Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDNA INVENTURA

Nedodirljivi jugo-zločinac

30.03.2007.
u 13:19

SUBOTA 24. 3.
Rajićevo čišćenje od uspomena
Manje bi šoka izazvala prodaja Dukata francuskom Lactalisu kad bi se shvatilo da tu mljekarsku tvrtku nije strancima prodao Hrvat. Luka Rajić već dulje vrijeme živi i u Švicarskoj, gdje ima tvornicu čokolade i gdje će i dalje živjeti. Ali gdje god živio, njegova je domovina novac i Dukat je prodao kao biznismen, a ne kao Hrvat. Nije ga niti kupio kao Hrvat, nego kao Luka Rajić koji je u vremenu kad je Hrvatska bila na koljenima mislio isključivo na Luku Rajića. Znajući gdje je zemlju bačenu na koljena trebao udariti kako bi joj, nemoćoj i podatnoj, i on uzeo ono što je bio naumio, barem je bio dovoljno sposoban da uzeto ne upropasti. Možda je Dukat prodao strancima kako bi se očistio od uspomena na vrijeme kad ga je kupio i na način na koji je to učinio. Na to vrijeme i na taj način novac koji je dobio od Francuza zacijelo će ga manje podsjećati nego što bi ga podsjećao novac koji bi dobio da je Dukat prodao kome u Hrvatskoj. Odnarođeni u kapitalu, hrvatski kapitalisti ionako su stranci u vlastitoj zemlji: manje-više svi su se obogatili porobivši svoje sunarodnjake – po čemu su to njihova legitimnost i hrvatstvo drukčiji nego u inozemnih kapitalista u Lijepoj našoj?

NEDJELJA 25. 3.
Milenijska je samo Hrvatska
Obljetnicu Rimskih ugovora slavi Europa, pa i službena Hrvatska. Za Mesića je EU “milenijski pothvat”, za Sanadera “jedna od najvećih zamisli današnjice”. Te velike riječi hoće reći kako su velike, milenijske osobe koje ih izgovaraju. Što od njihovih riječi i veličine ima 300 tisuća nezaposlenih i stotine tisuća drugih nevoljnika u Hrvatskoj koji žive u siromaštvu? Kakav je to “milenijski pothvat” i “najveća zamisao današnjice” za koju, prema najnovijim anketama, ne glasuje ni polovica građana? Ne vode li Mesić i Sanader, sudimo li po tom neskladu, neku drugu državu, a ne Hrvatsku? Vode, naravno, državu vlasti koja nije država građana. Država vlasti ima svoj jezik drukčiji od jezika u državi građana, i glavna mu je svrha veličati državu vlasti. Za državu građana, u kojoj se u radničkoj ili umirovljeničkoj obitelji razgovara o tome kako preživjeti sa 2000 ili 4000 kuna mjesečno, sa svojim epohalnim jezikom Mesić i Sanader nisu državnici. Država građana i nema svoje državnike, nego postoje zakoni po kojima je država vlasti, obuzeta milenijskom EU, drži u pokornosti. Apsolutist Bach, Khuen Hedervary, kralj Aleksandar, osovinski Pavelić i Tito svaki su na svoj način bili u milenijskoj iluziji. Svemu unatoč, milenijska je samo Hrvatska.

PONEDJELJAK, 26. 3.
I Isus Krist komunist!
Hrvatski su radikalizmi ili nerazumni ili provokatorski. Provokatorski mogu biti kad ih s tko zna kakvim motivima upotrebljavaju obavještajni miljei, a nerazumni su kad misle da gromoglasnim mrtvim jezikom mogu postići žive učinke. Čitam izvještaje s riječke osnivačke skupštine Ljevice Hrvatske pa se pitam tko će glasovati za “prevratnike” koji Tuđmana nazivaju Fu00FChrerom, zazivaju tečevine komunističke revolucije koja je provedena “uime većine” i siju iluzije potpuno strane sustavu u kojem ta nova stranka želi djelovati. Kako bi donekle bili u duhu vremena, iz svoje ultralijeve orijenatcije ne isključuju ni vjernike, dapače, reći će jedan, “Isus i Marx i te kako idu zajedno”. Kad su ideološki preci Ljevice Hrvatske “oslobodili” jedno selo i u jednoj kući zatekli preplašenu staricu, rekoše joj: “Ne boj se, bako, mi smo narodna vojska”. Starica se umiri i reče: “Hvala Bogu kad niste đavliji partizani.” Nepismena žena sigurno nije čitala Wurmbrandovu knjigu “Marx i đavo” o sotonizmu totalitarnih autora i vođa, ali ni inače pismenost u Hrvatskoj ta knjiga nije mogla obogatiti dok su je zabranjivali oni koji je danas “prevode” pod naslovom “Marx i Krist”.

UTORAK, 27. 3.
Politika, novac, šaka i štikla
Tko se to na Televiziji potukao nakon što je propao izbor za glavnog ravnatelja HRT-a? Zar samo članovi Vijeća HRT-a Jadranka Kolarević i Danko Bljajić? Kako su prije tučnjave jedno drugo optuživali za nekorektno lobiranje i spregu s politikom, bit će da je kroz štikle Kolarevićeve i Bljajićeve šake sijevala i srdžba Stjepana Mesića, Ive Sanadera, Željke Antunović, Antuna Vujića i drugih političara koji su proteklih tjedana u obilnim najavama izbora glavnog ravnatelja spominjani kao glavni lobisti. A zacijelo i srdžba interesnih lobija, kojima nije svejedno tko će upravljati golemim novcem što se “emitira” na HTV-u i oko HTV-a.
Bi li se dvoje vijećnika potuklo da su se porječkali oko poljoprivrednih, obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, dramskih, edukativnih i sličnih emisija iz programa što su ih Vijeću HRT-a izlagali kandidati? Naravno da ne bi. Ali gdje su politika i novac, budite sigurni da je odmah iza ugla toljaga, šaka, cipela. Sasvim dovoljno razloga da žena (Kolarevićeva) ginekologu (Bljajiću), nakon što ju je ovaj odlučio pregledati šakama, ne skine gaće, nego mu štiklom razbije njušku.

SRIJEDA, 28. 3.
Kultura je i poduzetnost
U glumcu i redatelju Zlatku Vitezu ima nešto arogantno, zapovjedničko, osvajačko, do vulgarnosti, uvredljivosti i bahatosti umišljeno i samosvidljivo, nešto napoleonsko, titovsko, tuđmanovsko, jednom riječju – superiorno. Ali ima i nešto dobroćudno, kompromisersko, tolerantno, pomirljivo... U konačnici, sve je to posvećeno jednom cilju i jedinoj Vitezovoj opsesiji – kazalištu. Takav, uspio je ono što u ovoj sredini uspijeva uistinu rijetkima – dobiti, upravo otvorenu, kuću za kazalište, za svoju kazališnu družinu “Histrioni”, za koju je preuređen prostor bivšeg kina “Apolo” u zagrebačkoj Ilici. Dosadašnji Vitezov glumački, redateljski, inicijatorski doprinos kazalištvu već je nemjerljiv, odsad će se pak mjeriti zaslugom koja se uklesuje. Koketirajući u proteklim desetljećima s različitim politikama, ali im i oponirajući, Vitez je dokazao kako kazalište (kultura) s dobrim i vještim vodstvom može biti država u državi. U zemlji u kojoj je politika uvijek, blago rečeno, ćudljiva, tržište skučeno i tjeskobno, kulturnjačka rivalstva cinična, ideologizirana i egzekutorska, na prste se jedne ruke mogu nabrojiti umjetnici poput Viteza koji nisu samo umirali u svom prirodnom daru nego su i svojom poduzetnošću kulturi osiguravali moć bez koje je ona – ništa!

ČETVRTAK, 29. 3.
Huntington i Elton John
Brojem američkih zastava u jednoj ulici u Bostonu autor “Sukoba civilizacija” Huntington mjeri osjećaj američkog patriotizma i nacionalnog identiteta u svojoj novoj knjizi “Tko smo mi?” (izdavač “Izvori”). Na sam dan napada na Blizance bila je samo jedna, dva tjedna potom sedamnaest, s vremenom se broj smanjivao pa su na prvu obljetnicu napada bile samo četiri. Inače, autor se ponajvećma uzda u predanost Amerikanaca angloprotestantskoj kulturi, ističući sve veće značenje vjere u američkom životu i politici, za razliku od Europe u kojoj je niska “razina vjere u Boga i ponosa na svoju zemlju”. Nedavno je huntingtonovsku Ameriku na kušnju stavio baš jedan Europljanin, slavni pjevač Elton John (poznat i po izjavi da bi vjeru zabranio) koji je, u pratnji svoga homoseksualnog partnera, glamurozno proslavio 60. rođendan – u katedrali svetog Ivana u New Yorku! Oltar je poslužio kao bina za rock i pop izvođače, vjernici su prosvjedovali, ali to “rušenje” katedrale nije povećalo broj američkih zastava na ulicama. Sam Huntington pita se neće li se Amerika vratiti rascjepkanosti i nagrizenom amerikanizmu “ako ne doživimo ponovljene razorne napade”. Ili samonapade – primijetili bi neki autori.

PETAK 30. 3.
Zašto je Kadijević pošteđen
Je li Veljko Kadijević zauvijek pošteđen optužnice iz Haaga i je li sve do ovih dana bio pošteđen hrvatske tjeralice iz – simboličnih razloga? Premda je kao vojnik, to jest čelni čovjek JNA, glavni krivac za agresiju na Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, njegov lik i djelo ni izdaleka nisu u javnosti, ni hrvatskoj, ni slovenskoj, ni bosanskohercegovačkoj, ni svjetskoj, toliko mazani crnilom kao lik i djelo drugih ratnih zločinaca – Miloševića, Šešelja, Karadžića, Mladića, Adžića... Kao da ga je nešto štitilo, kao da je po strani ratne strave neka viša sila čuvala njegovu nevinost barem forsiranjem šutnje kad se već nije moglo opravdavanjem njegovih zlodjela. Dakako, najzagonetnija je nepoduzetnost Hrvatske, a možda se i u toj nepoduzetnosti kriju simbolični razlozi. Naime, od svih ličnosti iz vremena rasula bivše države i rata, Kadijević je najviše simbolizirao miljenicu i Zapada, i Istoka, i tzv. nesvrstanih država – Jugoslaviju. Nije li, baš takav, pošteđen optužnica i tjeralica i nije li tom poštedom pošteđen i mit o toj državi čija bi se zločinačka narav što bi se otkrila u suđenju Kadijeviću mogla pripisati i onima koji su Jugoslaviju umjetno održavali sedamdeset godina.

Želite prijaviti greške?