Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOLEKTIVNI UGOVOR Potpisan aneks koji će vrijediti godinu dana

Osnovicu povećali, dijalog nastavljaju

sis-ugovor-txt.jpg
import
21.12.2007.
u 16:50

SISAK - Nakon usklađivanja stajališta, uvjeravanja, nesporazuma i podnošenja zahtjeva, što je trajalo nekoliko mjeseci, u Gradskoj vijećnici napokon je potpisan aneks temeljnog kolektivnog ugovora za 573 zaposlenika u sedam sisačkih trgovačkih društava.

Socijalni partneri
Očekivao se novi kolektivni ugovor, a aneks je kompromis - prihvatile su ga obje strane. Naime, još nije postignuta suglasnost o svim pitanjima, pa se socijalni dijalog nastavlja. Kako je rekao sisački gradonačelnik Dinko Pintarić, aneks će se primjenjivati od početka do kraja iduće godine.

- I ovi su pregovori potvrdili kako je teško uskladiti interese poslodavaca i radnika. Pregovarači su bili tolerantni i imali su  razumijevanja, pa je postignut kompromis. O otvorenim se pitanjima kolektivno pregovaranje nastavlja i vjerujemo da će se u roku od šest mjeseci naći rješenja koja će zadovoljiti uprave poduzeća, vlasnika i radnike - rekao je gradonačelnik Pintarić.

Da su pregovori teški, predstavnici sindikata  upozoravali su prije na konferencijama za novinare. Čak su izrazili bojazan da se dogovor neće ostvariti.
- Uspješno se završio prvi dio pregovora, pa bi socijalni dijalog trebalo i nastaviti. Ostajemo socijalni partneri i vjerujem da će pregovori dovesti do boljeg standarda radnika - rekao je predsjednik

Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske Marko Maslić.

Viša osnovica
Aneksom kolektivnog ugovora, koji su potpisali Dinko Pintarić, Marko Maslić i Slavko Conjar uime Sindikata prometa i veza, uz ostalo je utvrđeno da osnovica plaća za sve zaposlene u gradskim trgovačkim društvima iznosi 2700 kuna, što je osjetno više od dosadašnje osnovice, koja je iznosila od 2200 do 2500 kuna.

Temeljni kolektivni ugovor polazište je za kolektivne ugovore u poduzećima. Predstavnici sindikata Sisačkog vodovoda, Gospodarenja otpadom, Komunalca, Gradske tržnice, Gradskih groblja, Autoprometa i Vodoopskrbe Kupa izrazili su zadovoljstvo njegovim sadržajem.

Želite prijaviti greške?