Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.03.2017. u 14:00

Ako Plenković ne prođe loše u Zagrebu, a dobije Split, ipak će moći reći da je pobijedio na lokalnim izborima

Otezanje Andreja Plenkovića u objavi imena HDZ-ova kandidata za Zagreb, kao i istodobno ono Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića s objavom hoće li i ona imati svoju listu za Zagreb, trebalo bi značiti da još postoje šanse za neki dogovor da se ne rastoči desno biračko tijelo na izborima u Zagrebu. Pitanje je, međutim, koliko su uopće realna ta očekivanja. Plenković bi eventualno i mogao pristati da se Esih pojavi na HDZ-ovoj listi (na 3. ili 4. mjestu), kao što je učinio kada ju je kandidirao na parlamentarnim izborima, ali bilo bi nevjerojatno da je postavi za nositeljicu. Činjenica jest da još postoje neki kontakti vezani za eventualni “deal”, ali količina spinova poprilična je. Tako se može čuti da bi Esih željela biti nositeljica liste, a onda njezin zamjenik može biti Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a, te da se lista kreira “popola”. Na takvo što pak Plenkovićevi ni ne pomišljaju i takav prijedlog mogu tek doživjeti kao ucjenu pristiglu od osobe koja je nezahvalna, jer ju je u politički život lansirao ovaj HDZ, a sada, kada je stranka pred velikim problemima oko Zagreba, još i pokušava ucjenjivati.

Može se čuti i to da je cijela ta igra osmišljena kako bi Hasanbegović inicirao svoje isključivanje iz HDZ-a pa bi, kada ga proglase neprijateljem HDZ-a, to bio lijep “poguranac” u desnom biračkom tijelu. Samo, Plenković je “inkluzivan”, on ne izbacuje ljude iz stranke. No ovdje je za sada u gubitničkoj poziciji. Stoga se pokazuje da je pitanje “osvježavanja” vrha zagrebačkog HDZ-a trebao odraditi odmah nakon što je preuzeo stranku. Ovako, ostala je ekipa koja je do sada bila u više ili manje otvorenom “dealu” s Milanom Bandićem. Plenković je tu zakasnio i više nema dobrog poteza. Nadalje, pitanje je ima li uopće želje na strani Hasanbegovićeve ekipe za suradnju. Jedino, naravno, kada bi Bruna Esih bila nositeljica, jer bi za njih onda već i to bila pobjeda. Plenković bi mogao izaći iz neobrana grožđa kada bi ugrozio klijentelističku ekipu iz zagrebačkog HDZ-a, a kojoj je jedini cilj dobiti zastupničko mjesto u skupštini jer, ne budimo naivni, oni već sada imaju riješene pozicije s Bandićem, interesi su podijeljeni i jasno da žele zadržati status quo. Dakle, oni će za kandidata podržati koga god Plenković želi jer znaju da taj ne može dobiti. No, kada bi Plenković preuzeo sastavljanje liste za gradsku skupštinu, on bi tako pokazao sposobnost upravljanja budućim događajima, a blokirao bi klijenteliste. Ostavi li ih, on ni nakon izbora u zagrebačkoj skupštini neće moći povući nikakav potez. Zagreb za Plenkovića jest ozbiljan stranački test, on je dobio parlamentarne izbore, ali koliko poznaje stranačke igre, to je trebao pokazati u bici za Zagreb, a za sada to pokazao nije. Premda, talentiran je za PR i dobro se snalazi u javnosti, pa treba očekivati da će se snaći i u lose-lose situaciji oko Zagreba. Bruni Esih u takvom raspletu ne preostaje drugo doli ići sa svojom listom na izbore. Plenković je ne može staviti prvu jer bi time de facto priznao postojanje i jakost Hasanbegovićeve frakcije, o čijoj snazi ionako postoje velike dvojbe. Plenkovićevi, naime, ne vjeruju da ta moć, pogotovu ako se kanalizira izvan HDZ-a, i postoji.

A kada bi tu snagu Plenković i prepoznavao, onda bi valjda, logičnije, za prvog na listu za Zagreb stavio Hasanbegovića, pa neka se dokazuje. Plenković je ovdje u pravoj opasnosti ako istodobno prođe loše u Zagrebu, a ne uspije u osvajanju Splita. A najvažniji su Split i Zagreb. Po svemu, HDZ u Splitu ne stoji loše i ima šanse pobijediti, pa ako Plenković ne prođe katastrofalno loše u Zagrebu, a dobije Split, ipak će moći reći da je pobijedio na lokalnim izborima.

> > Desnica prijeti Brunom Esih, HDZ će teško sada 'izmisliti' genijalnog kandidata

> > Ivana Maletić odbila biti kandidat HDZ-a za Zagreb

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije