Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Što je ostalo od obećanja da će za tri godine svi učenici u gradu pohađati školu u istoj smjeni?

22.07.2016., Zagreb - Gradonacelnik Grada Zagreba Milan Bandic uz prigodnu svecanost otvorio je Ulicu kneza Branimira. Provozao se u Fordovom Modelu T.  Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
17.03.2017.
u 12:45

Ako su odore prijedlog napretka u obrazovnom sektoru, onda je, tvrde roditelji, taj program loš

Osnovnoškolci iz trideset zagrebačkih škola uskoro će na nastavu, i to prije ljetnih praznika i završetka škole, u uniformama. I novim šlapama. Posljedica je to gradonačelnikove ideje, kreirane kako bi pred lokalne izbore zadobio naklonost birača – roditelja. Nekima se ideja svidjela, no na gradonačelnikovu nesreću, onih koji su se zgrozili uniformi koje bi trebale ukloniti razlike među učenicima, što je opravdanje njihova uvođenja, nešto je više.

Jesu li odore jedini plan za školstvo?

Dobro, puno više, ali tko broji?! Bandić zasigurno ne. A možda bi trebao – jer preostalih 78 škola, koliko ih je u Zagrebu, na tu ideju nisu reagirale onako kako je bilo planirano! Zašto se Zagrepčani nisu oduševili viješću da bi nam učenici mogli, barem po odorama, biti izjednačeni s malenim Britancima? Odgovor je jednostavan. Ako su odore prijedlog napretka u obrazovnom sektoru, točnije predizborni program za školstvo Milana Bandića kojom definira namjeru rada u obrazovanju u sljedeće četiri godine – takav program je loš. Odmah su mu to poručili roditelji. Uostalom – nije se prijedlogom gradonačelnik, barem što se školstva tiče, proslavio ni na posljednjim parlamentarnim izborima. Tada je u kontekstu obrazovanja govorio tek o nužnosti provedbe Strategije, pa po običaju svima obećao “besplatne” udžbenike i prijevoz do škole. A sve bi bilo drukčije, pa i priča s školskim uniformama, da je Bandić – održao vlastito obećanje. Dano još, pamte to novinari, za otvaranja Osnovne škole Iver 2014. godine.

Prije tri godine...

– Za tri godine učinit ćemo sve da se u svim zagrebačkim školama nastava odvija u jednoj smjeni – kazao je tada gradonačelnik Bandić. Šteta. Od tada se do danas, očigledno nije dovoljno radilo, niti učinilo sve, a brzo se o jednosmjenskoj nastavi zašutjelo. Srećom, nije se zaboravilo. Jer realizaciji takvog obećanja roditelji bi dali zeleno svjetlo, a onda i lakše prihvatili odore. Ali prioriteti su se negdje, sami od sebe, izmiješali. •

Komentara 11

ST
strsljen2013
16:16 17.03.2017.

Isto što i od svih drugih obečanja, ništa! Možda su neka i odrađena ali uz veliki medijski pritisak pred izbore.

MI
MikiPrdekana
15:36 17.03.2017.

Sto je ostalo sa ostalih 95% obecanja???

ZA
zakrapina
14:10 17.03.2017.

Bandić je izjavio 15.10. 2014. da planira istu smjenu za 5 godina, a ne tri. http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/za-pet-godina-nastava-u-skolama-u-jednoj-smjeni-evo-koje-ce-se-jos-skole-graditi-967412 . Koliko vidim iz tog članka, sve te škole u članku su se izgradile. Uglavnom, demografska slika pojedinih kvartova se drastično može promijeniti u u samo nekoliko godina. Mladi roditelji sele iz jednog kvarta u drugi kvart, mnogi mladi roditelji doseljavaju iz ostatka Hrvatske u Zagreb, teško je isplanirati baš u svim školama jednu smjenu. Negdje uvijek mora biti viška učenika, a negdje manjka. Meni je glupost forsiranje jedne smjene. Recimo, u mom kvartu kada sam išao u osnovnu, išao sam jedan tjedan popodne, jedan ujutro, danas u toj osnovnoj školi sva djeca pohađaju školu u istoj smjeni (jutarnjoj) jer je školaraca manje nego prije 15 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije