Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI USPJEH

Dinamo peti put u Ligi prvaka - ovako je to izgledalo kroz povijest!

Dinamo
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
25.08.2015.
u 22:39

Slavno doba Croatije još nije nadmašeno, ali možda bude ove sezone

Dinamo je bio bolji od albanskog Skenderbeua u dvije utakmi (2:1, 4:1) i plasirao se po peti put u Ligu prvaka, što je uspjeh koji se ne smije zanemariti. Tih minimalno 15 milijuna eura pomoći će klubu da funkcionira "punom parom" minimalno godinu dana, vratit će ponešto navijača na stadion, plasirati igrače na tržište i ujedno im biti vrijedno iskustvo pa ako se vrhuška kluba odluči "osovinu" zadržati i dogodine, sigurno će na krilima ovog uspjega biti još bolji.

Kako god, peti nastup modrih u najelitnijem klupskom nogometnom natjecanju na svijetu svakako će se pamtiti, kao što se pamte i prethodna četiri puta. Kao što se kaže, "prvo pa muško", davne 1998./1999. Dinamo pod imenom Croatia se plasirao u Ligu prvaka preko Celtica (0:1, 3:0) te završio u skupini s Ajaxom (1:0, 0:0), Portom (0:3, 3:1) i Olympiakosom (0:2, 1:1). Nažalost, format je tad bio takav da su samo dva najbolja drugoplasirana kluba išla dalje.

Već sljedeće sezone promijenio se format natjecanja, od 32 kluba su dalje išla po dva, treći se priključio u kup UEFA i mnogi su trljali ruke jer činilo se da bi modri mogli prezimiti u Europi. A ni skupina se nije činila strašnom kao sezonu prije. Izuzev branitelja naslova Manchester Uniteda (0:0, 1:2), tu su bili Marseille (1:2, 2:2) i Sturm (3:0, 0:1). Sa samo pet bodova, bio je Dinamo, još uvijek pod nazivom Croatia, posljednji u skupini i to se tretirao kao neuspjeh. A postalo je i pravilo...

Kad se postrožio način kvalificiranja u natjecanje, modri više nisu mogli ni blizu jer igrali su s klubovima kao Milan, Arsenal, Werder... i čekalo se tek kad je Michel Platini stigao na čelo Uefe te promijenio sve skupa tako da međusobno igraju klubovi sličnih koeficijenata. Već u sezoni 2011./2012. sve se poklopilo. U drugom pretkolu pao je Neftchi (3:0, 0:0), potom HJK (2:1, 1:0) i za kraj u teškim utakmicama Malmö (4:1, 0:2). U skupinama su se modri našli s madridskim Realom (0:1, 2:6), Ajaxom (0:4, 0:2) i Lyonom (0:2, 1:7). Rušili su se negativni rekordi, a posebno bolno bilo je gledati kako Francuzi masakriraju hrvatskog prvaka.

Foto: Robert Belosevic/PIXSELL

Svejedno, što te ne ubije te ojača. Ili se tako kaže. U sljedećoj sezoni Dinamo ponovno ulazi u Ligu prvaka. Nije bilo lako, prvo je u drugom kolu u 97. minuti druge utakmice pao Ludogorec (1:1, 3:2), zatim mnogo lakše Šerif (1:0, 4:0) i kao posljednja prepreka Maribor (2:1, 1:0). Skupina je ovaj put bila lakša, ali rezultati su bili mučni, kao i igra. Paris Saint Germain (0:4, 0:2) i Porto (0:3, 0:2) nisu imali milosti, ali imenjak iz Kijeva jest pa se nakon poraza u Ukrajini od 0:2, izborio bod (1:1) u Zagrebu i time pola milijuna eura.

Uslijedila je pauza sve do ove godine i bez obzira na ne baš uvjerljive predstave protiv Fole (1:1, 3:0), Moldea (1:1, 3:3) i nešto uvjerljivijih protiv Skenderbeua (2:1, 4:1), cilj je ispunjenin. A promijenio se i format natjecanja, povećale su se nagrade i s obzirom na to da je Dinamo imao mnogo sreće sa ždrijebom, možemo vjerovati u velike stvari. A to bi svakako bila i zima u Europi bar kroz Europsku ligu!

>> Dinamo veličanstvenom predstavom izborio ulazak u Ligu prvaka!

Komentara 15

DU
Deleted user
22:52 25.08.2015.

Volim te Dinamo.

DU
Deleted user
23:07 25.08.2015.

Briljantna pobjeda,i prolaz u LP,daj boze da nam dodjle kavog"skender bega" i u LP.........................

PA
pavo
00:02 26.08.2015.

Sve čestitke našem hrvatskom klubu zbog sjajnom igrom izborenog plasmana u Ligu prvaka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije