Naslovnica Premium Kolumne

Bandić i Esih sada moraju igrati s novim špilom karata

Smislio ovaj potez Plenković sam ili uz pomoć Šeksove političke krojačnice, postavljanje Prgometa poremetilo je već posložene izborne pozicije u Zagrebu
19. ožujka 2017. u 11:20 0 komentara 9402 prikaza
Bruna Esih
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Pet minuta do 12 sati Andrej Plenković je uspio pronaći rješenje kojim je HDZ, izgleda, izvukao iz vrlo nezavidne pozicije uoči izbora u Zagrebu. Smislio on sam taj potez ili uz pomoć kreativne političke krojačnice Vladimira Šeksa svejedno, postavljanje Drage Prgometa za HDZ-ova kandidata dobro je uzdrmalo i poremetilo već posložene političke pozicije u nekoliko suparničkih izbornih timova.

Potpuno se, primjerice, i prije službene objave kandidature promijenila pozicija nezavisne kandidatkinje Brune Esih i njezine liste za Zagreb. Promijenila se, nagore, i predizborna pozicija i skor Milana Bandića. Bruna Esih je, naime, svoju desnokonzervativnu i kroatersku poziciju trebala temeljiti na osnovnoj i jednostavnoj paroli da su HDZ i Bandić u Zagrebu jedno te isto. Pri tome uopće ne aludirajući, nego izravno govoreći kako je važan dio zagrebačkog HDZ-a umrežen s Bandićem do razine kvartovskih političara te da je stoga njihov interes zapravo status quo i nastavak interesne veze s vječnim gradonačelnikom.

Ne pronađe li Esih i njezin tim novu pitku parolu, mogao bi prestati uzgon njezine političke pozicije. Ona će pak izvjesno nastaviti svoju kandidaturu bez obzira na pojavu Prgometa. Kad se Prgomet iznenada pojavio kao zec iz šešira, odmah je bilo jasno da se na taj potez ni Plenković, a ni Prgomet nisu odlučili napamet. Jer Plenković je tom kandidaturom izravno nagazio vladajući sustav HDZ-a Zagreba, koji i jest bio sinonim za “bratstvo i jedinstvo” s Bandićem. Prgomet, koji je izuzetno ambiciozna osoba, te se očito odlučio svoju profesionalnu liječničku karijeru do kraja zamijeniti onom političara, gotovo sigurno je bio zatražio, a vjerojatno i dobio, obećanje da će nakon izbora imati odriješene ruke za preslagivanje zagrebačkog HDZ-a.

Nakon tog poteza, naravno, ni Plenković ne može sada stati na pola puta, nego bi logično bilo da oko Prgometa, u zajedništvu s dosadašnjom oporbom unutar gradskog HDZ-a, splete ekipu koja će biti jezgra HDZ-a Zagreba ako dođe do unutarnjeg preslaganja. Plenković ovdje igra politički šah i ide na rizik, a kao i u šahu više ne može promijeniti mišljenje i vratiti figuru. Najveći mu je rizik da Prgomet prođe loše jer bi to automatski izvadilo Plenkovićev prst u oko koji je s Prgometom gurnuo utjecajnom Milijanu Brkiću. A za Brkića Prgomet jednostavno predstavlja, blago rečeno, crvenu krpu. U postojećoj situaciji zanimljivo će biti promatrati ponašanje Zlatka Hasanbegovića i hoće li on i dalje ostati 99 posto vezan uz prijateljsku ekipu oko Brune Esih.

Što misli o kandidaturi Prgometa, on je već pokazao time da jedini u vrhu stranke nije za njega digao ruku. Neki misle da bi on trebao još jače pomoći Esih tako da isprovocira svoje udaljavanje iz HDZ-a, ali po svim njegovim dosadašnjim potezima, teško da bi išao na dramatičan rasplet. Pretpostaviti je da će i dalje smireno čekati razvoj događaja. Plenković bi mogao sada težiti i raspletu situaciji oko Hasanbegovića, no vjerojatno je izvjesnije da će ga ignorirati.

22.07.2016., Zagreb - Gradonacelnik Grada Zagreba Milan Bandic uz prigodnu svecanost otvorio je Ulicu kneza Branimira. Provozao se u Fordovom Modelu T.  Photo: Anto Magzan/PIXSELL Ritam grada Što je ostalo od obećanja da će za tri godine svi učenici u gradu pohađati školu u istoj smjeni? Marko Sladoljev Udara po političarima Kandidat Mosta za gradonačelnika Zagreba: Moj prvi potez bit će... britanac rotor fontana TKO JE ZEZNUO? VIDEO Problemi na Britancu: Moraju 'kresati' rotor jer busevi zapinju

Brkić je, pak, doveden u nezgodan položaj jer mu se stalno smanjuje prostor unutar stranke, a može sada ili slegnuti ramenima, gunđati protiv zeca Prgometa ili reći da ga je baš briga. Pri tome to njegovo “baš me briga” moglo bi rezultirati tzv. bijelim štrajkom njemu sklonih HDZ-ovaca, što bi se onda negativno odrazilo na Prgometovu kampanju, a vjerojatno i rezultat.

Plenkovićev potez s Prgometom ima još jednu posljedicu, a ta je da je poslana poruka o, čini se, stvarnom razlazu s Bandićem. U teoriji to bi onda u budućnosti trebalo rezultirati mnogo nezavisnijom pozicijom HDZ-ovih zastupnika u zagrebačkoj Skupštini. Dođe li do toga, HDZ bi mogao ispuniti očekivanja stara dva desetljeća i postati jači igrač na nekim idućim izborima u Zagrebu.

>>Plenkoviću nije problem Esih, nego mreža HDZ - Bandić

>>Plenković šalje Brkića u bitku za Zagreb kao protuudarac Bruni Esih​

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.