Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Xavi Garcia

Barcelona je lijepa, no mogao bih živjeti u Dubrovniku

2016 Rio Olympics - Water Polo - Preliminary - Men's Preliminary Round - Group B USA v Croatia - Maria Lenk Aquatics Centre - Rio de Janeiro, Brazil - 06/08/2016. Xavier Garcia (CRO) of Croatia competes. REUTERS/Kai Pfaffenbach FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
10.08.2016.
u 11:45

Za Hrvatsku od ovog ljeta igra Xavi Garcia, ljevoruki igrač koji je 14 godina igrao za Španjolsku i s tom reprezentacijom osvojio dvije svjetske i jednu europsku medalju, ali je ovo ljeto promijenio sportsko državljanstvo i pristupio Hrvatskoj

U pripremi za noćašnju utakmicu s vaterpolistima Španjolske (u 1.50 po SE vremenu), hrvatski izbornik Ivica Tucak imat će posebnog savjetnika.

Naime, za Hrvatsku od ovog ljeta igra Xavi Garcia, ljevoruki igrač koji je 14 godina igrao za Španjolsku i s tom reprezentacijom osvojio dvije svjetske i jednu europsku medalju, ali je ovo ljeto promijenio sportsko državljanstvo i pristupio Hrvatskoj.

Xavi je veliki pozitivac, izvrstan defenzivac i odličan šuter, jedan od boljih svjetskih ljevaka, i od njega se očekuje puno pa mu protiv bivše reprezentacije neće biti lako:

Čeka me posebna utakmica

– Bit će to posebna utakmica za mene, prvi put igram protiv svoje zemlje. No, igrao sam s klubom protiv Barcelonete, mog matičnog kluba, pa će vjerojatno biti slično tome. Nadam se da ću, kada utakmica počne, zaboraviti da sam igrao s tim dečkima i da ću dati 120 posto za Hrvatsku jer je to sada moja reprezentacija.

Za koga će navijati njegova obitelj?

– Za Hrvatsku, i to ne samo žena i roditelji nego i prijatelji.

Možda bi drukčije bilo da igra protiv Katalonije?

– Ha-ha... Bilo bi isto. Naši prijatelji znaju da se mi u Hrvatskoj osjećamo kao doma, sretni smo da možemo živjeti ovdje i da mogu igrati za jednu od najboljih reprezentacija na svijetu.

U vaterpolu nije neuobičajeno da se mijenja stijeg.

– Mislim da u Riju samo Mađarska i Japan nemaju strance. Ima ih čak i Srbija, jer za nju igraju neki Crnogorci.

Premda je još prošlo ljeto igrao za Španjolsku, moglo se pročitati da je Xavi napustio furiju jer na njega s 32 godine više nisu računali.

– S obzirom na to da sam prije ove sezone u Jugu proveo pet sezona u Primorju, imao sam i prije opciju da igram za Hrvatsku, zvali su me iz Hrvatskog vaterpolskog saveza, no tada još nije bilo vrijeme za to. Sada mi se učinilo da je to dobra opcija i razgovarao sam o tome i sa španjolskim izbornikom.

Zajedno sa svojim hrvatskim suigračima, Xavi je došao gledati utakmicu košarkaša Hrvatske i Španjolske. Za koga je navijao?

Uživa s tri kćeri

– Moji hrvatski suigrači su me zadirkivali. Bio sam podijeljen, kada je vodila Španjolska navijao sam za Hrvatsku i nakon toga smo doista gledali uzbudljivu utakmicu.

S obzirom na to da solidno govori hrvatski jezik, čini nam se da se u Hrvatskoj dobro snašao.

– Kako da ne. Moja posljednja kći rođena je u Hrvatskoj, točnije u Rijeci.

Xavi ima tri kćeri, od 10, 5 i 2 godine.

– Je l’ da sam napravio dobar posao. Ha-ha..

S obzirom na to da je njegova Barcelona prelijep mediteranski grad, bi li mogao ostati živjeti u puno manjem, ali jednako atraktivnom Dubrovniku?

– Zašto da ne. Mi sada imamo svoj život u Hrvatskoj, ovdje imamo puno prijatelja, a djeca nam uz katalonski govore hrvatski kao vi. Naravno, to gdje ću nastaviti živjeti ovisit će dijelom i o tome gdje ću završiti igračku karijeru – zaključio je simpatični sportaš, jedan od onih s kojima se lako možete sprijateljiti već na prvoj kavi.

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
11:38 19.08.2016.

ima li uopće neki etnički hrvat u reprezentaciji? pitam, jer niti jedno prezime mi ne zvuči hrvatsko. garcia.. nije naše. Petković, Joković, Macan, Bušlje, Sukno, Krapić, Šetka...? ne bih komentirao. ali eto, za ruse u košarci igra neki šved. prezimeezime mu je takvo. kanađani imaju u tenisu borodina, mi smo ko francuzi. sve puno naturaliziranih. amerika skoro i da nema bijelog olimpijca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije