Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.05.2018. u 11:23

Vraćanje pozajmica u inozemstvo znak je da za taj novac u Hrvatskoj više nema posla. A posla nema ni za ljude, ako je točno da se samo lani iz Hrvatske iselilo 90 tisuća ljudi, a čak 200 tisuća od zadnjeg popisa stanovništva 2011.

Sudeći po naslovima, hrvatske je medije razveselila vijest kako je u siječnju ove godine bruto inozemni dug Hrvatske bio pet posto manji nego u siječnju prethodne godine.

S najvećom radošću dočekana je informacija da su se u inozemstvu najviše, čak šest posto u samo godinu dana, razdužila privatna poduzeća, a čak 416 milijuna eura svojim kreditorima u svijetu vratile su hrvatske banke. Veselju, međutim, nema mjesta.

Vraćanje pozajmica u inozemstvo znak je da za taj novac u Hrvatskoj više nema posla. A posla nema ni za ljude, ako je točno da se samo lani iz Hrvatske iselilo 90 tisuća ljudi, a čak 200 tisuća od zadnjeg popisa stanovništva 2011.

Sve to skupa znači da svi oni koji projiciraju i kreiraju budućnost hrvatskog ekonomskog razvitka mogu posve zaboraviti onu strukturu gospodarstva na kojoj su donedavno temeljili svoje vizije i planove, te početi zamišljati i graditi jednu sasvim drukčiju.
Primjerice, Hrvatska ni do sada nije imala previše uspjeha u privlačenju inozemnih ulaganja u proizvodnju za izvoz, a sada ih iz svojih strategija može posve izbrisati. Stranci više ne moraju slati svoj kapital u Hrvatsku kada ljude iz Hrvatske mogu dovesti k sebi, da im rade (i zaradu potroše!) u njihovoj zemlji.

A i Hrvati rado i lako odlaze jer u europskom inozemstvu više nisu ni gastarbajteri ni stranci. Pojam ekonomskog rodoljublja za značajan dio njih promijenio je sadržaj: kao što je to nekoć bila “Ilirija” ili “slavenski jug”, domovina za koju vrijedi raditi i boriti se Hrvatima sada očito postaje i Europska unija.
Hrvatska domaća tržišta, čak i s nekim susjednim, i do sada su bila premalena za bilo kakvu ambiciozniju ponudu proizvoda i usluga, i stranci su ih već do kraja osvojili u svim segmentima za koje su znali da imaju potencijal za rast i da mogu biti profitabilni (financije, telekomi, šoping centri, vjetroelektrane...) pa sada i taj svoj angažman mogu samo reducirati. Vidjelo se to već 2013. kada su stranci repatrirali čitavu zaradu (100 posto!) od svojih ulaganja u Hrvatsku, a 2014. odnijeli su kući i više, 120 posto godišnje zarade. Profitabilno je, očito, u Hrvatskoj više nisu imali u što reinvestirati. Kamo onda ide hrvatska ekonomija? Što će tu ostati, što će biti moguće nuditi svijetu za razmjenu?
Ostat će ono što se ne može odnijeti: zemljopisni položaj, prirodne ljepote, autoceste, hidroelektrane, plodne oranice, šume i pitka voda, rekreacijske zone... Proizvođači će teže nego do sada morati za sebe pronalaziti tržišne niše.

Ali, to znači da će se Hrvatska u planiranju morati vratiti na primitivnu strategiju “razvoja temeljenog na resursima”.

Nevolja s tom strategijom, u biti rentijerskom, koju je razvijeni svijet odavna napustio, a u Hrvatskoj se već spontano ostvaruje, jest što ona donosi malu zaradu. Možda najveća i najatraktivnija rekreacijska zona u Hrvatskoj, zagrebačko Jarunsko jezero, od ulaznica te sportske i ugostiteljske ponude, u tri desetljeća rada nije bila u stanju niti obnoviti crte na cestama i parkiralištima.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Celzijus
Celzijus
16:46 10.05.2018.

A kak bi bilo da, malo za razliku, neku kolumnu na ovom visokocijenjenom, pardon visokocenjenom portalu napiše npr. Tomislav Horvat, Stjepan , Stipe, Martin....?

Avatar Rinzaj
Rinzaj
06:12 11.05.2018.

razvoj temeljen na resursima nije passe, već je zapravo dugoročna budućnost mnogih ekonomija, Hrvatske in primis... samo što se takav razvoj ne može temeljiti na uvoznom novcu, na banknotama. Hrvatska ne može stvarati banknote i zato mora realizirati nove financijske instrumente koji će adekvatno pokrenuti takvu ekonomiju na području državne suverenosti i spriečiti daljnji odlijev stanovništva

DA
darwil
07:59 11.05.2018.

A kaj iz BIH nitko ne iseljava ili su svi u Hrvatskoj uselili pa naši rođeni hrvati moraju iseljavati ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije