Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBOR 'DARKO DRAŽENOVIĆ'

Jerković: Rakitić mi se više sviđa, Modrić u Realu ima sporedne uloge

Ivan Rakitic (FC Barcelona) celebrates after scoring, during Joan Gamper Trophy soccer match between FC Barcelona and AS Roma CF, at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, wednesday august 5, 2015. Foto: S.Lau/DPA/PIXSELL
Foto: DPA/PIXSELL
1/2
03.10.2015.
u 12:00

'Rakitić se snašao u Barceloni kao da tamo igra sto godina.'

Ako je neka Hajdukova desetka upisana zlatnim slovima u bogatu povijest splitskog kluba, onda je to Jure Jerković. Kad se kaže legendarni igrač, a taj se pojam olako koristi, onda je Jerković u toj kategoriji. Sedamdesetih je bio vezni igrač ispred svog vremena. Znalac, tehničar, odlična udarca, ali i igrač trke, obavezne igre...

– Rado se sjetim tih vremena. Hajduk je tada bio velikan u europskim razmjerima. Imali smo momčad s izuzetno kvalitetnim igračima, bili pokriveni na svim pozicijama. Tada igrači nisu mogli u inozemstvo prije 28. pa smo mogli zajedno stasavati – sjeća se Jerković.

O njegovoj igračkoj karijeri toliko je toga ispričano, ali i dalje će na prvom mjestu ostati onaj gol što ga je Brazilu, na oproštaju Pelea, zabio na Maracani. Legenda kaže da je na Maracani tada bilo 160.000 gledatelja.

Gol Brazilu na Maracani

– Na kraju je ostalo 2:2, Jugoslavija je povela golom Džajića, Rivelinho i Gerson pogodili su za Brazil, a ja sam ušao u drugom poluvremenu i zabio. Bila je to golčina, udarac s nekih 25 metara. Da, taj me gol prati cijeli život, i danas stalno moram govoriti o njemu. Pele? On je najbolji svih vremena. Igrao sam u njegovoj eri, stvarno mogu procijeniti kvalitetu – kaže Jerković.

Hm, a što je s "malim zelenim"? Igrali ste i u vrijeme Diega Maradone.

– Njegova veličina je neupitna, ali za mene je Pele broj jedan. O tome ne raspravljam – odlučan je Jerković.

Vremeplov nas je prebacio u sadašnjost na rasprave tko je bolji – Leo Messi ili Cristiano Ronaldo.

– Danas se igra drugačiji nogomet u odnosu na moje vrijeme. A ne volim te rasprave tko je bolji, Messi ili Ronaldo. Njih mogu uspoređivati samo neznalice, to su različiti tipovi igrača. Zajedničko im je što zabijaju i nose svojoj momčadi trofeje. Obojica su velikani nogometa – rekao je Jerković.

Neka Burića na klupi

Kod nas se ustalila dvojba Rakitić ili Modrić. Jedan je u Barceloni, drugi u Realu.

– Imamo odličnu generaciju, sad je i mali Kovačić u Realu. Ali, gledamo li učinak, Rakitić je daleko ispred svih. Snašao se u Barceloni kao da tamo igra sto godina, bio važan faktor u momčadi s ponajboljim igračima na svijetu. A osvojili su sve što su mogli osvojiti. Ta Rakitićeva karakteristika više mi se sviđa u odnosu na Modrića, koji u Realu ima sporedne uloge. Time ne želim umanjiti Lukin značaj, samo povlačim paralele – objasnio je.

Što se tiče Hajduka, Jerković je na popis najboljih stavio Miju Caktaša, a za nadu godine izabrao je Andriju Balića. Taj dvojac je iz Dugopolja, baš odakle korijene vuče Jerković, koji se rodio u Splitu, ali njegov otac tamo je imao mlin za žito.

– Nema veze što su iz Dugopolja. Caktaš je zaslužio biti među 10, a Balić je najnadareniji naš igrač i to stalno dokazuje – kaže Jerković.

Prati ovaj Burićev Hajduk, koji se umalo plasirao u Europsku ligu, a u prvenstvu drži korak s Dinamom.

– Neka Burića na klupi, uvijek sam za domaće trenere. Tek ga gledam kao trenera, a kao igrača ga se sjećam. Kao sportski direktor Hajduka htio sam ga iz Splita dovesti u Poljud, ali otišao je u Njemačku – zaključio je Jerković.

Jerkovićevih 10

Ivan Rakitić (Barcelona) 10

Ivan Perišić (Wolfsburg, Inter) 9

Danijel Subašić (Monaco) 8

Luka Modrić (Real Madrid) 7

Nikola Kalinić (Dnipro, Fiorentina) 6

Mateo Kovačić (Inter, Real Madrid) 5

Marcelo Brozović (Inter) 4

Ivica Olić (HSV) 3

Marko Pjaca (Dinamo) 2

Mijo Caktaš (Hajduk) 1

Jerkovićevih 5

Andrija Balić (Hajduk) 5

Ante Ćorić (Dinamo) 4

Nikola Vlašić (Hajduk) 3

Marko Rog (Dinamo) 2

Dominik Livaković (Zagreb) 1

* Sutra bira Slaven Zambata

>> Panadić: Niko Kovač je radio poput vrhunskih svjetskih trenera

>> Bogdan: Dinamo je sad otuđen klub, zato više i ne idem na Maksimir

>> Ladić: Ne bih prihvatio Šukerov poziv, a impresivan je bezobrazluk kojim se mažu oči!

Foto: Kyodo"n Photo via Newscom Newscom/PIXSELL

Komentara 18

DE
dex2811
12:23 03.10.2015.

To može reći samo čovjek koji ne razumije nogomet, ili gleda 15 minuta svake 20. utakmice. Gledao sam sve utakmice Reala ove sezone, a i prethodnih, Luka je pokretač Reala, što Rakitić nije u Barci, pogledajte 2 zadnje utakmice Reala. Luka je ogledni primjer kako treba igrati u vezi: zadnji pas, mijenjanje strana, otvaranje prostora za suigrače, defanziva.... sve ima... i naravno svi vani to prepoznaju, ali mi moramo sra.ti po našima... klasika..

Avatar nula
nula
12:57 03.10.2015.

Sto ovaj izjavi i ostade ziv ?,!!

GA
gafe
13:21 03.10.2015.

Vidilo se prosle sezone kada Luke nije bilo sta je Real bez njega: Nista! Svaka cast Raketi, imao je sezonu kao iz snova ali Luka je daleko vaznji za igru Reala nego sto je Raketa za Barcu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije