Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tihomir Dujmović
Autor
Tihomir Dujmović

Narod je pristao na temeljite promjene

\'SPECIJAL OBZOR 28.12.2011., Markov trg, Zagreb - Predsjednik Vlade RH Zoran Milanovic. Photo: Boris Scitar/PIXSELL\'
Boris Ščitar/Pixsell
07.01.2012. u 12:00

HDZ još ni slova nije izgovorio o prvim potezima Vlade, ali nije raspravljao ni 
o vlastitu izbornom porazu. Šefica (HDZ – to sam ja) nije u Zagrebu.

Prvi veliki programatski intervjui Zorana Milanovića bili su ugodno iznenađenje za 70% birača koji nisu glasovali za pobjedničku koaliciju. Nigdje naime najave revanšizma, pažljiv odabir riječi u svim dubioznim temama, naglašeni odmak od grešaka prije četiri godine pa, ostane li na ovim pozicijama, Milanović će dobiti nove poklonike jer je Hrvatska gladna takve retorike i političara kojima ne ispada kalkulator iz džepa prije svake rečenice. Osim toga, Milanović se izblendao u čistom političkom centru jer nikad ni jedan naš lijevi lider nije toliko puta spomenuo hrvatske nacionalne interese kao Milanović u ova prva tri intervjua. Sjetite se Račana, taj nije mogao reći hrvatska Vlada, već je stalno govorio – ova vlada! Vidjet ćemo kako će lavirati u frakcijskim svađama, no način na koji je branio nedavno napadnutog Kotromanovića budi optimizam.

Naime u konstelaciji Josipović – Milanović – Šprem – Vesna Pusić – Čačić, dosadašnja retorika izbacuje Milanovića u prvi plan kad govorimo o tretmanu nacionalnih tema. S druge strane potezi Vlade vezani uz glavne teme zbog kojih ih je narod i pozvao u Banske dvore ne bude optimizam. Iako su mjesecima prije govorili da točno znaju što treba raditi u gospodarstvu, prve najave pokazuje da se ponavlja 3. siječnja: rasprodaja obiteljskog srebra!

Naime, najave prodaje Croatia osiguranja i HPB-a nikad nisu izgovorene u kampanji! Croatia osiguranje je prošlu godinu završilo sa 67 milijuna kuna dobiti, HPB je prošlu godinu završio sa 82 milijuna kuna dobiti! Je li moguće da ćemo nakon Ine i HT-a napraviti još jednu glupost? Sad se tvrdi da nema zemalja koje u državnom vlasništvu imaju osiguravajuće kuće, što je laž. U državnom je vlasništvu i moćni slovenski Triglav kao i najveća osiguravajuća kuća u Poljskoj! Razumljivo je da vlast pokušava na svaki način zauzdati nova zaduženja, ali narod je pristao na temeljite promjene. Ne na promjene koje su nastavak prošlosti, bilo čije: Račanove ili Kosoričine! Jer Račan je započeo prodaju Ine, a Kosorica je 30% Croatia osiguranja predala mirovinskim fondovima! Promjene nisu u tome da se nastavi rasprodaja! Prave promjene traže da se okrene svaka kuna državnog novca prije nego što se potroši, promjene traže da se oštro reže svuda gdje se to mora napraviti, promjene traže da se uroni u zdravstveni sustav i da se promijeni sustav koji je ovakav jedino još na Kubi. Zarezati u sustav poticaja, napraviti reda u svim resorima, samo nas to može spasiti. Da, to su krvave, teške, mučne, promjene koje donose neprijatelje sa svih strana, ali to je jedini put.

Ponegdje se vidi gdje je crta realnosti pa danas ministar Jovanović tvrdi da je jedino realno da imamo besplatno studiranje samo za one koji uredno studiraju, što već imamo, a što je posve drugačije od studentskih prosvjeda koje je osobno podržala u svim zahtjevima današnja ministrica kulture. U nekim drugim relacijama govori se uglavnom parolaški, tipa: uvest ćemo porez na imovinu. Taj je porez doista nužan, ali kako naplatiti porez na imovinu kada tisuće i tisuće vikendica uopće nisu upisane u zemljišne knjige. Kao ni tisuće stanova! Govorilo se i o davanju cesta u koncesije, ali nitko nije odgovorio kamo će tisuću ljudi koji rade na naplatama s obzirom na to da je jasno da će uime profita svaki strani koncesionar uvesti vinjete. Najavljuje se gradnja ceste do Dubrovnika, preko BiH. Stanemo li na loptu i sjetimo se da iduće godine idemo u Uniju, a da smo rijetka država koja ima teritorijalni prekid teritorija, nitko ne pita je li mudro povezivati vlastitu državu preko druge države, uz to trusne kakva je valjda samo BiH. Je li to novi armirani beton regionalne suradnje?

Pelješki most jest skupa investicija, ali jedino on osigurava da se jug države poveže s maticom unutar istih granica. Na tu se političku činjenicu ne može gledati samo očima trgovca. Da je Istra teritorijalno odrezana od matice države, što mislite bi li se most gradio? Za cijelo to vrijeme glavna oporbena stranka slova nije rekla o prvim potezima Vlade. Na upit zašto nitko nije bio na božićnom domjenku kod Pupovca, Kosorica nije rekla da ju je uvrijedilo to što su tamo nagrađeni Boljkovac i Bulat za afirmaciju antifašizma, već je mirno izjavila da nije bila u Zagrebu. Zar nije mogla nekoga drugog poslati? Ne, HDZ – to sam ja! Postoji li Predsjedništvo HDZ-a? Kako je moguće da do danas ono nije raspravljalo o izbornom porazu? Kako je moguće da ona najavljuje svoju kampanju na lokalnoj TV, a da Predsjedništvu slova nije rekla? I ta hrpa kaosa bi sutra trebala ujediniti oporbu i smijeniti ovu vlast? Možda. Potkraj stoljeća.

Komentara 122

OB
-obrisani-
10:18 09.01.2012.

Narod je pristao na temeljite promjeneali promjena neće biti.

KA
katasteko
12:19 07.01.2012.

Tihomire , nije tvoje da im soliü pamet,već doslovno reći u brk onima koji nemaju soli u glavi. Kritiziraj sve što nije po mjeri hrvatskog čovjeka,a isto tako dobre poteze pohvali,jer to je vrlina novinara. Za mene si bio uvijrk realan i imao petlju svakom reći i kritiku i pohvalu. U ovoj novoj godini puno sreće i uspjeha ti želim. Pozdrav

US
U sridu
22:32 07.01.2012.

mislio sam na poslovni uspjeh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?