se premijer Plenković na aktualcu hrvao s oporbom, HDZ-ovi izvori dojavili su nam da Vrdoljak ima dvotrećinsku većinu u Središnjem odboru i da će HNS donijeti odluku o koaliciji s HDZ-om. U tim trenucima novinarima su se te izjave činile kao nadanja “očajnika”, ali iz sata u sat postajalo je sve realnije da će HNS ipak donijeti takvu odluku. Prvo, u Saboru je oporba bila nemoćna izvesti napad na Plenkovića tako da bi skupila 76 potpisa za raspuštanje Sabora, dakle ako oporba nema 76 ruku, onda postoji prostor da će ih imati Plenković; drugo, HDZ je u srijedu prvo sazvao ponovnu sjednicu Predsjedništva, koju je kasnije odgodio, koja bi se poklapala sa Središnjim odborom HNS-a.

Srijeda, 15 sati

Da su lobiranja urodila plodom i da će Središnji odbor donijeti potpuno različitu odluku od Predsjedništva HNS-a, otkrio nam je i jedan visokopozicionirani član HNS-a. Uz Štromarovih gotovo 40 glasova od 130 u Središnjem odboru za opciju preslaganja su bili i slavonski HNS-ovci, ali i zagorski te oni iz Zagrebačke županije. Tada je zapravo postalo jasno što će se uskoro dogoditi.

Srijeda, 16.30 sati

HDZ obavještava da odgađa zakazanu sjednicu Predsjedništva i da će je održati tek idući dan. Postaje posve jasno da Plenković čeka odluku Središnjeg odbora HNS-a i da očito ima informacije o za njega pozitivnom ishodu. Dio članova Predsjedništva HDZ-a tog je jutra zagovarao da se Predsjedništvo HDZ-a sastane što prije i da donese odluku o izlasku na izbore. I to što prije, odmah u srpnju. Izgleda da je Plenković i sam u jednom trenutku to uzeo kao opciju jer je u srijedu odlučio sazvati Predsjedništvo, ali onda se ipak predomislio i sačekao HNS. Predsjedništvo HDZ-a odgođeno je za četvrtak.

Srijeda, 17 sati

Počeo je Središnji odbor HNS-a. Počelo je s pojedinačnim raspravama predstavnika županijskih organizacija i vrlo se brzo vidjelo da će biti onako kako se i predviđalo. Varaždinska organizacija predvođena Predragom Štromarom, ujedno najbrojnija, bila je za ulazak u Vladu, a podržale su je i dalmatinska, slavonska, krapinsko-zagorska. Tek su narodnjaci iz Primorsko-goranske županije bili protiv, zagrebački su bili podijeljeni, a međimurski i suzdržani.

Srijeda, 18 sati

Budući potpredsjednik Vlade Predrag Štromar objasnio je i članovima Središnjeg odbora razloge zbog kojih bi stranka trebala ući u Vladu.

– Njegovi su argumenti bili da će HNS u Vladi s HDZ-om vratiti smisao politici, da se tako neće dogoditi novi izbori 16. lipnja, da će se nastaviti reforma obrazovanja s obzirom na to da će HNS dobiti i Ministarstvo obrazovanja, da će preslaganje omogućiti da se HDZ počne mijenjati i da je to dokaz da je Hrvatska važnija od stranke – kaže naš izvor iz vrha HNS-a. Rekao je i da već danas stranka kreće u pregovore s HDZ-om oko formiranja nove većine.

Srijeda, 18.33 sati

Saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh objavio je na Facebooku znakovit status.

“U prvom poluvremenu pobijedilo je poštenje i zdrav razum. U drugome je nasrtaj klijentelizma i političke korupcije mnogo jači. Plenkovićeva hidra pustila je pipke mnogo dublje nego što sam vjerovao. Ali kako god bilo, čist obraz i uzdignuta glava vrijede više od ministarskih i drugih sinekura pored tople peći velikog gazde”, napisao je Beus Richembergh i dao naslutiti u kojem smjeru rasprava ide.

Srijeda, 19 sati

U pojedinačnoj raspravi četvero protivnika koalicije ponovilo je da im ne pada na pamet glasati za nove ministre i ulazak u Vladu, a posebno žestoka bila je upravo Vesna Pusić koja je, kaže izvor, izjavila da ona u tome neće sudjelovati i da je to “spašavanje vojnika Ryana, odnosno malog Plenkovića”.

Srijeda, 20 sati

Počelo je glasanje na Središnjem odboru. Od 107 prisutnih članova Središnjeg odbora, 78 ih je bilo za koaliciju s HDZ-om, njih 20 protiv, dok je devet članova iz međimurske organizacije, koje vodi Matija Posavec, bilo suzdržano. Postalo je jasno da će Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Goran Beus Richembergh i Nada Turina Đurić biti izbačeni iz HNS-a jer su jasno kazali da će glasati u Saboru protivno odluci stranke.

Srijeda, 21 sat

Ubrzo nakon što je Središnji odbor odlučio ići u savez s HDZ-om, iz HDZ-a su procurile i prve informacije o ministarskim križaljkama, što je još jedan dokaz da je “operacija HNS” pomno pripremama danima prije.

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE.

Komentara 62

GV
golub Vaso
16:36 11.06.2017.

most je pokazao da je jedina poštena opcija u Hrvatskoj, moj glas imaju

AR
aristip
15:35 11.06.2017.

Samo netko tko je potupno naivan može povjerovati da bilo što dobro za državu i narod mogu učiniti likovi koji se boje izbora, koji su prevarili birače i čiji opstanak u Vladi ovisi o likovima kao što su Tomislav Saucha, Marija Puh ili Milorad Batinić na koje ja ne bih ni bicikl naslonio.

BU
budagigo
14:31 11.06.2017.

Ljevičari čemu oštri tonovi?iako sam glasač hdza i apsolutno protivnik ove koalicije sa ultra ekstremnim jugo ljevičarima iz hnsa moram se zapitati ljevičari gdje vam je tolerancija?nije li jučer bio vaš največi praznik gej parada?praznik kojime vi žicate toleranciju,poštivanje i slavljenje različitosti.evo sad se pokažite slavite različitost.ima li veče različitosti od koalicije hdz-hns?budite sretni,smireni i zadovoljni uspjeli ste u svojim nastojanjima.sada vam je vrijeme slavlja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije