Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Oštra konkurencija snizila cijene usluga mobilnih operatera u Srbiji

18.11.2008.
u 14:11

Konkurencija mobilnih operatera u susjednoj Srbiji svakoga se dana zaoštrava, a to je dovelo do gotovo najnižih cijena razgovora i SMS-a u regiji. Na tržištu posluju tri mobilna operatera; MT:S Telekoma Srbije, norveški Telenor i Vip Mobile koji je u vlasništvu austrijskom Mobilkoma.

Vip u Srbiji posluje od srpnja 2007., a ambicija im je osvajanje najmanje 20 posto tržišta. Ipak, u prvih devet mjeseci Vip Mobile zabilježio je gubitke od 69 milijuna eura, piše Poslovni.hr. Minus u prihodima nastao je zbog ulaganja u izgradnju mreže te još uvijek nedovoljnog udjela na tržištu za pozitivno poslovanje.

Vip povećao broj korisnika, ali i dalje kaska za konkurencijom
Vip je uspio povećati broj korisnika sa 666 na 752 tisuće što je 13 posto više u odnosu na 2007. godinu. Prošla je godina završena s gubitkom od 72,6 milijuna eura. Vip Mobilea zasad na tržištu ima 8-postotni udio. Neki korisnici još ne žele prijeći na Vip jer ih odvraća zasad slabija pokrivenost od konkurencije i mišljenje da je to operater koji se "mora uhodati".

Treći srbijanski operater nudi razgovore prema svim mrežama po cijeni od oko 45 lipa po minuti što je najniže u zemlji. Na njihove niske cijene reagirala je i konkurencija koja je ponudila tek neznatno skuplje tarifne modele i tako odlučila zadržati postojeće korisnike

I 'veliki' reagirali na sniženje
"Veliki" operateri u Srbiji na dolazak trećeg reagirali su zamjetnim snižavanjem cijena usluga, za razliku od hrvatskih "duopolista" koji su i do danas, u većini tarifnih modela, zadržali (pre)visoke cijene razgovora, osobito prema drugim operaterima.

Najveće prihode u Srbiji ostvario je državni Telekom čiji mobilni operater drži oko 65 posto tržišta i broji više od 5 milijuna korisnika.

Norveški Telenor sa svojih tri milijuna korisnika i nešto manje od 30 posto udjela na tržištu ostvaruje godišnju dobit od oko 70 milijuna eura. Licenciju za obavljanje djelatnosti mobilne telefonije u Srbiji platio je 1,5 milijardi eura što znači da će mu trebati gotovo 20 godina da vrati uloženi novac.

(A.Be.)

Želite prijaviti greške?