Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MENADŽERI NA UDARU Recesija kobna i za rukovodeći kadar

Pad potražnje za menadžerima 45%

19.05.2009.
u 16:39

Hrvatske kompanije planiraju u drugom tromjesečju manje zapošljavati menadžere jer tržište poslova pod teretom gospodarske krize i dalje pada, pokazuje istraživanje međunarodne agencije za zapošljavanje Antal International.

Mimo globalnog trenda
Gotovo polovica anketiranih tvrtki u Hrvatskoj (47 posto) potvrdila je da još zapošljava nove menadžere, dok je samo 26 posto najavilo da ih planiraju zapošljavati i u novom tromjesečju. Hrvatske kompanije puno su restriktivnije glede zapošljavanja u ovoj godini u odnosu na globalne trendove.

Trend zapošljavanja na globalnoj razini smanjio se sa 54 posto početkom godine na sadašnjih 47 posto. Međutim, postotak kompanija koje namjeravaju zapošljavati i u nadolazećem tromjesečju porastao je sa 43 na 44 posto. Istraživanje o zapošljavanju na menadžerskoj razini, provedeno u travnju 2009., obuhvatilo je 4217 kompanija u Europi, Africi i Aziji.

Broj kompanija koje trenutačno otpuštaju rukovodeći kadar ili planiraju to učiniti tijekom iduća tri mjeseca ostaje relativno nizak u odnosu na europske i globalne trendove.

Otkazi i u IT sektoru
Samo šest posto tvrtki u Hrvatskoj planira u idućem razdoblju dijeliti otkaze svojim menadžerima. Najgore je bilo u prvom tromjesečju ove godine kad je 10 posto tvrtki najavilo smanjenje broja menadžera, a rukovodeće kadrove otpustilo ih je čak 13 posto. Prvi put hrvatske tvrtke planiraju smanjivati i broj menadžera u informacijsko-tehnološkom sektoru.

Prema istraživanju, banke i osiguravajuće kuće, odnosno tvrtke koje tradicionalno imaju iznimno veliku potražnju za vodećim kadrom još ne planiraju smanjenje broja menadžera neovisno o njihovoj razini.

Želite prijaviti greške?