Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDNA INVENTURA

Neka idu i hrvatski 'prinčevi'!

07.03.2008.
u 16:07

SUBOTA 1.3.
Zapadna pravila za rusku demokraciju
I u hrvatskim najavama ruskih izbora ima podosta podrugljivosti, “poslije Putina dolazi Putin”... Za neke oporbenjake u Rusiji te za Zapad riječ je o “farsi” u kojoj se sve unaprijed zna. Ipak se spominju postoci. Potpora je Putinu na kraju mandata 70 posto, a Jeljcin je na odlasku imao potporu samo nekoliko posto birača. Ali je zato Jeljcin imao veliku potporu sa Zapada, koji je Rusiju u njegovo vrijeme bio bacio na koljena tako što je iz nje isisao goleme svote novca, ali i na druge načine. Čim se pod Putinom Rusija počela oporavljati, a pogotovo kad je zaprijetila opasnost da bi iznova mogla biti svjetska sila, Zapad, s Amerikom na čelu, poseže za svojim uobičajenim oružjem – demokracijom. Pa se posljednjih godina događao paradoks: što god se više Putinu spočitavalo gušenje demokracije, jedini pravi demokratski čimbenik – postotak potpore birača – sve više mu je išao na ruku! Stoga bi se mogla uspostaviti dva zapadna pravila. Prvo:  Rusija je to nedemokratskija što više jača u odnosu na Zapad. I drugo: u Rusiji je demokracija to manjkavija što više raste biračka potpora nekoj osobi ili stranci.

NEDJELJA 2.3.
“Iskorišćavanje” Furlanove i Šerbedžije
Bio je to sukob na ljevici 1991. godine zbog kojeg je Mira Furlan otišla u Ameriku – čuli smo danas u razgovoru Aleksandra Stankovića s tom glumicom u nekom beogradskom stanu, kojem se prilagodio i voditelj emisije “Nedjeljom u 2”, pa je govorio “iskorišćavati” umjesto “iskorištavati”. Kako su drugi mediji iz toga razgovora prenijeli ono što se moglo očekivati, ja ću skrenuti pozornost na glumičin pošten, ali neodređen odgovor na pitanje o tome jesu li ona i Šerbedžija u Americi uspjeli. Uspjeh je relativna stvar – to je bila bit njezina odgovora. Ali koristeći se njezinom i Šerbedžijinom sudbinom, hrvatski su ljevičarski novinari u mnoštvu tekstova pisali o njihovim velikim uspjesima u Americi i redovito ih proglašavali “najboljim hrvatskim glumcima”. Nije istina ni jedno ni drugo: u Americi se nisu ni približili vrhunskim glumcima, a u Hrvatskoj je bilo i danas ima na desetke glumaca i glumica boljih od Šerbedžije i Furlanove ili u njihovu rangu. Samo što neki znaju a neki ne znaju “iskorišćavati” politiku kao odskočnu dasku do trona do kojeg bi se trebalo moći doskočiti samo vrijednošću.

PONEDJELJAK 3.3.
Neka idu i hrvatski “prinčevi”!
Zacijelo su i mnogi od onih koji ne vole britansku politiku i kraljevsku obitelj zavoljeli princa Harryja koji se, jer su ga tamo mediji otkrili, vratio iz desetotjednog ratovanja u Afganistanu. Tu “ljubav” je zaslužio postupkom običnog mladića kojemu je vojnička dužnost normalna i koji je u poštovanju i prihvaćanju te dužnosti ravan vršnjacima. Doista, u suvremenom zapadnom svijetu koji je posve zaboravio davnašnje junaštvo društvenih elita, plemića i kraljeva, velika je stvar iz prinčevskog se komoditeta odvažiti na rizik ratnog pakla u Afganistanu. Posljednji državnik velikan koji je izgarao u ratnim bitkama bio je Napoleon. Hrvatska je u određenoj mjeri prisutna i u Afganistanu i u Iraku, pa neka tamo idu i hrvatski “prinčevi” a ne samo sirotinja koju šalju Mesić i Sanader i kojoj su tamošnji ratovi šansa za zaradu i rizik za život!

UTORAK 4.3.
Ivo Banac od 0,0000001 posto
Na prosvjedu na kojem je nekoliko tisuća ljudi, kakav je bio u nedjelju u Vukovaru, nemoguće je usmjeriti i nadzirati sve što će se pjevati i uzvikivati. Stoga bi bilo pošteno razlikovati mali broj onih navijača koji su uzvikivali “Ubij Srbina” i slično od goleme većine koja to nije činila. Ne propustivši spomenuti i krvožednu skupinu, mediji su prosvjed ocijenili civiliziranim i dostojanstvenim. Ali predsjednik HHO-a Ivo Banac kaže danas: “Mladima je potpuno normalno ponašati se na neciviliziran način. Pjesme koje su pjevali u Vukovaru potiču nasilje. Meni je jasno kako su se u nedjelju osjećali vukovarski Srbi...” Riječju “mladi” Banac poopćava kako je poopćavala srpska propaganda koja je poticala agresiju. Izgrednici imaju svoje ime i prezime, pa ga tako imaju i oni koji su se tako ponašali u Vukovaru. I Banac ima svoje ime i prezime, pa, prema tome, snosi posljedice za svoje riječi i postupke. Prosvjednici u Vukovaru ne mogu se izjednačiti s ekstremistima, kojih je u postotku bilo onoliko koliko je Banac dobivao na izborima. Stoga mišljenje Ive Banca, koji je imao 0,0000001 posto birača, treba smatrati kao stav 0,0000001 posto javnosti.

SRIJEDA 5.3.
CD-i se raspadaju od laži
Živimo u vremenu brzog trošenja – odjeće, obuće, automobila, poljoprivrednih strojeva, računala i svih vrsta tehnologija. Brzo se troše i glazba, književnost, slikarstvo... Prije je jedna motika težaku trajala cijeli život,  ljudima su jednako trajni bili namještaj, cipele, košulje, hlače, kaputi, suknje... Danas je sve za jednosezonsku uporabu. Dok antička književnost može trajati tisuće godina, danas ni književni nobelovci ne traju više od godinu dana. U svim je medijima šokantna vijest da se CD-i počinju raspadati nakon pet godina završavala strepnjom da bi 21. stoljeće zbog toga moglo ostati zaboravljeno. A što se to iz ovoga stoljeća ima upamtiti? Ono samo teži brzom zaboravu, kakav su opisali Balzac u “Mračnim poslima” kao obilježje desetljeća poslije Francuske revolucije kad se tako reći danomice jedan za drugim smjenjuju važni događaji, i Kundera, preuzimajući Balzacovo “otkriće”, u “Knjizi smijeha i zaborava”. Zaboravom, što ga proizvode mediji neprekidnim zarobljavanjem naše pozornosti, hrane se političke obmane na cijelom planetu, od Busha i Chaveza do Sanadera i Mesića. Zašto se, dakle, CD-i raspadaju? Zato što laž ne može trajati. 

ČETVRTAK 6.3.
Koncert za predsjednikov hobi
Za nedavnog posjeta Gadafiju naš je predsjednik Mesić priznao da je njegov prethodni posjet “zabranjenoj” Libiji bio uzaludan: “Naše tvrtke nisu iskoristile priliku u Libiji gdje su nam sva vrata bila otvorena”. Možda baš tako ne bude s Japanom, u kojem je ovoga tjedna bio naš neumorni predsjednik. No imao ili ne imao koristi za Hrvatsku Mesićev omiljeli hobi – putovanje od državnika do državnika po cijelom svijetu – čini se da u državnoj blagajni nema dovoljno novca za tu Mesićevu titovsku strast. Ili je možda posrijedi nečija pakost? Uglavnom, zbog škrtosti našeg veleposlanstva u Japanu, za financiranje Mesićeva domjenka na kojem se slavila 15. obljetnica diplomatskih odnosa s Japanom, trebali su uskočiti – sponzori. Zamislite – u Japanu spasti na moljakanje sponzora za predsjednikove potrebe! Stoga bi problem trebalo riješiti u Hrvatskoj. To jest, kad se već zbog neusklađenosti Mesićevih planetarnih ambicija i državne blagajne stvorio humanitarni problem, zašto se ne bi, recimo, organizirao humanitarni koncert, s Hankom Paldum na čelu, s kojeg bi se prihod dao za predsjednikova putovanja!?

PETAK 7.3.
Olli Rehn ili – Finsku vratiti Rusiji!
Sanader je znao odlučno poreći pripadnost Hrvatske Balkanu, ali u razgovoru s hrvatskim novinarima. Neće je poreći Olliju Rehnu, povjereniku EU za proširenje. Susreo se s njim baš na dan kad je Rehn predstavio strategiju za tzv. zapadni Balkan, u koji je, naravno, uključena i Hrvatska. U povodu te strategije, povjerenik EU obratio se zemljama “regije” s umilnošću koja samo što nije sročena u stihovima. I dok, na primjer, Srbija zbog Kosova doživljava jednu od svojih najtežih političkih drama u povijesti, svojevrsni politički građanski rat, i to izazvan i zbog odnosa Srbije i EU, Rehn vidi “Zapadni Balkan” kao idilični prostor suradnje, kao jedinstveni politički paket. Ako je u Srbiji stanje kakvo jest, ako se u Makedoniji zvecka etničkim oružjem, ako su Kosovo i Crna Gora države tek od jučer, i to iznimno nerazvijene, ako su u protektoratu BiH ekonomski jad i politički kaos, ako je Hrvatska i gospodarski i civilizacijski s tim zemljama neusporediva, i, napokon, ako je neko vrijeme na Balkanu bila silom, bilo bi logičnije da Rehn svoju Finsku vrati u sastav Rusije u kojem je bila više od stoljeća nego da Hrvatsku vraća na Balkan.

Želite prijaviti greške?