Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJTRAŽENIJA RADNA SNAGA, A NJIH NIGDJE NEMA

Ni u krizi nema 'krize' za čistačice

15.06.2009.
u 09:06

Od evidentirana 3862 različita zanimanja nezaposlenih osoba na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), najtraženije su čistačice.

Na ovu profesiju nije udarila kriza, traže se svi koji su spretni u pospremanju ne samo uredskih prostora nego i privatnih kuća ili rezidencija, a nije rijedak slučaj da se za takav posao nudi ugovor o radu na neodređeno vrijeme, bonusi, regres i božićnica.

Kako je riječ o nekvalificiranom radnom mjestu, plaća čistačice je najčešće ona zakonskim minimumom zajamčena, ali se u dobrostojećih poslodavaca može popeti i na 6000 kuna.

Krpe i metle najčešće se laćaju žene u godinama koje su ostale bez posla nakon dugogodišnjega radnog staža, poput Mande M. Ona radi za agenciju koja se bavi čišćenjem poslovnih prostora za što ima angažirano više od dvadeset zaposlenih žena te još toliko studentica sa studentskog servisa. Manda M. čisti urede rano ujutro, prije nego što zaposlenici dođu na posao, te poslijepodne, od 18 sati pa dok posla ima.

Čisteći se nađe svašta
U njezinu "radnom" portfelju su bankarske institucije, osiguravajuća društva i manji odvjetnički uredi. Kaže da su ljudi ljubazni kad ih ipak mora smetati na radnom mjestu radi čišćenja. Manda se jedino čudi što sve pronađe u otpadu kad prazni koševe - brojne malo rabljene rokovnike, blokove i bilježnice koje često pokupi i po kojima crta njezina petogodišnja unuka. Našla je jednom i novi telefon pa ga je vratila tvrtki gdje je čistila, a oni joj poručili da ga uzme jer su kupili još noviji.

Posao je ponekad naporan, ponekad nije, kao i svaki drugi, poručuje Manda kojoj je čišćenje osiguralo egzistenciju.

No, za razilku od Mande koja je posao čistačice s radošću prihvatila da bi koliko-toliko mogla zarađivati, ne hrle svi u taj posao.

Kako ističe Tomislav Hanžek, voditelj poslovanja tvrtke Electus DGS za privremeno zapošljavanje, teško je pronaći dovoljano kandidata koliko je velika potražnja za popunjavanjem mjesta čistačice.

Ocjenjuje također da kriza nije utjecala na potražnju za ovim zanimanjem, samo je došlo do smanjenja opsega.

Zahvaljujući sezoni, potražnja za kuharima i sobarima
Prema evidenciji HZZ-a od siječnja do svibnja 2009. godine najtraženija su zanimanja bila prodavač, konobar, sobarica, čistačica, kuhar, kuhinjski radnik, radnik na proizvodnoj liniji, medicinska sestra i zidar.

Turistička se sezona tek budi, a s njom i potražnja za zanimanjima koja turizmu trebaju, pa će sobarice i kuharice, uz već spomenute svepotrebne čistačice biti poput suhog zlata.

Na tržištu rada manjka i kandidata za strukovna zanimanja, poput drvodjeljnih tehničara, pekara, a najviše su se zapošljavale osobe srednje stručne spreme potrebne za administrativne poslove poput stručnog suradnika za naplatu, blagajnika, agenta u pozivnom centru, navode u Electusu.

Tražene su i dadilje, kao i profesije vezane uz zdravlje te brigu o ljepoti. Višak radne snage se, prema podacima tvrtke "Moj posao", bilježi u prometu i transportu, dizajnu i umjetnosti, te ekonomiji.

Oni s fakultetskom diplomom ne moraju brinuti, posebice ako su iz redova programera, farmaceuta, te građevinara, za kojima smanjena gospodarska aktivnost i sveprisutna kriza nije umanjila potražnju na tržištu rada.

Želite prijaviti greške?