Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza Rolling Stonea

Bi li Dream Team teže došao do naslova olimpijskog pobjednika protiv reprezentacije bivše države?

Dražen Petrović
Foto: Telka.hr
1/5
03.08.2016.
u 11:54

Na Olimpijskim igrama u Barceloni srebrnu su medalju osvojili hrvatski košarkaši predvođeni Dražen Petrovićem, koji su na olimpijskom turniru izgubili samo u finalu i to od američkog 'Dream Teama'

U Barceloni su 1992. održane 25. Olimpijske igre, a Hrvatska je na svojim prvim od samostalnosti osvojila tri medalje - u tenisu i košarci. Goran Ivanišević osvojio je dvije bronce u pojdedinačnoj konkreniciji i u paru s Goranom Prpićem.

Srebrnu medalju osvojili su košarkaši predvođeni Dražen Petrovićem, koji su na olimpijskom turniru izgubili samo u finalu i to od američkog 'Dream Teama'.

Bila je to supermomčad sastavljena od najboljih igrača najjače košarkaške lige svijeta.

Igre u Barceloni bile su prve na kojima su košarkaši iz NBA lige mogli nastupiti. Do tada su mogli igrati samo amateri i profesionalci iz svih liga osim NBA-a.

Reprezentaciju SAD-a predstavljali su uglavnom igrači koji su studirali te bi za koju godinu završili u najjačoj ligi na svijetu.

U analizi Rolling Stone autor se pita koliko bi Dream Team teže došao do naslova olimpijskog pobjednika da je reprezentacija bivše države ostala zajedno.

Jer ta je momčad kasnih 80-ih i ranih 90-ih imala igrače koji su bili među najboljima, a to su potvrdili osvajanjem naslova svjetskog prvaka u Argentini.

Košarka je kolektivni sport u kojem pojedinci mogu mogu donijeti ogromnu prednost pod obručima. Dream Team je imao Michaela Jordana koji je sam mogao osvojiti naslov.

Zato se europska košarka koja se bazirala na timskom radu i marljivosti, razlikovala od one američke, atletska građa i talentiranost igrača.

Ljudi se pitaju kako bi završilo košarkaško finale da je protiv Dream Teama igrala reprezentacija koja je dvije godine ranije osvojila svjetski naslov te koja je 1989. i 1991. bila najbolja europska momčad.

Komentara 11

GA
Gajger
12:53 03.08.2016.

Da, teže bi dobili. Koga briga. Svakome kome je Hrvatska u srcu hrvatsko srebro iz Barcelone 1992. vrijedi neizmjerno više nego da je umjesto nje igrala jugoslavenska reprezentacija i u takvom hipotetskom srazu nekim čudom i dobila Dream Team ii osvojila zlato. Kad bi samo to još i uredništvo VL shvatilo.

R1
R1971D
14:34 03.08.2016.

Da je cijeli svijet sastavio najboljih 12 i da su izašli protiv onih Amera iz 92 godine, izgubili bi najmanje 20-ak razlike...oni su bili svijet za sebe...

RM
Robespierre_Mne
14:19 03.08.2016.

Once upon time-prva petorka-Drazen,Radja,Kukoc,Paspalj,Divac,igraci sa klupe Djordjevic,Savic,Komazec,Zdovc,Vrankovic,Danilovic i Bodiroga!!!Da prosto covjeka uhvati strava,meni prosto nevjerovatno da je takav skup jednih svjetskih kosarkaskih legendi bio skoncetrisan na takom jednom malom mjestu zvanom ex YU,i mozda jedina bijela evropska rasa koja se mogla suprostaviti Americkim gladijatorima.Nekada dok smo bili zajedno bili kosarkaska super sila,a sada kada smo nezavisni i dalje smo u vrhu svjetske kosarke.A jednu veliku sportsku nepravdu koja nam je napravljena tih godina mi smo im vratili 2002 u Indianapolisu kada smo ih dobili na njihovom terenu a kasnije uzeli svjetsko zlato...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije