Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobroćudne tvorevine

Sve ono o polipu i miomu, a što se niste usudili pitati

abdominalni uzv
Foto: Thinkstock
1/2
25.02.2014.
u 17:30

Polip u unutrašnjosti maternice prati se ultrazvučno; ako raste ili remeti ciklus, tada ga je potrebno odstraniti i poslati na analizu

Polip je dobroćudna tvorevina koja se može nalaziti na vratu maternice, u kanalu vrata maternice ili pak u unutrašnjosti maternice. Ako se takav polip nalazi na vratu maternice - ukoliko je nalaz PAPA testa uredan, a polip ne krvari na dodir i ne raste - tada ga je dovoljno samo pratiti.

Ako dolazi do kontaktnih krvarenja tijekom odnosa, tada ga je potrebno odstraniti. Polip u unutrašnjosti maternice prati se ultrazvučno; ako raste ili remeti ciklus, tada ga je potrebno odstraniti i poslati na analizu. Odstranjuje se ili klasičnom kiretažom ili histeroskopski.

Foto: pixabay

Miom je dobroćudna tvorevina na maternici građena od mišićnih stanica. Dijagnosticira se ultrazvukom, a tako se prati i njegov rast i promjene. Ovisno o veličini i sijelu mioma pojavljuju se i različiti simptomi. Ukoliko se radi o miomu koji pritišće sluznicu, tada se pojavljuju smetnje u ciklusu. Kod takvih se mioma pokušava regulirati ciklus hormonskom terapijom i eventualno postavljanjem IUD Mirena, hormonske spirale.

Ako se radi o miomu na površini maternice, on se prati ultrazvučno i eventualno odstranjuje, ukoliko raste i počinje boljeti, stvarati pritisak, smetati kod mokrenja, pražnjenja crijeva. Miom se operativno odljušti da bi se sačuvala maternica.

Miomi su uvjetovani genetskim sklonostima. Nakon ulaska u postmenopauzu postojeći miomi ne mogu više rasti te se ponekad i smanjuju.

>>Ovo je bolest od koje oboli jedna od tri žene u menopauzi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije