Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ORLIĆI POLETJELI

Pao je Brazil, Srbi su prvaci svijeta u nogometu!

Srbija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/12
20.06.2015.
u 09:39

Pobijedili su izabranici Veljka Paunovića 2:1 nakon produžetaka

Nogometaši Srbije do 20 godina prvaci su svijeta! Pobijedili su na Novom Zelandu Brazil 2:1 nakon produžetaka i priredili pravu senzaciju, kojoj se malo tko mogao nadati prije turnira, ali i prije ovog finala. Posebno jer se od 1993. godine osim Brazila i Argentine tek su se Španjolska, Gana i Francuska "prošvercali" i osvojili naslov prvaka. Ovo je za Srbiju najveći nogometni uspjeh, veći i od onoga iz 2013. godine kad su postali prvaci Europe do 19 godina.

Pobijedili su nakon produžetaka identičnim rezultatom i Mali u polufinalu, prije toga su nakon 0:0 na jedenaesterce izbacili Sjedinjene Američke Države, a prije toga također nakon produžetaka Mađarsku 2:1. U skupini D su pak pobijedili Meksiko i Mali po 2:0 te izgubili 0:1 od Urugvaja. Brazil nije imao većih problema za dolazak do finala, pobijedili su u polufinalu Senegal 5:0, no zato su po 0:0 odigrali prije toga s Portugalom i Urugvajem, koje su izbacivali udarcima s bijele točke. U skupini su pak bili uvjerljivi i dobili Sjevernu Koreju (3:0), Mađarsku 2:1 i Nigeriju 4:2.

Dakle, izabranici, Veljka Paunovića, poznati i kao Orlići, pokazali su nešto neklasično za srbijanski mentalitet, ali i mentalitet na ovim prostorima - snagu u presudnim trenucima. Inače ne bi toliko utakmica dobili nakon produžetaka, ali i jednu nakon izvođenja udaraca s bijele točke. I sad mogu slaviti, ovakav uspjeh nikad nisu imali u nogometu, a srbijanski mediji već ga uspoređuju sa Čileom 1987. godine, iako je tad ipak bila riječ o Jugoslaviji, koju su činili vanserijski igrači iz drugih zemalja, ne samo iz Srbije.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Bili su Brazilci dominantniji, ali ne previše, Srbi su odlično stajali na terenu i čekali svoju priliku. Dočekali su je u 70. minuti, a zabio je igrač osvajača kupa Srbije Čukaričkog - Mandić. No samo tri minute kasnije igrač Manchester Uniteda i ponajveća zvijezda u redovima protivnika Andreas Pereira je izjednačio te tako zatresao mrežu Srba prvi put u posljednjih 500 minuta!

Utakmica potom odlazi u produžetke, ali ponajviše zahvaljujući vrataru Crvene zvezde Predragu Rajkoviću i njegovoj obrani u prvoj minuti sudačke nadoknade, kad je Pereira s dvadesetak metara izveo slobodan udarac i praktički krenuo slaviti kad je vidio da lopta nije u mreži. U produžecima su Brazilci napravili presing, pravu opsadu gola Srbije, ali nisu uspjeli slomiti otpor već su u 118. minuti pokleknuli. Za pobjedu je zabio nakon sjajnog bijega brazilskoj obrani napadač Astane Nemanja Maksimović. Brazil više nije imao vremena i to je bilo to, Srbija je prvak svijeta u nogometu!

Treba spomenuti i da je Mali pobijedio ranije Senegal 3:1 i osvojio treće mjesto. Iako je Ba dobio drugi žuti karton u 45. minuti i oslabio svoj Senegal, uspjeli su njegovi suigrači povesti prek Wadjija u 64. minuti. No kad je u 74. izjednačio je Barcelonin Adama Traore, sve je krenulo nizbrdo. Ponovno je Traore zabio u 83. i konačni rezultat u 90. postavio je Samasseoku. Time su ponovili uspjeh iz 1999. godine. Također, s četiri pogotka na turniru i zapaženim igrama Adama Traore osvojio je Zlatnu loptu. Zlatnu kopačku je pak s pet pogodaka osvojio Ukrajinac Viktor Kovaljenko iz Šahtara, a najbolji golmanom proglašen je očekivano Predrag Rajković.

>> Srbima pripisan naslov iz 1987., Maradona i Messi kao 'klinci' pokazali klasu

>> Beograđani žale za vremenom jake države koja je imala silnu sportsku moć

>> Brazil i Srbija igrat će u finalu Svjetskog prvenstva U-20

Komentara 172

ZI
zigazigah
09:48 20.06.2015.

čestitke Srbima, zasluženo zlato!

MA
Majur
10:08 20.06.2015.

Kod Srba je u nogometu kao kod nas u košarci.....izvrsni talenti koji osvajaju prvenstva u juniorskim kategorijama,a onda dolaze u seniore i "struke" razbucaju sve.....

BG
BG
10:07 20.06.2015.

hvala Hrvatima na punoj podrsci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije