Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što nas očekuje

Zoran Vakula: Ova će godina biti jedna od najtoplijih u povijesti mjerenja

Zoran Vakula
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
20.12.2014.
u 10:48

Glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula o klimi i kakve nas vremenske prilike očekuju u budućnosti

Ministar Zmajlović kaže da bi ova godina mogla biti najtoplija u povijesti na svjetskoj razini. Što globalno zatopljenje konkretno znači za vremenske prilike u hrvatskoj budućnosti?

I globalno, a i u Hrvatskoj 2014. neprijeporno će biti među najtoplijima u znanoj povijesti mjerenja, a ponegdje čak i rekordno topla. Valja nam se prilagoditi novim, kojekakvim meteorološkim ekstremima. Uostalom, mnogima smo bili svjedoci i ove godine.

Kako se čovječanstvo može boriti protiv globalnog zatopljenja?

O klimi se nedavno govorilo i u Limi na skupu UN-a. Na žalost, nije bilo konačnog dogovora političkih čelnika, osim da će se nastaviti dogovarati. A valjalo bi smanjiti zagrijavanje, onečišćenje, ekonomizirati potrošnju energenata...

Možemo li zbog globalnog zatopljenja očekivati češće poplave, suše i hladne zime u budućnosti?

Postoje mnogobrojni scenariji i u većini njih prevladavaju teze o sve intenzivnijim i učestalijim događajima – i poplavama, i sušama, i razdobljima hladnoće, ali globalno je ipak najvjerojatniji nastavak topline.

>>Dogovor o klimi postignut, ali su ga razvodnile zemlje u razvoju

>>Klimatski šokovi ugrožavaju vodu, hranu i energiju

Komentara 11

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
12:48 20.12.2014.

Nije moguce da su skuzili da je topla godina a gledam neki dan dobro jutro hrvatska i prognoza za zagreb oblacno i moguca kisa a ja vani na suncu dimim duhan a tko im je kriv kaj nisu kroz prozor bar pogledali a kaj im ja mogu kad nevide

GL
gloria
12:13 20.12.2014.

Hvala Bogu! Bar se naša sirotinja nebu prevec smrzavala.

DU
Deleted user
17:03 20.12.2014.

Hladno, kišno ljeto - bilo more hladno za kupanje u prvim tjednima 8. mjeseca. Bolje rečeno, jesen ove godine traje 6 mjeseci. I prisjetimo se, dakle progooglajmo što je taj isti divanio proljetos, u najavi ljeta - nije se ispričao, kao što se japanski meteorolozi ispričaju javno kad pogriješe prognozu. Netko daje olake kvalifikacije i a priori i a posteriori...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije