Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMJESTO BENZINA

Norveška: gradski prijevoz vozi na – izmet!

03.02.2009.
u 14:26

U Oslu će 80 od ukupno 400 gradskih autobusa biti prerađeno na pogon biometanom koji se dobiva iz – fekalija, obradom materija iz gradske kanalizacije. Dosad je većina metana koji se dobivao procesiranjem kanalizacijskog mulja bila nakon sagorijevanja ispuštana u atmosferu, što je predstavljalo oko 17.000 tona ugljičnog dioksida.

No zagađenje izazvano ispušnim plinovima prijevoznih sredstava povećano je od 2000. za cijelih 10 posto, a Norveška ima ozbiljne planove da do 2050. bude potpuno neutralna što se ispuštanja ugljičnog dioksida tiče, te su krenuli u iskorištavanje svih raspoloživih resursa.

O korištenju biometana, koji nastaje od kanalizacijskog mulja u četverostupanjskom procesu anaerobne probave u kojem posebni mikoorganizmi rastvaraju sve od ljudskog izmeta i ostataka hrane do vrtnog smeća i klaoničkog otpada, šef projekta Ole Jakob Johansen kaže:
- Oslo želi biti jedna od ekološki najodrživijih prijestolnica svijeta. Korištenje biometana ima itekakvog smisla: ne samo da bi on inače bio bačen nego će i smanjenje ugljičnog dioksida u autobusima itekako doprinijeti ostvarivanju naših ciljeva.

Postrojenja za proizvodnju biometana iz kanalizacije nisu jeftina, ali ostali su troškovi minimalni, a dobit velika: konverzija na novi pogon zahtijeva samo minimalne izmjene na autobusima, a novo je gorivo od dizela jeftinije cijelih 40 centa po litri. Ako se program pokaže uspješnim – a nema razloga da ne bude – onda će svih 400 gradskih autobusa u Oslu biti prerađeno na biometanski pogon, za čije dobivanje će biti korišteno i kućno smeće te otpad iz restorana.

Ako norveški trend prihvate i drugdje u svijetu, biometan bi mogao postati ozbiljna alternativa fosilnim gorivima. Kalifornijski stručnjaci tvrde da bi samo metan dobiven od plinova iz probavnog sustava 1,7 milijuna tamošnjih krava muzara bio iskoristiv u količini od 226 milijuna kubičnih metara, što je ekvivalent 568 milijuna litara benzina. Mala brojka u usporedbi s 1,4 milijarde litara benzina koliko SAD troši dnevno, ali i najdulje putovanje počinje malim korakom.

Želite prijaviti greške?