Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Rio 2016

Osramoćeni! Lochte i američki plivači su lagali da su opljačkani, evo što se zaista dogodilo

- Ispričavamo se našim domaćinima u Riju i Brazilcima za ovaj zbunjujući incident koji se dogodio usred nečeg što bi trebao biti festival izvrsnosti - izjavio je predsjednik Američkog olimpijskog odbora Scott Blackmun.
19. kolovoza 2016. u 14:08 2 komentara 937 prikaza
Ryan Lochte
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Isprikom Američkog olimpijskog odbora (UCOS) Rio de Janieru i Brazilcima okončana je priča o oružanoj pljački čije su žrtve navodno bili četvorica američkih plivača Ryan Lochte, Gunnar Bentz, Jack Conger i James Feigen

- Ispričavamo se našim domaćinima u Riju i Brazilcima za ovaj zbunjujući incident koji se dogodio usred nečeg što bi trebao biti festival izvrsnosti - izjavio je predsjednik USOC-a Scott Blackmun.

- Ponašanje ovih sportaša je neprihvatljivo - navodi USOC, dodajući da će dodatno istražiti incident i razmotriti eventualne posljedice za plivače. 

Šesterostruki osvajač olimpijskih medalja Lochte i njegovi kolege iz reprezentacije Bentz, Conger i Feigen su izmislili priču da su ih u nedjelju u zoru, kada su se vraćali taksijem u olimpijsko selo sa zabave u Club Franceu, opljačkali lažni policajci. Najviše neugode je izazvala priča koju je u javnost iznio Lochte da je jedan od opljačkaša pokazao policijsku značku i da mu je uperio pištolj u čelo tražeći novac i osobne stvari. 

A zapravo su "stali na benzinskoj crpki da odu na WC i kako videosnimka pokazuje jedan od njih je vandalizirao WC, razbivši ogledala i druge predmete u unutrašnjosti", objavila je brazilska policija. Tada su zaposlenici crpke pozvali zaštitare i tražili od plivača da ne idu nikuda dok ne plate štetu. U jednom trenutku je jedan od zaštitara "uperio svoj pištolj jer se jedan član skupine, točnije Lochte, ponašao nasilno", dodaje policija.

Plivači nisu htjeli pričekati policiju nego su platili štetu i otišli taksijem. Kako je pokazala istraga, plivači su za razbijeno ogledalo i uništene dijelove WC-a zaposlenicima predali ukupno 100 rea (($31) te 20 dolara kao kompenzaciju. Lochte je tvrdio da su mu pljačkaši uzeli 400 dolara.

- Čim su došli na benzinsku crpku počeli su mokriti posvuda - ispičao je jedan od zaposlenika.

- Postoji čak i snimka jednog od njih odostraga kako skida hlače. Rekli smo im da odu na WC, međutim oni su mokrili po zidu - dodao je isti izvor.

Brazilski sudac je u srijedu naredio da se svim plivačima uzmu putovnice zbog "nedosljednosti" u njihovim iskazima. Gentz i Conger su spriječeni da se ukrcaju na zrakoplov za SAD i morali su ponovno dati iskaze u policiji. Nakon što je nekoliko dana podržavao priču svojih plivača, USOC je napokon stao na stranu policije i njihovih dokaza među kojima je snimka na kojoj se vide plivači kako se svađaju sa zaposlenicima Shellove benzinske crpke. Gentza i Congera je na izlazu iz policijske postaje dočekala skupina koja im je vikala "lažljivci" i "prevaranti".

Lochte, koji je najviše pričao o pljački, vratio se u SAD u ponedjeljak. Feigen je promijenio svoj iskaz policiji u četvrtak, nadajući se da će dobiti svoju putovnicu natrag, dodaje USOC. 

- Žrtve pljačke su se vratile u olimpijsko selo u fizički i psihički dobrom stanju, šaleći se međusobno - kazala je sutkinja Keyla Blank, potkrepljujući svoje tvrdnje videosnimkama iz olimpijskog sela. 

Na snimci se vide plivači kako se smiju i kako u plastičnu kutiju detektora za metal ostavljaju svoje novčanike i mobitele za koje su tvrdili da su im ukradeni.

S druge strane organizacijski odbor Igara smiruje situaciju

- Pustimo ih na miru. To su sjajni sportaši, Lochte je jedan od najboljih plivača svih vremena. Oni su pogriješili i to je dio života - kazao je glasnogovornik organizacijskog odbora Mario Andrada, ističući kako su plivači bili pod velikim pritiskom na Igrama.

>> Ovo će naljutiti Amerikance: Plivačima Lochteu i Feigenu zabranili napuštanje Brazila

PPD
Mijenjamo navike
Solidarnost i dobra djela trebaju nam ostati prioriteti: PPD bolnicama donirao vrijedna sredstva
  • kimi:

    Izgleda da im je hemija opasno načela mozak.

  • Deleted user:

    Lochte koji je cijelu priču izmisio je uspio pobjeći na avion, dok su ostali zadržani i privedeni u policiju. Kakvi teški i.d.i.o.t.i. To nisu sportaši, to su bahati ameri, kojima je novac i slava udarila u glavu, a prema snimkama, ... prikaži još! i puno maligana je bilo u krvi. FUJ! Takvi stvorovi nisu zaslužili biti na Olimpijskim igrama.