Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čudo na 400 metara

Johnson: Mislio sam da sam ja vječan, no ovaj je s drugog planeta

Johnson
Foto: Reuters
16.08.2016.
u 18:43

Tko je Wayde Van Niekerk? Ima 24 godine i trči sve sprinterske discipline. Na 100 metara ima najbolji rezultat 9,98 sekundi, a na 200 metara također je trčao brzo, ispod 20 sekundi – 19,94.

Još jedan od starijih atletskih rekorda odlazi u povijest. Onaj na 400 metara koji je istrčao Amerikanac Michael Johnson na SP-u u Sevilli 1999. Njegovih 43,18 tada je izgledalo nestvarno, isto kao što je nestvarno izgledala utrka Južnoafrikanaca Waydea van Niekerka na stadionu u Riju. Čovjek je trčao 43,03 sekunde, i to u osmoj stazi. Nitko nikada iz osme staze nije osvojio olimpijsko ili svjetsko zlato. Izgledalo je da Van Niekerk trči onako po strani dok se Kirani James i LaShawn Merritt bore za prvo mjesto.

Zamalo postao ragbijaš

– Iskreno, mislio sam da moj rekord može skinuti jedino Jeremy Wariner. Kada nije uspio, mislio sam da će tih mojih 43,18 biti vječno. Izgleda da sam se prevario. Van Niekerk je trčao kao da je s drugog planeta. Svaka mu čast – rekao je Johnson.

Njegovu rezultatu upravo se Wariner najviše približio – 43,45 sekundi. A bilo je to davne 2007. godine na mitingu u Osaki.

Bilo bi sad baš zanimljivo vidjeti Bolta i Van Niekerka u utrci na 400 metara. Znam da je Bolt imao ideju da trči tu dionicu i da je razmišljao da napadne mojih 43,18, ali to je bilo prije pet-šest godina kada je bio u najboljoj formi i najboljoj snazi – istaknuo je Johnson.

Tko je Wayde Van Niekerk? Ima 24 godine i trči sve sprinterske discipline. Na 100 metara ima najbolji rezultat 9,98 sekundi, a na 200 metara također je trčao brzo, ispod 20 sekundi – 19,94. Na sebe je skrenuo pažnju na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2010. kada je bio četvrti na 400 metara, a svijet je iznenadio lani na Svjetskom prvenstvu u Pekingu kada je osvojio zlatnu medalju.

– Kao dječak prvo sam trenirao ragbi u Cape Townu. Bio sam u istoj momčadi s bratićem Cheslinom Kolbeom pa je mi je to bilo fora. Poslije su nam se putovi razišli, a zanimljivo je da smo se sreli ponovno u Riju. On je, naime, reprezentativac JAR-a u ragbiju sedam – rekao je Van Niekerk.

Njegov otac bio je atletičar, skakao je u vis, a očuh je trčao duge pruge i maraton.

– I mama je bila atletičarka, ali je sportsku karijeru prekinula kada je ostala trudna. A kada sam se rodio, rekli su da neću preživjeti. Rodio sam se prerano i težio samo 1,9 kilograma. Bio sam malen i mršav – rekao je Van Niekerk.

Njegova prva atletska disciplina bio je skok u vis. No krajem 2009. godine počeo je trenirati sprinterske discipline, a na 200 metara kvalificirao se za Svjetsko juniorsko prvenstvo. Inače, njegov najbolji rezultat u visu je 2,05 m.

Veliki je vjernik

Karijera mu je krenula uzlaznom putanjom kad ga je počeo trenirati Ans Botha, koji od nedavno trenira s Boltom. U slobodno vrijeme ide u crkvu jer veliki je vjernik.

– Sad imam zlato na 400 metara na OI, Svjetskom prvenstvu i Afričkom prvenstvu. Nedostaje mi još samo naslov na Igrama Commonweaaltha. Bio sam prije dvije godine srebrni u Glasgowu – zaključio je Van Niekerk.

>>Perković zlatom dovela Hrvatsku na fantastično 15. mjesto država osvajača medalja!

Komentara 2

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije