Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KNJIGA Ante Peterlić: Povijest filma – rano i klasično razdoblje (HFS, 2008)

Posljednje djelo velikog filmologa Ante Peterlića

08.12.2008.
u 16:30

Objavljena u biblioteci Filmološke studije Hrvatskoga filmskoga saveza, “Povijest filma – rano i klasično razdoblje” (248 str.) posljednja je knjiga hrvatskog filmologa svjetske klase Ante Peterlića.

Potpuni završetak knjige prekinula je autorova smrt u ljeto 2007. g. Dotad je Peterlić napisao i oblikovao pozamašan dio teksta, a zadaće priređivanja tog materijala za knjigu prihvatio se filmolog Nikica Gilić, Peterlićev predavački nasljednik na Filozofskom fakultetu i na Akademiji dramske umjetnosti.

Poznato oštroumnim analitičko-sintetičkim sposobnostima i zadivljujućom sistematičnošću, Peterlić povijesti filma pristupa nastojeći izbjeći njezino inače uobičajeno usitnjavanje na struje i kinematografije pojedinih zemalja te uočiti i predstaviti dulja razdoblja okarakterizirana zajedničkim tehničkim, zanatskim i umjetničkim načinom izrade filmova.

Kako piše, za njega najzanimljivije pitanje je estetičkih aspekata povijesti filma sa svim svojim međuodnosima s ostalim – tehnološkim, socijalnim i ekonomskim – aspektima. Stavljajući filmsku povijest u kontekst opće (jer ona je ipak njezina posljedica), ali i ulazeći u temeljita raščlanjivanja užerežijskih postupaka, Peterlić, opet karakteristično, sve to zapisuje gustim, ali istovremeno jednostavnim i razumljivim, povremeno i duhovitim pismom.

Kao što je već zaključio Peterlićev kolega filmolog Hrvoje Turković, knjiga se odlikuje dinamikom, živošću i neposrednošću kojom su se odlikovala i njegova predavanja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?