Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pčelaru pčelari otrovali pčele

06.05.2009.
u 13:55

MARINA – Šokiran je bio mladi pčelar Slaven Dodig nakon što je prošle subote obišao košnice u Vinišću.

– Od 70 košnica 11 ih je izgubljeno, pčele su uginule nakon što je netko ostavio praškasti otrov na ulazu u košnice. Sumnjam na četvoricu domaćih pčelara koji se ne mogu pomiriti s time da i drugi pčelari dolaze na njihovo područje, premda je to Zakonom o pčelarstvu propisano. Imam obrt, član sam trogirske udruge, a s vlasnikom zemljišta Marinom Pažaninom imam ugovor o najmu.

Četiri sam godine tu stacioniran i ne znam odakle toliki jal – ogorčen je Dodig i napominje kako su njegove košnice udaljene i više od minimalnih 500 metara od drugih pčela te da nema nikakve zapreke da baš tu drži košnice. Dok je policija obavljala očevid, u Vinišće je došao i Davor Vuković, predsjednik Udruge pčelara Trogira.

– Ovo je prvi slučaj i jako mi je žao što se dogodio. Ne želim nagađati tko je i što stavio kako bi uništio pčele, ali moram naglasiti da su 3-4 marinska pčelara najavila da će istupiti iz udruge te negoduju što im, kako tvrde, tuđe pčele dolaze na “njihov lonac”. No, službeno me o tomu nitko nije obavijestio – kazao je Vuković i potvrdio da Dodig ima sve dozvole i po Zakonu o pčelarstvu ima pravo košnice držati tu.

– Kaduljin cvijet je sada svima zanimljiv, ali treba znati da medi tek na temperaturi od 23 Celzijeva stupnja. Kada cvijet kadulje medi, ima dovoljno za sve pčelare, a kada ne medi, nema ni za koga – upozorio je Vuković i naglasio da nema potrebe za ovakvim postupcima jer štete svima.

Podsjetio je pčelare da će i oni iz Marine, kada tamo zasuši, odvesti svoje košnice daleko od svoga kraja, pa i do Like.

Želite prijaviti greške?