Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA

MOO protiv svjetske velesile: Teško je vjerovati da Putin ništa nije znao o dopingu

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
03.08.2016.
u 17:10

S obzirom na to da ih je suspendirano već 110, od predviđenih 387 ruskih sportaša u Rio je čarterom doputovala brojčano puno skromnija ekipa. Objavio je to ministar sporta Vitalij Mutko koji je također osoba koja bi mogla snositi izvjesne sankcije pa je od MOO-a

Osim po strahu od terorizma, uličnog kriminala, virusa Zika i superbakteriji, Olimpijske igre u Riju bit će zapamćene po dopinškog aferi vezanoj uz ruske sportaše. Zapravo, ona se dogodila u predvečerje Igara, a koliko će nam sportaša uhvaćenih u dopingu ove Igre donijeti, znat ćemo, u punoj brojci, tek za osam godina. Jer, tek tada će se znati je li netko od sadašnjih olimpijaca koristio neko nedopustivo, dosad neotkriveno, sredstvo za poboljšanje izvedbe. Kompletnu aferu s dopingiranim i izbačenim Rusima “zakuhao” je profesor prava na Western Universityju u Ontariju Richard McLaren, kao neovisni doping istražitelj Svjetske antidopinške agencije (WADA). On je ustvrdio da su Rusi izgradili cijeli dopinški sustav koji je prikrivalo tamošnje Ministarstvo sporta pa su laboratoriji u Moskvi i Sočiju bili u funkciji prikrivanja, a ne otkrivanja, pozitivnih nalaza sportaša.

Više od 110 suspendiranih

S obzirom na to da ih je suspendirano već 110, od predviđenih 387 ruskih sportaša u Rio je čarterom doputovala brojčano puno skromnija ekipa. Objavio je to ministar sporta Vitalij Mutko koji je također osoba koja bi mogla snositi izvjesne sankcije pa je od MOO-a “zamoljen” da se ne pojavljuje u Riju. Jer ako je on sve znao, a ništa nije prijavljivao, onda je to vrlo slično državnom dopingiranju sportaša kakvo se događalo u bivšem DDR-u.

A politička elita Istočne Njemačke to je potiho odlučila radi snaženja imidža ove komunističke države kroz sportska natjecanja, pa je u jednom trenutku postala treća svjetska sportska velesila, iza SAD-a i tadašnjeg Sovjetskog Saveza. U Meksiku 1968. DDR-ovci su osvojili 9 zlatnih medalja, četiri godine kasnije 20, a u Montrealu čak 40. A čini se da je doping bio državna politika i u današnjoj Rusiji i teško nam je vjerovati da autokratski predsjednik Vladimir Putin, inače bivši KGB-ovac, za sve to nije znao. Možda zato ruski predsjednik i ne govori puno, ne puno više od ovoga:

Rusi: Ovo je napad na nas

– Ovo je ciljana kampanja i naši su sportaši žrtve dvostrukih standarda, načela kolektivne odgovornosti i izuzeća presumpcije nevinosti, što nije kompatibilno sa sportom, pa ni pravdom.

U međuvremenu, ruski atletičari kojih je suspendirano 67, održali su vlastite Igre na jednom malom stadionu u blizini Moskve, a predsjednik MOO-a Thomas Bach doživio je velike kritike zbog popustljivosti prema Rusima. Jer, upravo se on založio da se ne prihvati WADA-in prijedlog da se svim ruskim sportašima zabrani nastup u Riju, nego je to “velikodušno” prepustio svjetskim federacijama po sportovima.

A one su dosad suspendirale 67 atletičara, 19 veslača, 8 dizača utega, 7 plivača, 5 kanuista, 2 natjecatelja u modernom petoboju, 1 hrvača i neki su se od njih već obratili Međunarodnom sportskom sudu (CAS) u Lausanni.

Neke međunarodne sportske federacije još čekaju što će ovih dana odlučiti tročlana Komisija MOO-a formirana samo radi ovog slučaja, a neke su već propustile ruske sportaše u Rio pri čemu su čelnici Međunarodnog džudo saveza bili među bržima. A kako i ne bi kada im je počasni predsjednik glavom i bradom ruski predsjednik Vladimir Putin, s kojim je predsjednik IJF-a Marius Vizer u velikom prijateljstvu.

Jedina ruska atletičarka kojoj je dopušteno nastupiti, ali pod olimpijskom zastavom, jest atraktivna skakačica u dalj Darija Klišina koja već tri godine živi i trenira u SAD-u pa se pretpostavljalo da nije bila u sustavu državnog dopingiranja. Na žalost, srednjoprugašici Juliji Stepanovoj nije se ispatila uloga zviždača, osobe koja je potvrdila navode iz McLarenova izvješća. Svjetski atletski savez, organizacija koja je suspendirala rusku atletsku reprezentaciju, zalaže se da joj se dopusti nastup, no MOO-ova etička komisija tome se protivi. Osim toga, Julija ima problema u domovini pa je iz nje otputovala te se sa suprugom i sinom skriva negdje u inozemstvu.

– Proglasili su me izdajicom domovine, a izdajnici su oni koji su organizirali ovaj sustav dopinga i daju ga mladim ljudima. 

Komentara 3

DH
dalibor.hren
21:31 03.08.2016.

Sve su to američke igre! Ameri imaju više dopinga nego svi ostali zajedno, ali o tome se šuti jer bi moglo biti svašta!!!

DU
Deleted user
03:38 04.08.2016.

A što bi Putin bilo što znao, kad Clinton, Bush i Obama ništa nisu znali za Lensa Armstronga?

OD
otac_domovine
14:45 05.08.2016.

Licemjeri pozdravljaju vas Lewis Armstrong i Carl Lewis kraljevi dopinga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije