Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.06.2020. u 11:26

Ograničenja populizma za građane i države potvrđuju se na osobito dramatičan i bolan način

Velika i moćna Amerika raspada se pred našim očima. Američki gradovi gore nakon brutalnog rasističkog ubojstva tamnoputog Georgea Floyda, žrtve bijelog policajca, američka je ekonomija na koljenima nakon što je više od 41 milijun Amerikanaca posljednja tri mjeseca ostalo bez posla, dok se pandemija koronavirusa nezaustavljivo širi zemljom.

Brojke su šokantne: broj zaraženih približava se dva milijuna, a dosad je umrlo više od 105 tisuća ljudi. Zdravstveni sustav najbogatije zemlje svijeta potpuno je neprimjeren za ovakve zdravstvene krize i nije u stanju zaštititi svoje građane. Prosvjedi i neredi zbog policijskog nasilja brzo su se proširili iz Minneapolisa, gdje se ubojstvo dogodilo, u druge gradove diljem zemlje, prerastajući u nasilje i divljanje. U nekim je saveznim državama aktivirana nacionalna garda, a u nekim gradovima uveden je policijski sat. U neredima je stradalo više ljudi.

>> VIDEO Prosvjedi zbog preminulog Georgea Floyda izmakli kontroli

Rasni nemiri u Americi nisu rijetkost. Sadašnji sukobi donekle podsjećaju na velike rasne nemire u Los Angelesu 1992., kada su policajci koji su brutalno pretukli Afroamerikanca Rodneya Kinga bili oslobođeni optužbe. Policijsko premlaćivanje i onda je snimio slučajni prolaznik, baš kao što su i ovog puta prolaznici snimali devetominutno iživljavanje policajca Dereka Chauvina, koji je ubio Floyda koljenom mu prignječivši vrat.

Posve slučajno, ali i znakovito, ubojica nosi isto prezime kao i zloglasni Napoleonov vojnik Nicolas Chauvin, po kojem je nazvan šovinizam. Ono što ove nemire i ukupni kaos u kojem je Amerika razlikuje od dosadašnjih kriza jest potpuna odsutnost i nekompetentnost američkog vodstva. Jer što radi populist Donald Trump u najdubljoj krizi u modernoj povijesti?

Kada je riječ o rasnim nemirima, ništa drugo nego tvita, dolijevajući ulje na vatru. Prosvjednike naziva razbojnicima prijeteći im “najubojitijim oružjem” i “najopasnijim psima”. Kad je riječ o smrtonosnoj pandemiji koronavirusa, u trenutku kada je broj mrtvih dosegao 100 tisuća, on je igrao golf. Sve to samo još jednom – ali ovaj put na osobito dramatičan i bolan način – potvrđuje stvarna ograničenja populizma, koji je smrtonosan i za građane i za države, pa i za one najmoćnije

Komentara 11

FO
FONZA
19:00 01.06.2020.

Koliko je Shoros platio za ovaj clanak..?

UD
Udbaš
22:49 01.06.2020.

Denise Romac, s tim simptomima svakako hitno kod psihića, iako je vjerovatno kasno. Doduše, možda te zatvori u instituciju i tako spriječi da naudiš ljudima oko sebe.

A2
.anticenzura.29
16:41 01.06.2020.

To sto vi u vasoj zlocinackoj nazi/fasistickoj tvorevini od EU-ropske unije mastate da Amerika izgori i da se raspadne, to su vase bolesne sizofrenije Brisela i Berlina. A u stvari ste se vi raspali i ostavili spaljenu zemlju iza sebee u Europi, sa 60 miliona radnika na ulici bez posla, i jos toliko sto ih radi skraceno radno vrijeme, upravo zato sto vam nije uspjelo razvaliti i opljackati Ameriku kako ste i planirali. Amerika se nikada nece raspasti, iz prostoga razloga sto su Amerikanci pametni i radisni ljudi, koji ce izgraditi svoju zemlju, jos jacu i jos mocniju, dok se vasa zlocinacka prcijetina od EU-ropske unije bude raspadala u pepelu, sa ovim gangsterima gore u Briselu i Berlinu, koji su naucili zivjeti samo od pljacke, otimacine i porobljivacine tudjih suverenih drzava i naroda u Europi. Ne moze ZLO pobijediti dobro, svijet ne bi postojao da ZLO osvojI svijet, zaboravili ste na sto vam je slicio svijet kada vam je zlo vladalo svijetom kroz mracnu i krvavui povijest Europe, 2.svjetskoga rata in primis?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije