Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DODJELA ZLATNE LOPTE

Maradona: Da je bilo pravde, pet puta bih bio pobjednik

Lionel Messi
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
11.01.2016.
u 14:00

Zlatna lopta dodjeljuje se od 1956. a u povijesti je otišla igračima iz 18 zemalja. Najviše godina, po sedam, dobitnike su imale Njemačka i Nizozemska, a po šest puta nagrada je odlazila u ruke Argentinaca i Francuza.

Zlatna lopta? To je za mene bezvrijedna nagrada koju jako često nisu dobivali najbolji nogometaši na planetu! Da je bilo pravde, osvojio bih je barem pet puta!

Autor te izjave nije bilo tko, već Diego Armando Maradona. Vjerovali ili ne, ali magični Argentinac nikada u karijeri nije dobio najveću individualnu nagradu u nogometu.

Bez nagrade i Pele, Puskas...

Čak ni 1986. kada je igrao za Napoli, a Argentinu gotovo sam doveo do naslova svjetskog prvaka nije dobio nagradu. Malom zelenom nagrada France Footballa nije dodijeljena ni 1988. ni 1989. , iako je tada s Napolitancima dvaput osvajao Serie A. Spomenute 1986. prednost nad Maradonom dobio je ofenzivni vezni Dinamo Kijeva Igor Belanov, dok je 1988. i 1999. najbolji bio napadač Milana Marco Van Basten. No, Maradona Zlatnu loptu nije dobio iz birokratskog razloga – nije imao europsku putovnicu. Prema pravilu utemeljitelja France Footballa, do 1995. nagradu nisu mogli dobiti igrači rođeni izvan Europe.

I baš te 1995. kao da su željeli ispraviti nepravdu, pa je nagradu dobio napadač Milana, Liberijac George Weah. Nije Maradona jedini velikan koji je ostao bez Zlatne lopte. Tu nagradu nikad nisu osvojili ni Pele, Puskas, Xavi, Iniesta, Cantona, Ibrahimović, Bobby Moore... Marco van Basten, Michel Platini i Johann Cruyff dobivali su Zlatnu loptu po tri puta, a jedini s četiri nagrade je Lionel Messi (2009. do 2012.). Argentinac će i na današnjoj dodjeli u Zürichu gotovo sigurno biti proglašen najboljim. Od 23 igrača, među kojima je bio i naš Ivan Rakitić, popis je smanjen na trojicu – Messija (Barcelona), Neymara (Barcelona) i Ronalda (Real Madrid).

Zlatna lopta dodjeljuje se od 1956. a u povijesti je otišla igračima iz 18 zemalja. Najviše godina, po sedam, dobitnike su imale Njemačka i Nizozemska, a po šest puta nagrada je odlazila u ruke Argentinaca i Francuza.

Zanimljivo, samo je jedan igrač Liverpoola u povijesti dobio Zlatnu loptu, ali nisu to bili ni Kenny Dalglish, ni Ian Rush, ni Steven Gerrard već Michael Owen 2001.

A prvu nagradu redakcije France Footballa 1956., dobio je nogo Marco van Basten, Michel Platini i Johann Cruyff dobivali su Zlatnu loptu po tri puta, a jedini s četiri nagrade je Lionel Messi (2009.-2012.). A Argentinac će i na današnjoj dodjeli u Zürichu gotovo sigurno biti proglašen najboljim. Od 23 igrača, među kojima je bio i naš Ivan Rakitić, popis je sužen na trojicu najvećih – Messija (Barcelona), Neymara (Barcelona) i Ronalda (Real Madrid).

Prvi osvajač bio je 1956. nogometaš Blackpoola, desni vezni Sir Stanley Matthews. Bio je to glamur miljama daleko od današnjeg u Zürichu. Dva današnja najbolja nogometaša, Messi i Ronaldo, samo od ugovora s Barcelonom i Realom zarađuju 20-ak milijuna eura, a još 30 od sponzora. Mathews je na vrhuncu karijere u Blackpoolu zarađivao tek 20 funti (200 kuna) tjedno.

Ronaldo: To je vrh!

A Matthews je, kao što se time danas ističe Ronaldo, jako brinuo za svoje tijelo. Englez je svako jutro pio sok od mrkve, a ponedjeljkom je obavezno išao u saunu radi opuštanja mišića. Izuzetno je obraćao pozornost i na to da u prehranu ubaci što više proteina, a nakon treninga uvijek je odradio dodatnih 7-10 kilometara trčanja. Kakva je faca bio Matthews najbolje pokazuje to da je s vojvodom od Edinburgha gotovo svakodnevno pio čaj u Buckinghamskoj palači. A tu slavu donijela mu je sigurno i nagrada France Footballa, koja je bila i ostala najprestižnija za nogometaše.

– To je zato jer pokazuje da ste kao pojedinac najbolji na svijetu – rekao je Criastiano Ronaldo.

>>Igrači koji nikada nisu osvojili Zlatnu loptu

>>Na dodjeli Zlatne lopte nastupa popularni hrvatski dvojac 2CELLOS!

Komentara 1

Avatar Idler 3
Idler 3
20:57 11.01.2016.

Pravda, hm, hm, hm....??? Ak budemo o pravdi onda je 2012-e godine nagradu mogel i moral dobit isključivo C. Ronaldo po svem....međutim dobil ju je Messi !? Ak je po pravdi zakaj je najbolji igrač SP 2014-e bil taj isti Messi !? Inače za ovu godinu OK, slažem se s izborom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije