Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednički izbori

Evo kako su analitičari ocijenili kandidate u sučeljavanju!

kandidati sučevljavanje
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
23.12.2014.
u 07:30

Anđelko Milardović smatra da je Josipović išao klizećim seksističkim stavom na Kolindu Grabar Kitarović, dok je Gjenero mišljenja da će ovako formatirana kampanja utjecati na rezignaciju birača

Sinoć je na Novoj TV održano drugo televizijsko sučeljavanje predsjedničkih kandidata koje su za Večernji list komentirali politički analitičari Anđelko Milardović i Davor Gjenero.

Njihove komentare o sučeljavanju Ive Josipovića, Kolinde Grabar Kitarović, Milana Kujundžića i Ivana Vilibora Sinčića prenosimo u cijelosti.

Anđelko Milardović: Josipović je išao klizećim seksističkim stavom

Prvo sučeljavanje je bilo totalni promašaj jer je RTL mislio da je vođenje kampanje i države samo "žuta" zabava. U usporedbi sa sučeljavanjem na RTL-u koje je bilo na razini "Tvoje lice zvuči poznato", ovo na Novoj TV je predstavljalo pomak prema sadržajnoj dimenziji komunikacije. Nova TV je, iako je komercijalna televizija napravila pomak prema sadržajnoj dimenziji i u tom smislu su pitanja bila u skladu s onima koja bih i sam uputio kandidatima.

O Josipoviću:

Smatram da se u odnosu na prvo sučeljavanje Josipović našao u defenzivnoj poziciji u odnosu na izazivače što se vidjelo po načinu komunikacije, rječite i nerječite. Vidjela se zabrinutost jer su sva tri izazivača bila napadači. Bio je u nezgodnom položaju u odnosu na napadače. Njegovu poziciju treba definirati kao poziciju kandidata koji se istovremeno mora braniti i napadati, što je vrlo složena situacija. U odnosu na Kolindu Grabar Kitarović, Josipović je išao klizećim seksističkim stavom kazavši da je lutka na koncu. To je znak neuroze, što nije primjereno, to će mu zasigurno zamjeriti udruge. Josipović je izbjegao pitanje o maršalu. Ako je predsjednik Republike, morao je odgovoriti na to pitanje jer maršalu dijelovi društva nisu naklonjeni. To govorim s naslova slobode i kršenja ljudskih prava u jednom nedemokratskom društvu lijeve diktature.

O Grabar Kitarović:

Pokazala je više samopouzdanja nego na RTL-u. Da bi finiširala, na trećem sučeljavanju treba demonstrirati samopouzdanje, uvjerljivost i superiornost da bi se uzdigla do razine možebitne Angele Merkel.

O Milanu Kujundžiću:

Na komunikativnoj razini može ga se usporediti sa škarama koje govore. Brz i odrješit. Na momente je stvarno tjerao Josipovića u kut. Njegov temperamentni istup dio je osobnosti kao što je smireni ton Josipovića dio njegove osobnosti. Radi se o dvjema suprotnostima.

O Ivanu Viliboru Sinčiću:

On ima antisistemsku retoriku. Britkoga izlaganja i na momente podsjeća izgledom na Sudca. Pojavljuje se kao radikalni kritičar hrvatske oligarhije i prljave tranzicije gdje se nije libio apostrofirati očeve mutne tranzicije u Hrvatskoj. Lukovića kao simbola financijske oligarhije i Gregorića kao oca svih zakulisnih igara iz tranzicijskog razdoblja. Ti su likovi u njegovu govoru bili predmet kritike, i to je govor bez kalkulacije. On zna da pred njim nije nekakav veliki ulog.

O sličnosti aktera na komunikativnoj razini:

Najveća sličnost je između Grabar Kitarović i Josipovića. Na razini osobnosti imaju sličan stil. Blag, ne toliko napadački, za razliku od antipoda Kujundžića i Sinčića. Što se tiče oštrine i britkosti, Kujundžić i Sinčić su dominirali.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Davor Gjenero: Ovako formatirana kampanja utjecat će na rezignaciju birača

Druga debata kandidata za predsjednika Republike bila je prilično razočaravajuća. Kandidati nisu uspjeli iznijeti niti jednu novu ideju, ničim novim nisu privukli birače. Doduše, od debata ne treba očekivati znatniji utjecaj na biračko tijelo, ali ovako formatirana kampanja utjecat će na rezignaciju birača.

Izostala je bilo kakva rasprava o mogućim izazovima u budućem predsjedničkom mandatu, ali i ozbiljnija analiza prethodnoga mandata. Predsjednik Josipović i u ovoj je debati govorio o nužnosti promjene konstitucionalnog okvira za provođenje reformi, a pritom je izbjegao odgovoriti što je to u njegovu prijedlogu ustavnih promjena što otvara prostor efikasnim društvenim reformama. Niti pitanje o mogućem uvođenju predsjedničkog suspenzivnog veta na zakone usvojene u Saboru nije iskorišteno kao argument da ponuđene ustavne promjene zapravo nude polugu zaustavljanja reformi i Predsjednika pretvaraju u snagu u društvu.

Kolinda Grabar Kitarović jasno se profilirala kao zagovornik euroatlantizma, ali nije imala priliku govoriti o ozbiljnim propustima hrvatske euroatlantske politike u proteklom mandatu. Govorila je o neiskorištenosti potencijala europskih strukturnih fondova i tek naznačila nužnost provođenja restriktivne fiskalne politike, stvaranja "ograničene" države i usklađivanje sustava državne administracije s europskim načelima javne uprave.

Predsjednik Josipović nastavio je korištenje rodnim stereotipima

Milan Kujundžić je tek donekle ublažio svoju retoriku, a predsjednik Josipović nastavio je korištenje rodnim stereotipima i podcjenjivanjem ključne protukandidatkinje. U debati mu je "pobjeglo" pa je pokazao da raspolaže i ponekim podatkom više o protukandidatima, nego što je to dostupno javnosti, a mogao se steći dojam da su neke od "afera" lansiranih protiv njegovih protukandidata ponikle iz njegova tabora, što je krajnje neprimjereno za aktera koji se s predsjedničke funkcije bori za novi mandat.

Donekle izvan konteksta debate, neprimjereno je da predsjednik u kampanji, koji bi se do konca izbora morao ponašati kao "skrbnik nad institucijom predsjednika Republike" miješa kampanju i "redovito obavljanje funkcije". Budući da je predbožićni predsjednički domjenak dio protokola, a ne supstancijalni posao iz domene ovlasti predsjednika, bilo je neprimjereno održati ga u tijeku kampanje. Da ove godine domjenak nije održan, ne bi bilo nikakve štete, nego tek budžetska ušteda, a ovako je moguće spekulirati o tome ne troši li Predsjednik proračunski novac za kampanju u kojoj želi osvojiti naredni mandat.

Sinoćnja debata neće potaknuti neodlučne birače da izađu na izbore, nikome od kandidata nije uspjelo pridobiti "birače promjene", a ovakav nastavak kampanje utjecat će na vrlo nizak odaziv birača na izbore i rezignaciju birača.

>>Tko je ostavio najbolji dojam u drugoj TV debati?

>>Josipović i Grabar Kitarović odgovorili Sinčiću : Bin Laden je mrtav

>>Tko je pobjednik prvog TV sučeljavanja? Evo što misle kandidati!

Komentara 233

Avatar kravata
kravata
08:15 23.12.2014.

Glavno da je na Josipovičevom domjenku bio bez titule najveći potrošač poreznika siromašnog hrvatskog naroda Mesić.

BU
Bulaba
08:08 23.12.2014.

Na što sliči ovaj Josipović na ovoj drugoj slici, strašno. Tip se očito deblja na dnevnoj razini, pa mu odijela postaju preuska već nakon dva dana. I ove male smiješne ručice koje drži nigdje, kao da mu smetaju; toliko o neverbalnoj komunikaciji. Očito su mu rekli da više ne sklapa ručice u masonske simbole, pa ih je pustio da vise, a kako mu je odijelo tijesno, ispada smiješno. Podsjeća me na neku video igricu.

Avatar abakus
abakus
08:07 23.12.2014.

Nakon jučerašnjeg sučeljavanja evidentno je da je afera Barbika došla iz Josipovićeva tabora i da je on cijelo vrijeme lagao pokušavajući nas uvjeriti da ju je lansirala Grabar Kitarović kako bi njega ocrnila. Sučeljavanje je bilo bolje nego na TRL-u, Bago je to odlično odradio, iako u jednom trenutku nije uspio prekinuti Josipovića koji je sam uzeo riječ i nije se dao zaustaviti u svojoj prepirci s Kujundžićem. Sinčić je pravo osvježenje, gušt ga je slušati dok pere ovu trojicu okorjelih političara, a Kujundžić se nije proslavio svojim prilično primitivnim napadima na njega i druge kandidate, u kojima je rijetko iznosio stvarne argumente. Grabar Kitarović ostavila je dostojanstven dojam, ali inače prilično blijeda i po retorici slična Josipoviću. U svakom slučaju, Hrvatska će odahnuti ako ona bude izabrana za predsjednicu, jer su nakon jučerašnjeg sučeljavanja pri kojem je u više navrata puknuo Josipovićev pomno skrojeni vanjski oklop uljudnosti koji navlači poput uniforme i pokazala se njegova prava narav pokondirenog nasljednika starih totalitarističkih struktura čak i oni birači koji su nasjeli na tu njegovu glumu mogli vidjeti koga uistinu imaju pred sobom. A imaju zaštitnika svih starih sutruktura koje su pograbile glavninu moći u današnjoj Hrvatskoj na račun moći i imutka utemeljenih u starom sistemu i glavni su kočničar razvoja naše zemlje. I nije bez razloga jedna Poljska u kojoj je davno napravljena lustracija danas toliko u svakom pogledu ispred Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije